• astfel au justificat consilierii locali votul favorabil pentru preluarea CET Borzești • Consiliul local s-a împotrivit pînă acum acestui proiect, iritîndu-l peste măsură pe ministrul Administrației Publice, Octav Cozmîncă
Cosilierii oneșteni au făcut, ieri, o jumătate de pas înapoi prin votul favorabil pentru preluarea unei părți din Sucursala Electrocentralei (SE) Borzești. Asta, la prima vedere, ținînd cont de faptul că în două rînduri aceiași consilieri s-au împotrivit vehement proiectului. Dar, după cum a afirmat consilierul Emil Dănilă, este vorba, mai degrabă, de o jumătate de pas înainte „pentru că nu ne dezicem prin votul favorabil de astăzi de precedentele voturi negative, atîta timp cît s-au rezolvat anumite condiții impuse de noi”. Prin votul de ieri al Consiliului local Onești s-a aprobat înființarea SC Termo SRL, care va avea în patrimoniu partea de instalații din SE Borzești, care fac parte din etapa de cogenerare. Aceste instalații au trecut din patrimoniul statului în domeniu privat al Consiliului Local. La următoarea ședință va fi prezentată și organigrama societății, va fi ales consiliul de administrație, precum și administratorul unic al societății. Datoriile CET, în valoare de 364 de miliarde lei, vor fi trecute într-un cont separat ce va fi reactivat în cazul în care nu se vor face modernizările instalațiilor preluate, a precizat primarul Emil Lemnaru. Dar tot el a spus că, mai mult ca sigur, programul de modernizare și retehnologizare a instalațiilor va demara cît de curînd, pentru că centrala de la Onești va fi inclusă într-un program pilot la nivel național. În această situație, datoria respectivă va trece la datoria publica. Totodată, pierderile acumulate pe primul trimestru din acest an, în valoare de 83 de miliarde, se vor scădea din capitalul social al societății, „situație care nu ne afectează pentru că preluarea este gratuită”, a afirmat consilierul Emil Dănilă. Compromisul la care s-a ajuns mai prevede că, după modernizare, noua societate va produce energie doar pentru întreprinderile de pe platforma Petrochimică Borzești, ceea ce se va întîmpla, cel mai posibil, începînd cu iarna 2003 – 2004.
În ce privește populația Oneștiului, dacă în această iarna va primi energie termică de la nou înființata societate, din iarna viitoare va fi alimentată de la centralele de cartier. Conform programului preconizat de administrația locală, energia termică necesară populației va fi produsă pe bază de gaze naturale de 38 de puncte termice. În momentul în care acest nou sistem de termoficare va fi funcționabil, SC Termo SRL va fi privatizată, a mai precizat Emil Lemnaru. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns