Executivul UE a considerat că ajutorul de 57 de milioane de euro acordat, sub forma compensațiilor de serviciu public, aeroportului din Bacău este conform cu regulile comunitare, anunță euractiv.ro.
Comisia Europeană a apreciat că Aeroportul George Enescu din Bacău este important pentru mobilitatea rezidenților din regiune, în condițiile în care cele mai apropiate aeroporturi – din Iași și Suceava – sunt la distanță mare, iar infrastructura de legătură nu este în stare optimă – nu există linii de tren de mare viteză, iar infrastructura rutieră este proastă.
Fondurile publice vor facilita conectivitatea regională și vor contribui la dezvoltarea zonei, fără să distorsioneze concurența din piața unică, consideră Comisia. Compensațiile publice aprobate totalizează aproximativ 57 de milioane de euro și sunt acordate pe o perioadă de zece ani.
Contactat de Ziarul de Bacău, senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean, a declarat că, dacă executivul UE, Comisia Europeană, nu aproba ajutorul de stat, exista riscul ca, la finalizarea lucrărilor de modernizare, Consiliul Județean să dea banii înapoi. „Este un demers început în 2015. Aprobarea de la Comisia Europeană este o veste bună, o așteptăm de 3 ani!”, a declarat senatorul Benea.
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a apreciat că vestea e „foarte bună” și este rodul colaborării Consiliului cu DG Regio (departament al Comisiei ce răspunde de politica UE privind dezvoltarea regiunilor și orașelor europene) și Consiliului Concurenței. Până la acest moment, documentul oficial nu a ajuns la Consiliul Județean Bacău, abia după aceea se va ști exact și în detaliu ce a decis Comisia legat de Aeroportul Bacău.
Vom reveni cu amănunte pe acest subiect. În suma aprobată de Comisia Europeană ar putea intra noua aerogară, dar și modernizarea pistei și viitorul terminal intermodal.
Consiliul Județean a finalizat documentația pentru modernizarea pistei Aeroportului Internațional „George Enescu” din Bacău, iar solicitarea de finanțare să fie depusă pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) al Uniunii Europene. Costurile pistei vor fi de circa 37 de milioane de euro.
Lasă un răspuns