• comisarii Gărzii Financiare au descoperit o nouă afacere care are ca singur scop spălarea banilor: contractul de comision
O nouă modalitate de a înșela bugetul statului a fost descoperită de comisarii Gărzii Financiare Bacău: contractul de comision. O modalitate simplă de a „albi” bani, dar și de a diminua profitul unei firme și, implicit, impozitul pe profit plătit la bugetul statului. Mecanismul este simplu: două firme, de obicei dubioase, încheie un contract de prestări servicii sau de comision, în urma căruia transferă sume însemnate dintr-un cont în altul. Cine primește suma, chipurile beneficiarul unui serviciu, scoate, de fapt, la suprafață, niște bani cîștigați din afaceri necurate. Cel care plătește, își trece în cont niște cheltuieli, pentru care nu primește nimic în schimb, decît faptul că își diminuează profitul.
„Acest contract de comision este o plagă a economiei. datoriile între patroni se reglează cu ajutorul acestor contracte. Găsim societăți comerciale care nu mai lucrează de mult, care nu au nici un angajat, dar care figurează cu tot felul de contracte de markerting și alte prestări de servicii, pentru care se încasează comision. Zburdă aceste contracte în ultima perioadă și s-a ajuns ca toate datoriile particulare dintre administratori să fie rezolvate pe această cale”, spune Pavel Albu, comisarul șef al Gărzii Financiare Bacău. Numai în acest an au fost identificate în județ 14 firme unde patronii au plătit datoriile comerciale, personale sau ale societăților, prin intermediul contractelor de comision. S-a ajuns chiar la situații absurde, în care firme fără nici un salariat și fără nici un mijloc fix au ajuns să încaseze miliarde de lei de la societăți cu 2.000 de angajați.
Unul dintre cazurile instrumentate de comisari este cel al firmei Corticu Impex SRL Bacău, administrator Cornelia Nițulescu. Ea l-a împuternicit pe Ștefan Chiharoi să cumpere benzină de la două firme din București. Cele 335 de tone de combustibil achiziționat au fost acoperite cu opt facturi false, în valoare de 5,1 miliarde de lei, pe care, drept furnizor, figurau firme fantomă. Prejudiciul adus la bugetul statului, prin neplata TVA, a impozitului pe profit, a impozitului pe venit și a majorărilor aferente se ridică la aproape două miliarde de lei, au stabilit comisarii Gărzii Financiare Bacău. O practică devenită de-acum banală, față de o altă manevră a cuplului Nițulescu – Chiharoi.
Mihalis Impex, un inamic fără urmăritori
La sfîrșitul anului trecut, în evidența contabilă a firmei Corticu a fost înregistrată o factură de prestări servicii emisă de Mihalis Impex SRL Bacău, în valoare de 2,8 miliarde de lei. Contractul de prestări servicii încheiat între cele două societăți stipula că Mihalis Impex va asigura societății Corticu SRL, în anul 2002, clienți pentru tranzacții cu produse petroliere în valoare de 28 de milioane de lei. Cum orice serviciu trebuie plătit, Corticu urma să achite la Mihalis un comision de 10 % din această valoare, adică 2,8 miliarde de lei. Deși afacerea urma să se deruleze pe tot parcursului anului 2002, administratorii de la Corticu n-au mai pierdut vremea și i-au virat lui Mihalis cele 2,8 miliarde de lei, fără să aștepte să vadă cum vor decurge afacerile. Încredere, încredre, dar totul miroase a mînăreală între patroni. „Mihalis Impex nu are nici un salariat și o asemenea societate asigură prospecțiuni de piață și identifică clienți pentru carburanți! Nu se poate demonstra că acel contract încheiat s-a și materializat. Dar Mihalis a încasat 2,8 miliarde de lei. Cheltuielile plătite pe baza contractelor de comision sînt deductibile și este cea mai sigură cale de a «omorî» astfel profitul și de a înșela statul”, consideră comisarul șef Pavel Albu.
De altfel, Mihalis Impex SRL Bacău este un mai vechi „client” al Gărzii Financiare, dovedit cu evaziuni ficale semnificative și numeroase, dar care a „scăpat” mereu de rigorile legii. Pentru că nimeni nu i-a venit de hac și dosarele întocmite pe numele său s-au rătăcit mereu, undeva între poliție și parchete, administratorul Neculai Acrîșmăriței și-a permis să-și bată joc de orice și să aibă o singură preocupare: inventarea unor noi modalități de a înșela statul. Ultima ispravă este „umflarea” cheltuielilor firmei (acea firmă fără salariați, dar care are profit de miliarde, pentru că e profilată pe afaceri dubioase cu benzine și motorine), astfel încît statul să încaseze cît mai puțin impozit pe venit sau pe profit. Un scurt exemplu: în noiembrie 2001, firma Nili SRL Comănești a vîndut o hală și trei circulare – în realitate, un șopron cu un circular – către Cristal Trade SRL Călărași, la prețul de 178 de milioane de lei. În aceeași zi, Cristal Trade i-a vîndut „hala” lui Mihalis Impex, cu 4,6 miliarde de lei. și, tot în aceeași zi, Mihalis a achitat societății din Călărași întreaga sumă, cu numerar, în baza unei chitanțe.
O lună mai tîrziu, în baza unei promisiuni de vînzare, Acrîșmăriței i-a plătit lui Vasile Tuluș, din bacău, tot cu bani cash, 26,5 miliarde de lei, pentru un spațiu hotelier în comuna Oituz și pentru un teren pe care proprietarul îl cumpărasă cu 350 de milioane de lei. Plata a fost făcută cu o chitanță de mînă. Comisarii gărzii au avut curiozitatea să știe mai multe despre hotelul lui Acrîșmăriței, dar au avut surpriza să afle de la Consiliul Local Oituz că, de fapt, acesta nu există.
Pe numele lui Neculai Acrîșmăriței a fost făcută o sesizare penală, pentru un prejudiciu de 32,5 miliarde de lei. Minuscula lui firmă, fără nici un angajat, are o cifră de afaceri de 400 de miliarde de lei. De înțeles de ce Acrîșmăriței nu va fi prea repede prins. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns