Inspectoratul Școlar Județean Bacău organizează etapa zonală a Olimpiadei Naționale Corale, secțiunea Liceu, o manifestare de amploare, la care vor participa coruri de elevi din toată zona Moldovei, din județele Iași, Galați, Botoșani, Vaslui, Vrancea, Suceava, Neamț și, bineînțeles, Bacău. Evenimentul va avea loc duminică, 26 martie, începând cu ora 10.00, la Filarmonica „Mihail Jora” Bacău.
Comisia de organizare și evaluare va fi formată din:
• Preşedinte de onoare al juriului: conf. univ. dr. George Dumitriu, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi;
• Preşedinte: prof. Ana -Maria Egarmin, inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Bacău;
• Preşedinte executiv: prof. Ionela Sandu, inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Bacău;
• Vicepreşedinți: prof. Irina Petronela Florian, inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Iași, și prof.dr. Adriana Cristina Busuioc, director adjunct al Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău.
Olimpiada Națională Corală urmărește stimularea performanțelor elevilor în domeniul artistic, având ca țintă aprofundarea competențelor de interpretare artistică în domeniul muzical, însoțită de dezvoltarea aptitudinilor de studiu și comunicare în echipă, de evaluare, precum și cultivarea spiritului de competiție. Evenimentul se desfășoară în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, aprobată prin ordinul al ministrului Educației, cu modificările și completările ulterioare. Această olimpiadă se organizează anual de către Ministerul Educației, inspectoratele școlare județene, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al universităților, academiilor și facultăților de muzică, al Asociației Naționale Corale din România, precum și al forurilor administrative şi culturale locale – consiliilor județene şi locale, fundațiilor, asociațiilor, societăților şi sponsorilor.
Pentru toate etapele şi categoriile de coruri, repertoriul este selectat din epoci şi stiluri diferite, evaluarea probelor se face prin punctaj de la 0 la 100, punctajul final al fiecărei formații corale fiind constituit din media aritmetică, fără rotunjiri, a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei. Ierarhia finală se stabilește în ordinea descrescătoare a punctajului obținut de fiecare formație corală.
La etapele zonală și națională ale Olimpiadei Naționale Corale, premiile se acordă în funcție de îndeplinirea cerințelor de exigență calitativă. Premiile se acordă, în conformitate cu metodologia-cadru, pentru fiecare categorie/secțiune, în funcție de anumite criterii specifice. Totodată, după aceste etape, împreună cu diploma obținută, acordată de organizatori, fiecare cor participant primește o Fișă de apreciere semnată de toți membrii juriului, în care, pe baza criteriilor de evaluare, se fac succinte aprecieri și se dau indicații de perfecționare. La probele Olimpiadei Naționale Corale nu se admit contestații, hotărârile juriului fiind definitive. (comunicat ISJ Bacău)
Lasă un răspuns