• în timp ce în jumătate dintre localitățile județului oamenilor le-au fost date peste 90% dintre titluri, în Helegiu și Găiceana nu s-a ajuns nici măcar la 50% • primarii nu vor fi schimbați de la cîrma comisiilor locale de fond funciar, fiindcă se apropie alegerile
Autoritățile din județul Bacău stau liniștite cînd vine vorba despre eliberarea titlurilor de proprietate. În cele mai multe localități, comisiile locale de fond funciar și-au dus sarcinile la îndeplinire, iar titlurile de proprietate, fie pentru terenuri agricole sau pădure, au ajuns la cetățeni. Așa se face că, la nivel global, județul nostru a ajuns să dea 91% dintre titluri. Statisticile arată că, de la începutul anului și pînă în iunie, au fost eliberate 3.543 de astfel de documente, față de 3.500 cît și propuseseră șefii județului să realizeze în acest interval.
Deși situația poate părea spectaculoasă, ea nu este nici pe departe așa. Trecînd peste conflictele iscate de punerea în posesie a multor cetățeni pe terenuri care nu le aparțin, atribuirea unor terenuri mai mari decît ar trebui, există și probleme cauzate de neseriozitatea primarilor. În timp ce unele comune aproape că și-au încheiat treaba, altele n-au făcut nici măcar jumătate din cît ar fi trebuit, și trag județul în jos.
Statisticile Prefecturii arată că există 38 de comisii locale de fond funciar care au eliberat sub 90% dintre titlurile de proprietate, două sub 60% și cinci n-au reușit să rezolve nici măcar jumătate dintre cereri. Printre codașe se numără comunele Asău, Comănești, Dofteana, Palanca și Helegiu. Întîrzierile în cazul primelor patru sînt, spune Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, întemeiate. În aceste localități s-au făcut pînă acum validări ori s-au identificat suprafețele de pădure ce trebuie restituite, iar de acum urmează punerea în posesie și atribuirea titlurilor de proprietate.
Numai că există și localități precum Găiceana și Helegiu, unde activitatea a stagnat „mulțumită” primarilor. Aceștia, ca președinți ai comisiilor locale, ar fi trebuit să urgenteze lucrurile, dar ei au făcut invers. Dezinteresul lor a dat peste cap activitatea comisiilor și s-a ajuns în situația critică de acum. Prefectul Radu Cătălin Mardare ar fi putut să-i schimbe încă din 2002 pe primarii neserioși din funcțiile de președinți ai comisiilor locale de fond funciar. N-a făcut-o, sperînd că aceștia se vor apuca de treabă. S-a ajuns, după un an, în aceeași situație. Măsura ar putea fi pusă în practică în acest an, însă și acum sînt puține șanse să se ia vreo măsură radicală. „La anul sînt alegerile și ar fi total neproductiv să-i schimbăm”, ne-a explicat ieri Gheorghe Hură.
În timp ce primarii lenevesc, șefii Prefecturii au găsit o variantă ocolitoare pentru a dezmorți procesul de eliberare a titlurilor la comune. La Helegiu, de exemplu, s-a decis ca activitatea funciară să fie coordonată de un inginer de la Oficiul de Cadastru din Bacău. Acesta ar urma să ia act de toate problemele, să facă un program de bătaie și să încerce să elibereze cît mai multe titluri. Cu alte cuvinte, primarul Constantin Coman e președinte doar cu numele. Nici nu face nimic, dar nici nu e schimbat. O situație greu de înțeles. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns