Consiliul Local Glăvăneşti va lua în discuţie, mâine, 17 iulie, propunerea acordării unui nou titlu de cetăţean de onoare al comunei.
Propunerea a fost făcută pentru dr. ing. Constantin Popa, fiu al comunei, acum om de afaceri în zona Slănic Moldova – Moineşti, primul doctor în montanologie al Universităţii de Agronomie din Iaşi, manager de turism şi formator de profesionişti pentru acest domeniu atât de pretenţios, dar şi întreprinzătorul cu cele mai multe proiecte cu finanţare europeană din judeţul Bacău. Constantin Popa este administratorul societăţii Rosid Prod Moineşti şi al pensiunilor de patru stele Montana, din Slănic Moldova, şi Royal, din Moineşti, dar şi autorul unei cuprinzătoare şi bine realizate monografii a comunei din care a plecat în viaţă şi în care revine des, aş spune tot mai des, atras de gustul de neuitat al rădăcinilor pe care le are aici şi pe care nimic nu le-a putut desţeleni. De curând, într-o altă carte dedicată zonei din care provine Constantin Popa, Valea Zeletinului, acesta declara: “Am fost în peste 30 de țări ale lumii, am văzut atâtea locuri, atâția oameni, atâtea mări, atâția munți și văi. Dar mie tot mai dragă îmi este Valea Zeletinului!”
Aprecierea calităţilor de bun fiu al locului, dar mai ales de vrednic descendent din comuna Glăvăneşti este însă, în ultimă instanţă, apanajul consilierilor locali. “Avem în domnul Popa – ne-a declarat primarul Gheorghe Tilibaşa – un sprijin de nădejde. Au fost atâtea situaţii în care ne-am consultat, au fost şi situaţii în care a pus efectiv umărul la rezolvarea unor probleme. Ce să vă mai spun, că nu de puţine ori a fost sponsorul dotării unor obiective din comună, precum şcolile sau căminul cultural? Un fiu de excepţie al satului şi sunt onorat să-i pot acorda o diplomă de cetăţean de onoare, a doua pe care eu am acordat-o în calitate de primar.” Evenimentul va avea loc duminică, 20 iulie, odată cu serbarea Zilelor comunei Glăvăneşti.
Constantin Popa este inginer agronom, doctor în montanologie – cum spuneam – şi cercetător ştiinţific gradul III. Lângă toate aceste titluri, adunate într-o viaţă, eu mai văd unul, neoficial, dar de mare greutate: Constantin Popa este omul fără de care turismul băcăuan ar fi mult mai sărac. Dar nu pot ocoli nici aprecierea, pe aceeaşi temă, a academicianului Valeriu Cotea, care îl vede pe Constantin Popa „unul dintre numele cele mai reprezentative ale tuturor seriilor de absolvenţi ai Facultăţii ieşene de agronomie din a doua jumătate a Secolului XX”.
Lasă un răspuns