Compania Loteria Națională a organizat, la începutul acestei săptămîni, la Botoșani, o întîlnire cu presa din toate județele Moldovei. Întîlnirea face parte dintr-un program complex de promovare a imaginii companiei, care a început anul trecut și care se va derula și în acest an, cu acțiuni similare care vor avea loc în toate zonele țării. La întîlnirea de la Botoșani, din județul nostru a participat „Ziarul de Bacău”. Cu acest prilej, Compania Loteria Națională a organizat și prezentarea monumentalei lucrări „Loteria Națională din România, o istorie ilustrată”, la care au participat autoritățile din municipiul și județul Botoșani, directori sau reprezentanți ai instituțiilor de cultură din acest județ, reprezentanții centrelor de lucru ale Loteriei Naționale din județele Moldovei și ziariști. Lucrarea a fost prezentată de Dan Huliera, consilierul directorului general al companiei, și de dr. Gheorghe Buluță, directorul Bibliotecii centrale a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, unul dintre autorii lucrării.
Întîlnirea de marți, 27 august, cu presa a demonstrat efortul vizibil al gazdelor de a promova imaginea Companiei Loteria Națională, împotriva căreia, de cîteva săptămîni se duce o adevărată campanie de presă, întreținută de unele cotidiane centrale, în care se pune serios la îndoială corectitudinea derulării activităților specifice companiei și calitatea managementului echipei de conducere. „Nu aceasta ar fi trebuit să fie tema întîlnirii noastre – a precizat profesorul Dan Huliera, expert și consultant senior în probleme de management. Dar n-am putut ocoli acest subiect, pentru că el este prezent în unele mijloace de comunicare în masă și pentru că noi credem că nu este decît rezultatul unor încercări disperate de a se face mult rău unei instituții aproape centenare și cu mare rol în viața economică, socială și chiar culturală a României”. Dan Huliera nu a făcut nici o referire expresă la potențialii întreținători ai acestei campanii, dar nu a ocolit adevărul că în ultimul timp au fost chiar încercări ca această instituție să fie efectiv cumpărată, chiar dacă ea este, inclusiv conform unor cerințe ale Uniunii Europene, un monopol de stat, ca în toate celelalte state europene. „Cred că pe unii îi deranjează tocmai acest monopol – a precizat Dan Huliera, vizavi de afaceri ratate gen teleeurobingo, din care jucătorii au ieșit mai ales păcăliți. Se fac, deci, tot felul de insinuări, dar Adunarea Generală a Acționarilor companiei tocmai a hotărît ca împotriva ziarelor care ne aduc asemenea atacuri și, evident, serioase prejudicii materiale, să înceapă o acțiune în instanța de judecată”.
Rolul Loteriei Naționale în societatea românească este unul de reală importanță, iar afacerile pe baza jocurilor de noroc controlate de stat sînt o afacere cu multe zerouri în cifra profitului, tocmai de aceea rîvnită de unii sau alții. Capitalul Loteriei a crescut, în ultimii zece ani, de 260 de ori, de la 2,2 miliarde de lei, la 595,9 miliarde de lei. Conform declarațiilor de presă făcute de conducerea companiei, între prioritățile ei s-au numărat asigurarea securitțăii valorilor loteristice, construirea de spații comerciale cu specific loteristic, automatizarea rețelei loteristice etc.Tot în ultimii zece ani, Loteria a contribuit la bugetul de stat cu peste 1.000 de miliarde de lei. De asemene, rata profitului companiei a crescut anul trecut, față de 1992, cu 82%. În cei aproape 100 de ani de existență, Loteria a contribuit cu ajutoare substanțiale pentru instituții, organizații sau comunități de oameni după producerea unor calamități naturale, a sprijinit dezvoltarea și modernizarea armatei, a organizațiilor sportive, a susținut acțiuni culturale etc. Numărul din această săptămînă al publicației „Loto Prono” are și un supiment în care sînt menționate toate personele care au primit ajutoare în bani, în valoare totală de peste 18 miliarde de lei, bani pentru familile sinistrate în urma inundațiilor din această vară.
Istoria Loteriei Naționale înt-o lucrare monumentală
Lucrarea „Loteria Națională din România, o istorie ilustrată” continuă să fie prezentată la întîlnirile cu presa sau cu reprezentanții județelor României și acum, după circa trei ani de la apariția ei. Efortul este meritat, față de o lucrare monumentală, realizată de Valeriu Râpeanu, dr. Gheorghe Buluță, Sultana Craia și de Adrian Atman. Cartea este o ediție de lux, bogat ilistrată, scrisă alert și acroșant, o ediție pe măsura unei istorii centenare de excepție. Sînt prezentate tipurile de loterii din România, loteria de stat, este analizat raportul dintre instituțiile naționale și Loterie și sînt descrise loteria postbelică și cea de astăzi. Lucrarea se încheie cu un capitol dedicat pariurilor hipice, care de un an – doi au luat amplaore din nou în țara noastră. Cartea se găsește în toate bibliotecile județene și la autoritățile județene. Dan Huliera a anunțat marți că deja se lucrează la o a doua carte, care va marca centenarul din anul 2006 al Loteriei Naționale, o carte accesibilă ca preț populației, scrisă de autori care se regăsesc și pe coperta primei lucrări. (Petru DONE)
Lasă un răspuns