Mobilizare de forțe în aceste zile pentru strângerea semnăturilor necesare pentru a promova inițiativa „Fără penali în funcții publice”. Caravana voluntarilor este în județul Bacău inclusiv astăzi, iar termenul limită pentru strângerea celor 20.000 de semnături necesare din județul nostru este 20 august.
„Până la acest moment, după estimările noastre am strâns în jur de 15.000 de semnături, dar mai sunt și alte liste de centralizat. După finalizarea procesului de strângere a semnăturilor, proiectul de lege intră în circuitul parlamentar. Dacă obține majoritatea voturilor se va organiza un referendum decizional, iar dacă răspunsul populației va fi pozitiv, se va modifica automat Constituția, în sensul în care persoanele care doresc să acceadă în funcții publice vor trebui să aibă un cazier curat”, a declarat Lucian Stanciu-Viziteu, deputat USR de Bacău. Reprezentanții USR sunt încrezători în reușita inițiativei, în primul rând datorită transparenței cu care s-a realizat. „Este primul proiect de acest tip care își dorește o moralizare a vieții politice”, a mai spus Viziteu.
Cum sună propunerea de modificare a Constituției
„Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertatepentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”
costy a zis
Bunul simt, jocul democratic si simpla alternanta la putere nu au exclus hotii din viata politica, ba dimpotriva, acestia au facut rocada intre ei de la un mandat la altul, odihnindu-se cate putin pan’ sa se-apuce iar ( de furat).
Numai o astfel de initiativa ar putea rezolva problema!
Haideti sa semnam, sa nu ne facem de rusine ca Bacaul e codas intre cele 21 cele mai mari judete…
Aurora a zis
Am toata admiratia pentru voluntarii care stau zilnic in soare pentru a strange semnaturi, unii veniti din alte judete! Le multumesc pentru efort si dedicatie si sper ca munca lor sa se concretizeze in depasirea pragului de 20.000 semnaturi!
Bine ar fi ca bacauanii sa inteleaga importanta demersului si sa semneze initiativa.
15000 de semnaturi pana acum e foarte putin, sub 10% din populatia orasului…
Magda Barbu a zis
Dar ce ne facem dacă zişii condamnaţi câştigă la CEDO?! Iar, pe de altă parte, cum putem suprapune noi a doua condamnare dacă nu este cuprinsă în hotărârea judecătorească interzicerea deţinerii de funcţii publice?! Cine ne acordă dreptul să pronunţăm sentiţe judecătoreşti, cum este posibil ca oricine, cu de la sine putere să-şi aroge capacitatea şi dreptul de parajustiţiar, suprapus judecătorului? Cine sunt, ce studii au aceşti colindători cu petiţii ilegale, ce sorginte are această iniţiativă, ce lege din lumea civilizată le justifică demersul?!
G a zis
1. daca au o condamnare definitiva, „asa zisii condamnati” sunt deja condamnati, sunt penali, nu mai sunt „asa zisi”. Daca CEDO zice ca nu-s, nu-s. Dar n-a zis, asa ca sunt. Definitiv! Irevocabil! Amin!
2. cum putem noi spune ca a doua condamnare… – e clar ca va referiti la Dragnea, soarta lui de puscarias va arde pe voi, pesedistii, nu altceva. Bine, si pe-a celorlalti penali din partidul infractorilor organizati va intereseaza, desigur. Altceva nu.
3. semnatarii nu acorda sentinte judecatoresti, doar initiaza un referendum de schimbare a Constitutiei, conform aceleiasi Constitutii, care sa le interzica celor cu o condamnare definitiva sa ocupe functii publice. Referendumul necesita aceste semnaturi, 500 000, c-asa e procedura.
4. nu conteaza cine sunt cei care aduna semnaturi, ce studii au, cu ce echipa de fotbal tin, etc, conteaza ca ele sa fie adunate, centralizate, ele exprimand vointa celor ce-au semnat. Apoi, pe baza lor, se poate initia referendumul, apoi rezultatul de la referendum, care o fi ala, se va aplica.
Asta e procedura democratica. In Elvetia sunt cateva referendumuri anual. Unele pun in discutie dreptul port arma, altele pun in discutie dreptul musulmanilor de a-si purta insemnele si de a face prozelitism, etc. Un semnatar sau un cetatean care se prezinta la votul corespunzator nu se substituie puterii judecatoresti, ci doar voteaza. Daca iese majoritatea necesara la vot, referendumul se aplica. Asta e democratia. Invatati-o, ca dupa 30 de ani de democratie tot la nivelul anului 1990 ati ramas, ba unii au gandire de ani ’50… V-as mai aminti totusi ca intre anii 1950-1990, pt infractiunile pe care cu multa voiosie le comiteti ati fi ajuns direct in fata plutonului de executie. (vezi cazul economistului Stefanescu, in dosarul „Vinul”, pt delapidarea a 1 milion lei la valoarea din ’78) Voi l-ati vrea nu doar scapat, dar sa mai ajunga si parlamentar, sa faceti gasca mare de hoti, fix in fruntea tarii, a?
Eu zic sa va mai temperati tupeul si sa respectati democratia, ca daca vom reajunge sa traim vremurile alea, fix gauriti veti ajunge majoritatea dintre voi si cu toata averea confiscata.
Magda Barbu a zis
Comentariul de mai sus este pur stalinist. Dacă respecţi votul popular, Constituţia şi Justiţia nu înseamnă că eşti pesedist. „A doua condamnare” se referă la condamnarea bulevardieră deasupra condamnării judecătorului. Imterdicţia exercitării funcţiilor publice este un act de definitivare juridică şi numai sentinţa judecătorească poate preciza aceasta – interdicţiile brutale, ilegitime şi ilegale au sorginte în stalinism, neofascism, legionarism. Sigur, are importanţă cine colectează semnăturile, în condiţiile în care nu este constituţional un referendum pe subiectul justiţie. Cum să interzici să ocupe funcţii publice condamnaţii la comandă politică, operă a Laurei Koveşi care tocmai a fost destituită şi a aserviţiilor ei, rând pe rând ei înşişi aduşi în reflectorul anchetei?! Câtă acurateţe şi ce legitimitate au condamnările instrumentate pe baza protocoalelor ilegale, a instrumentărilor făcute de Eva, Portocală, Onea… şi judecata a pe cât de ridicolei, pe atât de condamnabilei Bogdan…?! Parcă îl auzeam pe Băsescu spunând că Statul căruia întocmai el i-a zidit temelia este mafiot. În acest caz de ce nu lucraţi la un proiect de tragere la răspundere a arhitecţilor şi lucrătorilor zeloşi ai acestui tip de Stat, nu la încătuşarea şi înlăturarea celor care vor să repună în ordine şi legalitate instituţiile Statului?! Nu voi continua discuţia la acest grad teribil de înfierbântare, cultura şi educaţia mi-o cer…! Voi merge la vot şi acolo îmi voi spune mai roditor opinia. Scandalul public nu poate fi o alternativă la votul public…!
G a zis
Oh da, toti coruptii au fost condamnati pe nedrept, si-acum sa-i condamnam inca o data, prin referendumul in discutie, sa nu poata ocupa functii publice, sireacii, sa-i condamnam a doua oara lipsindu-i de locusorul caldut din parlament, unde sa se bucure de imunitate parlamentara? – cam la asa ceva se rezuma augusta dvs parere. Aberatie totala -daca nu sarcasm mascat in compatimire falsa- care nu merita discutata suplimentar.
Daca aveti dovezi ca procesul penalului x in dosarul y a fost nedrept, mergeti cu ele la CEDO, nu bagati strambe aici, ca nu se judeca nimeni aici sau in presa, nu inteleg cum la cultura si educatia dvs nu cunoasteti acest lucru elementar. Sau, vorba aia, doar atata puteti?… Si dupa ce obtineti , eventual, achitarea, nevinovatul x va putea sa candideze din nou, fara probleme.
Cat despre referendum de modificare a constitutiei, ramane cum am discutat…
Magda Barbu a zis
USR-ul are deschis dosar penal la DNA. Conform propriilor opinii aberante, în acest moment conducerea partidului este penală. Ce fac oamenii aceştia, mai strâng semnături?
G a zis
Da, probabil ca mai strang… spre disperarea unora, cu cazier.
Asta e, puscariasii nu au ce cauta in parlament. E de bun simt elementar masura, ca nici lupul nu e pus paznic la oi decat daca ciobanu-i tamp, nici delapidatorului nu i se da gestiune pe mana, si-asa nici banditii nu e cazul sa faca ei legi – ca le fac dupa interesele lor hotesti, cum faceti voi acum cu noile modificari ale justitiei. Asta e, daca nu puteti sa slujiti interesele tarii in parlament, ci doar interesele voastre de clan, de mafie, e cazul sa va stopam actiunea. Greu, dar se poate. Tara n-are alta alternativa. Ma si mir cum de va-nchipuiti ca o tara membra UE si Nato poate fi reconfigurata, dupa dorinta voastra, intr-o Ciordistan ramasa pe dinafara structurilor respective. Iar daca totusi, Doamne fereste, va iese lucratura, atunci asteptati-va la ce e mai rau. V-am mai spus, dand un exemplu, democratia e regimul e totusi care incrimineaza si pedepseste cel mai bland hotia, dar daca voi vreti dictatura, atunci asteptati-va ca 90% dintre voi s-ajunga in fata plutonului de executie. Ca-n China!
Hai, fiti rezonabili, nu aberanti! Mai doi trei ani la puscarica, mai o carte publicata din spatele zabrelelor ca sa scapati mai devreme, mai un interviu dat presei de can can si cate o vizita conjugala, apoi libertate iar, acasa in palatele voastre (nu in parlament!), ca sa va puteti papa ceilalti bani furati dar nedovediti. Nu-i chiar asa rau, nu e cazul sa dati foc tarii!