UPDATE 2: Instanța a pronunțat azi sentința, după ce ieri a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției, pentru două fapte de favorizare a infractorului. Astfel, Adrian Movilă a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, va trebui să muncească 120 de zile la Spații Verzi sau la Azilul de Bătrâni și să achite 10.000 de euro cheltuieli de judecată. Sentința poate fi atacată cu apel, în 10 zile. Tot azi, Adrian Movilă a fost eliberat din arest.
UPDATE: În urma recunoașterii vinovăției, pentru care acordul va trebui refăcut, instanța a dat publicității pedeapsa asupra căreia Adrian Movilă a convenit cu procurorii: 3 ani de închisoare, rezultați din contopirea a două pedepse, de 2 ani și 4 luni, respectiv de 2 ani de închisoare. Iată soluția, pe scurt, pronunțată azi, la Judecătoria Bacău:
„În baza art. 484 alin. (1) CPP dispune acoperirea în termen de 2 zile a omisiunii strecurate în acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău cu inculpatul MOVILĂ ADRIAN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului prevăzută de art. 269 NCPEN , obiect al cauzei penale nr. 6140 /P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău în sensul că se vor stabili în mod corect cele două pedepse respectiv pentru o infracţiune se va stabili pedeapsa de 2 ani şi 4 luni şi pentru cea de a doua infracţiune pedeapsa de 2 ani , astfel ca în urma efectuării concursului de infracţiuni şi aplicării sporului de pedeapsă să rezulte pedeapsa de 3 ani închisoare aşa cum s-a solicitat prin acordul de recunoaştere . Sesizează în acest sens prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău . Cu drept de apel odată cu fondul”.
Adrian Movilă, comisar șef în cadrul IPJ Bacău, va fi dus azi în fața instanței, pentru un acord de recunoaștere a vinovăției. Astfel, ofițerul de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Bacău, își recunoaște toate faptele pentru care îl acuză procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Este vorba despre două infracţiuni de „favorizarea făptuitorului”. Movilă i-ar fi ajutat cu informații din dosarele penale pe Marcelin Șolot, fost primar al comunei Mărgineni, și încă o persoană.
Concret, conform procurorilor, Adrian Movilă l-a ajutat pe Marcelin Șolot, fost primar al comunei Mărgineni, prin transmiterea de informaţii legate de ancheta penală existentă în urma contactelor realizate cu persoanele audiate în cauză precum şi oferirea de indicii şi sfaturi asupra comportamentului ce trebuie adoptat ulterior în cursul urmăririi penale în acea cauză atât anterior dispunerii arestării preventive cât şi ulterior prin colectarea şi transmiterea către familia acestuia de informaţii legate de dosaul penal.
De asemenea, tot favorizarea făptuitorului ar fi fost și când „numitul Movilă Adrian, l-a ajutat pe numitul P.I.G., în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală şi tragerii acestuia la răspundere penală, transmiţându-i detalii în legătură cu ancheta aflată în desfăşurare faţă de beneficiarul favorizării sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală prev. şi ped. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005”.
Cum se face recunoașterea vinovăției?
Conform legislației, instanţa acceptă acordul de recunoaştere a vinovăţiei dacă ajunge la concluzia că recunoaşterea vinovăţiei de către inculpat este făcută în mod liber, benevol, conştient, fără presiune sau teamă şi admite existenţa bazei faptice a infracţiunii în legătură cu care inculpatul îşi recunoaşte vinovăţia.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.
Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.
Val a zis
Aratatii fata .Sa stim si noi cum arata adevatatii taihari.
NICOLAE a zis
A turnat pe cineva dintre adevărații TARTORI din POLIȚIA Bacău???? Verificați, domnilor de la Ziarul de Bacău. Poliția Bacău este un PUTREGAI, ca și cea din Onești. Verificați accidentele MUȘAMALIZATE în care au fost implicați PRIMARUL Balan Gheorghe, FIUL acestuia, CONTABILUL din PRIMARIA Berzunți, Andrieș Ion, modul cum i se permite Primarului actual TIFAN ȘTEFAN să trimită mașina de gunoi a Primăriei Berzunți la Bacău și la Onești, FĂRĂ a avea NR de INMATRICULARE care să-i permită să circule pe DRUMURI NATIONALE sau EUROPENE etc. Mult succes, dragi jurnalisti!!! Dacă veti fi lăsati sa verificati!!!???
ion a zis
A batut palma sa nu il cotrobaie si cu altele
Alex+V a zis
3 ani cu suspendare sau cu executare?
andrei a zis
Pe domnul Tuluc nu-l intrebati nimic?
Omul a zis
Intrebarea este de ce au acceptat procurorii acest acord? In mod firesc acordul se face cand vinovatul recunoaste de la inceput faptele sau sunt probe subtiri……dar in acest caz politistul era arestat (deci erau probe) si nu a recunoscut de la inceput! Raspunsul este simplu: parte dintre procurori sunt fosti politisti de la economic……deci fosti colegi de ispravi si de sprituri cu Movila! Deci…..JENANT!
Omul a zis
Si apropo…..fata acestui domn Movila nu o vedem?
NICOLAE a zis
Păi cum să nu accepte ,,DOMNII,, JUDECĂTORI înțelegerea, dacă ei sunt MAFIOȚII care acoperă DISTRUGEREA acestei țări, fiind CORUPȚI, ȘANTAJABILI, ,,SUB ACOPERIRE,,. TURNĂTORi pe la SERVICII, MILIȚIE/POLIȚIE, și mulți, foarte mulți SLAB PREGĂTIȚI, intrând și absolvind COLEGIUL DE MAGISTRATURĂ ca ÎN ROMÂNIA HOȚILOR, a LAȘILOR și…A PROȘTILOR . Noroc că au venit STRĂINII șa ne facă SCLAVI în propria țară și să ne mai CONTROLEZE.