Membrii miscarii „Coalitia 52” din Bacau au organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, in municipiul resedinta de judet, Masa rotunda cu tema „Mai mult respect in relatia dintre autoritatile publice si cetateni, prin modificarea Legii 52/203 privind transparenta decizionala in administratia publica”. Au fost prezenti, direct sau prin reprezentanti, patru parlamentari ai judetului, Institutia Prefectului, Camera de Comert si Industrie, Patronatul IMM-urilor, Patronatul Prestatorilor din Servicii si Patronatul Comerciantilor Bacau, Centrul de Mediere Bacau, Sindicatul Profesorilor Onesti, ONG-uri si ziaristi. La eveniment erau asteptati mai multi reprezentanti ai administratiilor locale, dar acestea au trata cel putin cu dezinteres invitatiile care le-au fost facute.
Primul obiectiv al actiunii de la Bacau a fost sa se prezinte opiniei publice rezultatul cercetarii realizate de Academia de Advocacy din Timisoara, al carei proiect este infiintarea miscarii „Coalitia 52”, privind modalitatea in care primariile de municipii, consiliile judetene si ministerele inteleg sa respecte prevederile Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Astfel, concluziile cercetarii reflecta dezinteresul majoritatii autoritatilor publice fata de dialogul cu cetateanul, atitudine care care poate duce la descurajarea celor care doresc sa fie consultati si implicati in luarea deciziilor.
Dar, materialele care au stat la baza elaborarii studiului pot fi accesate la adresa de internet www.advocacy.ro.
La Bacau au fost prezentate si propuneri de amendamente la Legea 52, care se refera, in principal, la marirea la 90 de zile a perioadei alocate consultarilor pe marginea legii si a organizarii de dezbateri publice, si la responsabilizarea, sanctionarea celor care nu respecta prevederile acestei legi. „Toti cei prezenti – a opinat directorul general al Camerei de Comert – au apreciat initiativa Coalitiei 52 si au declarat ca sustin modificarea Legii 52 in sensul celor precizate. Dupa colectarea amendamentelor si consultarea specialistilor, Legea va fi asumata de un grup de parlamentari si supusa procedurilor de aprobare în Parlament. Stim si simtim cu totii ca starea actuala a economiei si societatii romane, in general, nu este deloc imbucuratoare. Conform studiilor de specialitate, una dintre cauzele deloc de neglijat ale acestei situatii tine de lipsa de transparenta a deciziilor autoritatilor si de lipsa actului de consultare a celor ce sint ulterior pusi sa aplice deciziile si hotaririle”.
Membrii Miscarii Coalitia 52 sustin ca starea generala a comunitatii judetului Bacau este una de nemultumire. „Multi conjudeteni – spun ei – sint nemultumiti de taxele mari si de lipsa de preocupare a autoritatilor pentru promovarea economiei, atragerea de investitii, de investitori si a programelor de sprijinire a intreprinzatorilor, de preturile utilitatilor, de lipsa de infrastructura etc. Decizia pentru cheltuirea banului public este, insa, la autoritatile locale, judetene si nationale.
Pentru luarea unor decizii corecte, in acord cu nevoile comunitatii, exista Legea 52/2003, care ofera tuturor dreptul de a fi informati cu privire la intentiile de cheltuire a banului public, dar si de a interveni cu propuneri”.
Pina in prezent, la Coalitia 52 au aderat 254 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, membri de sindicat si de patronat, din toata sara. Demersuri similare cu cele desfasurate la Bacau au avut loc in 20 de orase din Romania. (Petru DONE)
Lasă un răspuns