Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, anunță schimbări majore în activitatea de evaluare a persoanelor cu handicap. Tot personalul DGASPC implicat în activitatea comisiilor a fost convocat ieri la CJ.
Anual, peste 20 000 de persoane calcă pragul comisiilor de evaluare din cadrul DGASPC. Activitatea acestor comisii trebuie desfăşurată în spiritul transparenței şi bunei-credințe, mai ales că de evaluările realizate depinde stabilirea gradului de dizabilitate a unei persoane, respectiv a consecințelor ce decurg de aici asupra respectivei persoane. Prin urmare, evaluările cântăresc decisiv în economia vieții persoanelor cu dizabilități.
„Din aceste rațiuni, precum şi din convingerea mea că interacțiunea cu persoanele cu dizabilități trebuie să aibă în vedere omenia şi empatia, am convocat astăzi comisiile de evaluare, secretariatele acestora, dar şi angajați din cadrul DGASPC – de la Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilități și a persoanelor adulte cu handicap”, a anunțat Valentin Ivancea.
Nu este suficientă înlocuirea unor oameni din anumite structuri pentru a avea rezultatele scontate. Este necesară schimbarea mentalităților și acordarea unui tratament egal şi corect tuturor beneficiarilor. Aceste aspecte pot face diferența în calitatea prestării unui act eminamente social, crucial pentru semenii noştri aflați în dificultate.
Oamenii greu încercați care vin la comisiile de evaluare nu au de ales: trăiesc sub spectrul unei realități apăsătoare, față de care avem obligația să umanizăm şi să eficientizăm procedurile specifice de evaluare, având ca prioritate interesul legitim al acestor cetățeni.
Ca atare, am solicitat revizuirea procedurii interne, pentru a se stabili cât mai clar modalitatea în care persoanele nedeplasabile sunt evaluate, cu respectarea termenului prevăzut de lege. În aceste situații, membrii Secretariatului Comisiei de evaluare trebuie să se deplaseze la domiciliul beneficiarilor pentru evaluare.
Să nu uităm că, adeseori, ne referim la persoane cu dificultăți locomotorii majore, care și-au pierdut total capacitatea de autoservire, autoîngrijire și autogospodărire. Lucrul cu această categorie socială comportă o complexitate şi sensibilități de natură să îi afecteze emoțional pe toți cei care intră în contact cu aceste cazuri.
Prin simplificarea birocrației, eliminarea eventualelor ambiguități și ajustarea cadrului legislativ la realitățile acestei munci, putem ușura activitatea personalului din comisie și asigura, cât mai echitabil şi onest, evaluarea persoanelor cu dizabilități.
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău
Lili a zis
Foarte bună inițiativa domnului Ivancea , personalul din aceste comisii ar trebui să fie mai umani , majoritatea dintre ei sunt foarte aroganți vb urât cu cei care se duc la comisie. Nimeni nu își dorește să ajungă acolo.
Sorin a zis
Confirm, merg anual la ei cu mama mea pentru o boala ce nu are leac. Aroganta, bataie de joc, te pun sa repeti evaluari medicale doar ca vor sa mai vada si opinia altui medic…Stiu cazuri mult mai absurde unde persoane fara o mana sau un picior merg periodic la comisie pentru reevaluare, se asteapta cineva sa le creasca inapoi intre timp???
Nu am fost fan PSD niciodata, dar vad ca incep sa se mai uite si la amarati (era si timpul, si-au facut plinul zic eu), felicitari!!! Puneti putorile de la DGASPC la treaba, si asa ard gazul de pomana, sa ii vada inclusiv pe cei de la tara care ajung cu eforturi mari la marea comisie, sa vada si in ce conditii traiesc, sa nu aiba senzatia ca fac oamenii averi din amarata aia de indemnizatie de cateva sute de lei. Se dau mai usor ajutoarele sociale la puturosi si betivani.
Vasile a zis
Să vedeți ce este și la comisia de la Casa de pensii ,de parcă cei chemați se pot vindeca miraculos când au amputații și operații….
Dan a zis
Foarte bine venită această inițiativă.Să pui pe drumuri aceste persoane e o bătaie de joc și un adevărat chin pentru aparținători. Ar trebui și personalul Comisiei de evaluare DGASPC să fie evaluat și schimbat cu unul profesionist. Toată lumea le știe aroganța și modul urât cum se comportă. Sunt sigur că avem persoane calificate și profesionale care s-ar preta excelent pt astfel de munci.Au pățit-o părinții mei, umilințe și multă multă aroganță.
BOGDAN a zis
Ivancea cere ca angajatii de la DGAGPS sa indeplineasca corect sarcinile de serviciu pentru care sunt platiti ca bugetari. Este intersesant acest indemn din partea unui for ierahic care are ca atributii sa verifice daci acei bugetari care iau salariu de la stat sa faca treaba buna.
Contribuabil a zis
Da, un paradox pentru cineva care lucreaza la privat, o normalitate printre bugetari….trist, dar asa functioneaza tara asta.
Popovici Costel Ciprian a zis
Era timpul să faci asta consiliu județean și local Bacău , sincer !
Dadal a zis
Este foarte bine venita aceasta initiativa. Am trecut prin asa ceva cu mama mea, si in afara faptului ca a fost un chin enorm sa urc în masina o persoana care se deplaseaza doar cu scaunul cu rotile,am fost pusa în situatie în fata comisiei,sa o ridic în picioare sa faca cativa pasi, desi facusem cerere pentru evaluare la domiciliu care nu s-a luat în calcul.Mi se pare inuman , si un chin destul de mare, atat pentru bolnav, cat si pentru noi,apartinatori. Sper ca lucrurile sa se îndrepte, si sa nu mai chinuim acesti bolnavi,care si asa sufera destul din cauza afectiunilor pe care le au.