După Amurco Bacău urmează Nitroporos Făgăraș. Premierul Ponta prevede, însă, scăderea prețului gazului metan.
Încă o unitate din lanțul industrial chimic al companiei InterAgro – care deține și societatea Amurco, din Bacău – a anunțat că își va înceta activitatea și va concedia salariații. Aceasta este Nitroporos, din Făgăraș, înființată în anul 2008. Nitroporos a anunțat că activitatea va înceta din 15 mai. „Instituțiile statului au folosit toate mijloacele pentru blocarea funcționării combinatului și, în consecință, contractul de procesare a fost suspendat – se arată într-un comunicat de presă semnat de directorul societății, Liviu Bărcuțean, citat de ziarul Bursa. Combinatul nu a dispus și nu dispune de mijloace financiare fără ajutorul societății InterAgro. Din aceste motive, independente de voința noastră, suntem nevoiți să închidem combinatul și să disponibilizăm personalul”.
La Bacău, salariații combinatului de îngrășăminte chimice au primit deja preavize de concediere cu data de 1 iunie. Cele două întreprinderi, Nitroporos și Amurco, au aproximativ același număr de salariați, circa 400, mulți fiind deja concediați. Instalațiile combinatelor au fost oprite de mai mult timp, iar patronul InterAgro, Ioan Niculae, a precizat că aceasta s-a întâmplat după lovitura decisivă dată de statul român prin majorarea accizelor în domeniul energetic. De la Bacău, conducerea combinatului a plecat la București, pentru a mai căuta o soluție de menținere a întreprinderii în activitate.
Prin contrast, acum câteva zile premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul intenționează să susțină marea industrie prin măsuri legislative care ar putea duce la scăderea prețurilor energiei și gazelor. „Prețul energiei a scăzut deja, dar trebuie și poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu până la 85% a certificatelor verzi și reducerea taxei de cogenerare – a spus Victor Ponta. Sunt alte mijloace prin care putem să reducem în continuare prețul energiei electrice. În privința prețului la gaz, avem o strategie comună prin care relația între cei doi mari producători, Petrom și Romgaz, sigur și importurile, să păstreze prețurile la gaze în așa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate”. În context, premierul a precizat că trebuie colaborat cu forurile europene astfel încât liberalizarea prețului la gaze să se facă în cadrul unei piețe care funcționează, „altfel se riscă apariția unui monopol și dispariția contextului în care poate funcționa o piață liberă”.
Lasă un răspuns