Clubul Rotary, din Bacau, grupare elitista formata in special din oameni de afaceri, a marcat, pe 30 iunie, inchiderea celei de a sasea editii a Taberei de creatie plastica, organizata la Centrul de Cultura „Rosetti Tescanu-George Enescu”, din Tescani. O expozitie cu lucrarile relaizate de cei 28 de copii si tineri din tabara a fost prezentata la o reuniune a clublui, care a avut loc la Hotelul Caro, de la Barati. Activitatea tinerelor talente a fost coordonata de profesorul Aurel Stanciu, de la Liceul de Arta din Bacau, si de un pas-presedinte al clubului, Sorin Petrescu.
Tabara a dunat copii cu orientare spre artele plastice, a picturii indeosebi, de la liceele din Bacau, de la liceele de arta din Craiova si Focsani, dar si din Chisinau, carora li s-au alaturat si doua studente de la Institutul de Arte Frumoase din Arnhem (Olanda), printr-un parteneriat cu Clubul Rotary din localitatea olandeza. „Rezultatele celor zece zile de tabara – a opinat presedintele Rotary Club Bacau, Gheorghe Covrig – au fost deosebite: peste 100 de lucrari pe pinza si acuarele, pe care profesorul coordonator le-a apreciat ca fiind de cel mai inalt nivel artistic din toate editiile taberei. Standardul taberei a fost cu atit mai ridicat cu cit tot pe 30 iunie a fost lansat primul numar al revistei RotArt, dedicata activitatii din tabara. Copii au realizat si un film despre activitatea lor, apreciat in mod deosebit de membrii clubului nostru si de parintii copiilor”.
Activitatea in tabara a fost una diversificata. Pe linga lucrul propriu-zis la sevalet s-au organizat seri distractive, dar si o excursie la Cheile Bicazului, unde copii au avut parte si de o masa traditionala romaneasca, oferita de unul dintre sponsorii taberei. „Activitatea taberei a luat an de an amploare – a spus Sorin Petrescu -, pentru a rezulta, la final, lucrari plastice de calitate, pentru ca ele sint vindute la licitatie, iar cu banii obtinuti finantam, in anul urmator, tabara. In tabara am avut si copii de la Casa de copii din Barati si de la o casa de copii din Bacau, pe care i-am integrat foarte bine in aceasta noua colectivitate. Ei au invatat cite ceva din secretele pictorilor, iar unii dintre ei, care au luat pentru prima oara pensula in mina, au avut rezultate foarte bune”. Fata de editiile anterioare, editia din acest an a taberei si-a propus sa evidentieze mai multe tehnici de lucru: acuarela, acrilic si, ATC-uri (artist trading card) – tablouri miniaturale cu impact foarte mare acum in lume, mai ales in Europa. „Copiii accepta foarte bine acest gen de comunicare, pot face schimburi intre ei si pot lucra pe orice gen de materiale – a apreciat Aurel Stanciu. Am realizat work-shop – uri, pe grupe de copii, pentru o invatare mai rapida. Am descoperit doi-trei copii deosebiti, din Bacau, mai buni chiar decit cei pe care ii avem la Liceul de arta. Toti participantii, indiferent de puterea de intelegere, au ajuns la performanta. Nu am acceptat nici un fel de compromis artistic si n-am vrut sa oferim privitorilor imagini de prost gust, kitsch-uri. Am vrut sa-i facem pe copii sa inteleaga arta”. Faptul ca cei de la Rotary au decis sa ajute copii cu probleme mai ales financiare sa inteleaga fenomenul artistic este un gest rar intilnit. Un copil este format greu in acest domeniu, pentru ca este nevoie de multa munca, iar materialele necesare sint din ce in ce mai scumpe. In aceasta luna, tot cu sprijinul cluburilor Rotary se va organiza o tabara de pictura si in Republica Moldova.
De douam zile, Aurel Stanciu este, cum obisnuim sa spunem, „un tinar pensionar”, dar va continua activitatea de indrumare a tinerelor talente inclusiv prin tabara de la Tescani.
zozo a zis
pacat ca la Tescani se organizeaza activitati din an in pasti; e un loc asa de frumos