Implementarea Programului Operational Regional (POR) a fost dezbatuta în Comitetului de Monitorizare al Programului (CM POR), care a avut loc la Piatra Neamt la jumatatea acestei saptamini. S-a evaluat stadiul programului si s-au stabilit masurile pentru accelerarea implementarii proiectelor si a implementarii financiare a fondurilor POR si s-au luat o serie de decizii strategice pentru a putea utiliza cu succes toate fondurile alocate programului. La sedinta Coimitetului au participat Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Tursimului, si Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management a POR.
Pentru Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contributiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finantare. In consecinta, valoarea maxima a finantarii acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro. Decizia a fost luata în contextul procesului de simplificare a accesarii fondurilor structurale si a crizei economico-financiare. Tot ca modalitate de a ajuta microîntrepriderile în procesul de accesare a
fondurilor europene, s-a luat decizia flexibilizarii conditiei de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului înregistrat în ultimul an drept conditie suficienta.
Vor fi suplimentate fondurile aferente DMI 4.1, DMI 4.3, DMI 5.1 si DMI 5.3, prin realocarea sumei aferente domeniului major de interventie 4.2, care nu s-a utilizat. Decizia de realocare are la baza situatia DMI 4.2 „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”, pentru care au fost depuse doar trei proiecte (in regiunile Vest si Centru), cu o valoare solicitata a finantarii nerambursabile de 16,18 milioane de euro, aflate in diferite etape ale procesului de evaluare si selectie. In aceste conditii, banii alocati DMI 4.2 nu pot fi cheltuiti in timp util, in timp ce pentru celelalte domenii de interventie exista cereri de finantare care depasesc valoarea alocata acestui tip de operatiuni.
La Axa 5, DMI 5.3 „Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica”, operatiunea de finantare a Centrelor de Informare si Promovare turistica va fi extinsa si catre unitatile administrativ teritoriale localizate in zonele cu o concentrare mare si foarte mare de resurse turistice naturale si antropice si a statiunilor turistice, cu exceptia unitatilor administrativ teritoriale din mediul rural. De asemenea, în acest domeniu, promovarea produselor turistice, au fost incluse in categoria beneficiarilor eligibili asociatiile profesionale din turism, infiintate in baza Legii 356/2001. In domeniile 4.1 si 5.2 s-a aprobat includerea institutilor de cult ca solicitanti eligibili in parteneriat cu unitatile administrativ teritoriale.
Lasă un răspuns