Dragoș Secăreanu și Ioan Balcan sunt, pentru un an, noii președinți ai celor două cluburi.
Petru DONE
Cele două cluburi Lions din Bacău, Lions Club (LC) Moldova și Lions Club Sf. Gheorghe, care fac parte din Districtul 124 România al Lions Clubs International, au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, ceremoniile de predare/preluare a mandatelor de președinte. Anul lionistic 2012 – 2013 se încheie pe 30 iunie, iar mandatul de președinte se suprapune peste această perioadă calendaristică. Au predat mandatele Romel Guțu (Lions Club Moldova) și Adrian Năstac (Lions Club Sf. Gheorghe) și au preluat astfel de responsabilități Dragoș Secăreanu, respectiv Ioan Balcan.
Bătăile de clopot și intonarea imnurilor SUA, României și Lions Clubs International au marcat deschiderea ceremoniilor, care au fost organizate în prezența membrilor cluburilor, dar și a invitaților acestora, membri ai familiilor, reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri băcăuan sau ai unor instituții importante. Predarea și preluarea de mandat sunt, poate, cele mai importante momente din viața unui club Lions, pentru că atunci se prezintă scurte bilanțuri ale activității acestuia, sub conducerea președintelui în exercițiu, și se anunță unele proiecte din programul viitorului președinte. Deviza membrilor mișcării Lions este „We serve” (Noi servim) și ea arată că activitatea cluburilor este dedicată, în primul rând, unor acte de caritate, unor acțiuni menite să sprijine persoane sau comunități defavorizate ori aflate în situații limită, dar și dezvoltării spiritului de voluntariat în slujba comunității, a semenilor noștri.
Bilanțurile activității președinților care în câteva zile își vor încheia activitatea au vizat astfel de acțiuni, unele fiind deja de tradiție în viața cluburilor băcăuane. Pentru unele dintre aceste acțiuni, cele două cluburi Lions băcăuane au colaborat efectiv.
LC Moldova: „We serve”, între tradiție și actualitate
Lions Club Moldova a ajuns, anul trecut, la 28 de membri activi, după ce a „nășit” nouă noi aderenți, dar a și scos din evidență opt membri. Principala acțiune a clubului a rămas Tabăra pentru copii cu diabet insulinodependenți, în care au venit 13 copii. Clubul – a spus președintele Romel Guțu – s-a implicat și în premierea participanților la Tabăra Națională de Matematică organizată de Lions Club Câmpulung Muscel, dar a organizat o manifestare și de Ziua Mondială a Inimii, în parteneriat cu instituții din Sănătate și autoritatea locală Bacău. Același club a efectuat o donație de carte românească pentru Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău, unde s-a și întâlnit cu membrii Lions Club Campus, din Capitala Republicii Moldova.
„În luna noiembrie – a mai spus Romel Guțu -, am organizat o manifestare dedicată Zilei Mondiale a Diabetului și am donat o sumă de bani unui bolnav de cancer. În aceeași lună, am organizat un concurs la Colegiul Național , din Bacău, pe tema Afișul pentru Pace și am selecționat lucrările care ne-au reprezentat la concursul internațional cu aceeași temă”. Sfârșitul de an a însemnat înființarea Clubului Leo Alpha Smart&Young Bacău, cu 27 de membri tineri (sub 18 ani). Sărbătorile de iarnă au adus, din partea lionezilor de la Clubul Moldova, pachete cu alimente pentru copii din familii nevoiașe din comuna Colonești. Anul 2013 este al 20-lea din istoria Clubului Moldova. Membrii lui au continuat acțiunile de binefacere și sprijin și au oferit marele premiu la Festivalul Național „Stea printre Stele”, organizat de Centrul de Recuperare Neuromotorie „Daniel”, din Bacău. De asemenea, clubul a înființat un branch al său la Târgu Ocna și a făcut donații la Grădinița „Sf. Maria” din acest oraș, iar în luna mai clubul a primit, de la președintele internațional al mișcării lionistice, diploma pentru întreaga activitate de popularizare și de prevenire a diabetului.
LC Sf. Gheorghe: burse de studii, ajutoare nevoiașilor
Maestrul de ceremonie la reuniunea Lions Club Sfântu Gheorghhe a fost decanul de vârstă al membrilor cluburilor Lions din România, profesorul băcăuan Ioan Micu sau „Tata Pac”, așa cum îi spun prietenii și apropiații. Ceremonia a beneficiat, însă, și de prezența reprezentantului Districtului 124, Romel Guțu, care este președinte de zonă al Districtului 124 pentru județele Bacău, Vaslui și Suceava.
Organizarea Taberei pentru copiii cu diabet insuliondependenți din Bacu a fost un țel și pentru Clubul Sf. Gheorghe. Clubul a început, însă, și un program gratuit de diagnosticare și intervenție stomatologică, adresat copiilor din familii nevoiașe. Clubul a susținut, de asemenea, și Festivalul „Stea printre Stele”. În acest an, Clubul a împlinit cinci ani, iar membrii săi au marcat acest lucru în nota obișnuită – de prietenie, solidaritate, generozitate și spirit de voluntariat, prilej în care au fost primiți noi membri. „Ceea ce ne caracterizează, poate, cel mai bine – a opinat președintele Adrian Năstac – este grija pentru acordarea de burse de studii pentru două eleve eminente de la Colegiul , din Bacău. O bursă socială acordăm, la îndemnul lui Tata Pac, și unei familii cu posibilități materiale modeste, dar care trece și printr-o situație deloc fericită”.
Lionezii de la Sf. Gheorghe au fost alături de colegii lor din Clubul Moldova la Ziua de Luptă Împotriva Diabetului și au vizitat chiriașii Căminului de persoane vârstnice, din Bacău, unde au făcut și o donație de carte. În luna aprilie, membrii clubului au participat la acțiunea de împădurire de la Mănăstirea Cașin, alături de elevi din licee și școli băcăuane. Recent, membrii clubului au ajuns cu ajutoare la copiii din Fulgeriș (Pâncești), iar de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, clubul a organizat a treia ediție a concursului de tenis de masă pentru elevii băcăuani, acțiune în urma căreia au fost strânse fonduri tot pentru ajutorul dat copiilor cu diabet.
Ceremonia a fost ocazia în care unor membri ai clubului le-au fost înmânate distincții și scrisori de apreciere din partea președintelui Lions Clubs International.
Lasă un răspuns