De ziua Europei, două investiții de importanță majoră pentru comunitatea băcăuană și nu numai au fost inaugurate la Moinești. Este vorba de Compartimentul de Recuperare Medicală Cardiovascularăși Heliportul de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești (SMUM). Ceremonia a început cu o slujbă de sfințire oficiată de doi preoți, în prezența oaspeților și medicilor.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților județene ca președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, ai Casei de Asigurări de Sănătate, membri ai Consiliului Local Moinești, primarii orașelor Dărmănești și Târgu Ocna și din alte patru comune băcăuane, parlamentari băcăuani.
„Cele două obiective au o semnificație deosebită – ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț, managerul SMUM. Compartimentul de Recuperare Medicală Cardiovasculară este unul aparte în peisajul structurilor medicale din județși din Moldova și derivă dintr-o nevoie și diversificare a paletei de îngrijiri medicale pe care o oferă spitalul nostru. Heliportul, pe care sperăm noi să îl folosim cât mai puțin, este o necesitate pentru asigurarea asistenței medicale de urgență în această zonă, fiind deja utilizat în cinci cazuri cu prognostic vital deosebit, finalizate într-un timp record.”
Valoarea totală a heliportului este de circa 520.000 lei, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Moinești. Până la utilizarea lui, în majoritatea cazurilor critice, elicopterul ateriza pe stadionul orașului, aflat la trei kilometri distanță.
Programe de reabilitare a afecțiunilor cardio-vasculare
Pentru dotarea Compartimentului de Recuperare Medicală Cardiovasculară, realizat în parteneriat cu CJ Bacău, Primăria Moinești și „Petrom” au fost necesari 1.238.673 lei. Structura va deservi peste 150.000 de persoane din zona Moldovei. Cu o suprafață de aproape 180 de metri pătrați, compartimentul este destinat tuturor bolnavilor care au suferit accidente vasculare cerebrale, infarcturi miocarde acute sau operații vasculare la nivelul membrelor inferioare.
Asistența medicală este asigurată prin programe de reabilitare a afecțiunilor cardio-vasculare precum cardiopatiile congenitale, valvulopatii, arteriopatii periferice. Medicii specialiști își desfășoară activitatea în patru saloane (două pentru femei, două pentru bărbați), a câte trei paturi fiecare, cu grup sanitar propriu, care respectă condițiile igienico-sanitare impuse, amenajat din veniturile proprii ale spitalului.
Bolnavii încep recuperarea sub supraveghere medicală de specialitate și beneficiază de consiliere psihologică, suport pentru diminuarea factorilor de risc cardiovasculari, dar și de cursuri speciale de îmbogățire a cunoștințelor legate de acest tip de boli. Aceste programe cresc calitatea vieții, ajută la scăderea mortalității și îmbunătățesc continuu procesul de îngrijire a pacienților. “Aceste persoane necesită, în programul recuperator, prezența unei echipe medicale de cea mai bună calitate, constituită din medicul de specialitate, kinetoterapeut, psiholog, cadre medicale abilitate și profesori de cultură fizică medicală” – a adăugat dr. Adrian Cotîrleț.
Invitații au vizitat, de asemenea, Camera Hiperbară, “singura instalație de acest gen din sistemul spitalicesc de stat din România” și sala de kinetoterapie, în valoare de 551.969 lei, extinsăși modernizată din veniturile proprii ale SMUM. Aici, pacienții internați se bucură de sprijinul unui specialist și de terapie pentru integrarea psiho-socio-profesională, în vederea adaptării la realitatea noilor condiții. Extinderea ei a presupus construirea unei noi clădiri pe 280 de metri pătrați, în curtea interioară a spitalului, prin prelungirea sălii de kinetoterapie deja existente.
10 milioane lei, valoarea totală a investițiilor
Primarul municipiului Moinești, Viorel Ilie, a ținut să precizeze că, până la momentul actual, în spital s-a investit suma de 10 milioane de lei. CJ Bacău a contribuit cu peste o treime din această sumă, restul ei fiind asigurată din bugetul local, fonduri europene și parteneriate cu OMV Petrom.
Pe viitor, potrivit dr. Cotîrleț, un nou proiect de investiții va fi finalizat. Astfel, patru noi cabinete de Oncologie, Endocrinologie, Urologie și Nefrologie vor fi puse la dispoziția noilor specialiști ajunși la instituția medicală. SMUM asigură servicii medicale de calitate, la standarde europene, prin personalul medical calificat, condiții de tratament moderne, prin crearea unor structuri performante care conduc la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților din zona Moldovei, eficientizarea actului medical și creșterea gradului de confort atât a bolnavilor, cât și a cadrelor medicale.
un onestean a zis
Cand Dumnezeu lucreaza prin oameni ,se savarsesc lucrari frumoase grandioase ,asa ca cele realizate de acest Om minunat care sporeste talantii spre folosul si exemplul nostru al tuturor .
Doamne ajuta in continuare !
hermann lupu a zis
In legatura cu camera hiperbara lucrurile nu stau asa; intrebati judetul de exemplu; si, intre altele, voi bacauanii nu va mai dati asa rotunzi, sunteti ce sunteti