– proiectul CRAB vizează orașele Bacău, Moinești, Buhuși, Dărmănești și Târgu Ocna – valoarea proiectului este de aproape 118 milioane euro, fără TVA – obiectivul principal al proiectului este creșterea gradului de conectare a populației cu servicii de alimentare cu apă și canalizare
Ramona IONESCU
Conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) demarează un nou proiect investițional care are scopul de a crește calitatea serviciilor oferite populației. Cel mai recent contract de lucrări vizează „Extinderea infrastructurii de canalizare în aglomerările Buhuși și Moinești”. În calitate de Operator Regional, CRAB beneficiază de asistență financiată acordată prin POS Mediu, în vederea implementării proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău”. Conform contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Mediului și Pădurilor, valoarea totală a proiectului este de 117.953.236 euro, fără TVA. Valoarea conform POS Mediu este de 107.519.490 euro, din care 91.391.567 euro reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 13.977.533 euro finanțarea nerambursabilă de la bugetul de stat și 2.150.390 euro reprezintă contribuția de la bugetele locale. Contribuția financiară a beneficiarului este de 10.433.746 euro. „Proiectul se încadrează în prevederile Master Planului aprobat de Consiliul Județean Bacău în anul 2009, prin care au fost identificate investițiile necesare atingerii obiectivelor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, pentru următorii 30 de ani. Aceste investiții au fost prioritizate și împărțite pe etape. Aceste aglomerări sunt stabilite prin Studiul de Fezabilitate care a stat la baza Aplicației de Finanțare pentru Fonduri de Coeziune. Este vorba despre orașele Bacău, Moinești, Buhuși, Dărmănești și Târgu Ocna”, a spus Răzvan Găină, directorul general al CRAB. Proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău” se va desfășura până la finele anului 2015, inluzând aici și perioada de notificare a defectelor.
Parteneriat pentru calitate
Începând cu 1 octombrie 2011 se derulează deja primul contract din cadrul acestui proiect, respectiv, contractul se servicii de Asistență Tehnică pentru „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău”, în valoare de 36.524.878 lei fără TVA, atribuit prin licitație asocierii formate din SC Fichtner Environment SRL și SC Interdevelopment SRL. În urma acestor investiții, sistemul de management al apelor potabile și reziduale din aglomerările cuprinse în acest proiect va deveni mai eficient din punct de vedere economic și totodată suportabil pentru populație, contribuind astfel la atingerea obiectivului global al POS Mediu și anume protecția și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață în România. „Contractul de lucrări CL2, care s-a semnat pe 12 noiembrie 2012, cuprinde lucrările aferente extinderii rețelelor de canalizare din aglomerările Moinești și Buhuși. Aceste lucrări cuprind peste 50 km de rețea de canalizare, 14 stații de pompare și peste 3.600 de racorduri”, a precizat Răzvan Găină.
Întârzieri dictate de contestații
Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, spune că demararea acestor proiecte a fost întârziată de-a lungul timpului de numeroase persoane care au contestat participarea anumitor firme la licitațiile organizate. În această situație mai sunt alte trei proiecte. „Firmele care au contestat și au pierdut trebuie să colecteze bulinele negre și pentru următorii 6 ani să stea pe tușă la următoarele licitații”, a menționat președintele CJ Bacău. Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău, invitat la evenimentul care a precedat semnarea contractului CL2, a spus că proiectul este important pentru județul Bacău prin prisma creării de servicii de calitate. „Eu sunt convins că vom găsi înțelegere la băcăuani în vederea ducerii la bun sfârșit a proiectului. Vorbim despre un proiect important care are ca principal obiectiv asigurarea de servicii publice de calitate”, a declarat Dragoș Luchian. Din valoarea totală a proiectului, municipiul Bacău primește 36 de milioane de lei pentru extinderea stației existente de epurare ape uzate – treaptă terțiară, extinderea sistemului de canalizare (inclusiv conducte de refulare), reabilitarea stației de tratare a apei potabile Cărăboaia și reabilitare rețele de alimentare cu apă. Orașului Buhuși i-au fost alocate 18,5 milioane de euro pentru extinderea rețelei de distribuție a apei potabile, extinderea rețelei de canalizare, stații de pompare și construcției stației de epurare ape uzate (SEAU) Buhuși. În municipiul Moinești, cei 18,5 milioane de euro vor fi folosiți pentru extinderea rețelei de distribuție a apei potabile, extinderea rețelei de canalizare, stații de pompare apă uzată, reabilitarea și extindere SEAU Moinești Nord și construcție SEAU Moinești Sud. Orașul Dărmănești beneficiază de 28 milioane de euro pentru construcția rețelei noi de canalizare, stațiilor de pompare apă uzată și construcția unei noi SEAU Dărmănești. La Târgu Ocna ajung 15 milioane de euro pentru extinderea rețelei de canalizare, pentru opt stații de pompare a apei uzate și pentru construcția unei noi SEAU Târgu Ocna.
socrate a zis
Domnule presedinte al CJ Dragos Benea, pe harta judetului Bacau exista, daca nu stiati si orasul Onesti…cum se explica ca Onestiul a fost trecut complet cu vederea?