Ieri a avut loc în Aula Bibliotecii Municipale din Onești o întîlnire între reprezentanții administrației locale și președinții asociațiilor de locatari și proprietari din municipiu. Subiectul pus în discuție a fost furnizarea agentului termic necesar încălzirii și a apei calde în apartamentele oneștenilor, primarul Emil Lemnaru încercînd să transmită locuitorilor municipiului, prin intermediul președinților de asociații, ultimile informații legate de activitatea Termon SRL. Aflată în subordinea Primăriei, societatea a fost înființată prin hotărîrea Consiliului Local și se va ocupa cu producerea și distribuirea agentului termic, activități preluate de la Sucursala Electrocentrale Borzești și respectiv SC Onedil. Noua societate are dificila misiune de a asigura confortul în apartamentele oneștenilor la iarnă, sarcină greu de realizat din cauza stării precare a rețelei de termoficare. Aceasta necesită urgent reparații pentru a putea fi evitate pierderile mari care se înregistrau în anii trecuți. „Avem de înlocuit doi kilometri de rețea, la care se adaugă ventile, robineți și alte piese. Lucrările au început deja și sperăm să fie finalizate în două luni de zile”, a declarart Lemnaru. De la 1 august au intrat în revizie și instalațiile care vor produce energia termică, astfel încît acestea vor putea fucționa la capacitate maximă cînd va fi reluată furnizarea energiei ccătre municipiu.
Chiar dacă din punct de vedere tehnic problemele ar putea fi rezolvate în timp destul de scurt, buna funcționare a Termon depinde și de alți factori. Astfel, litigiul dintre Primărie și Onedil, societate care contestă hotărîrea Consiliului Local de preluare a rețelei de distribuție, nu este încă încheiat. Pe de altă parte, încasările foarte reduse de la populație din ultima perioadă dau deja de gîndit conducerii noii societăți, în condițiile în care datoriile oneștenilor către Onedil vor trece la Termon. Populația are de plătit către Onedil aproape 100 de miliarde de lei, sumă pe care va trebui să o recupereze Termon. Din această sumă, 40 de miliarde reprezintă penalități și majorări pentru întîrzieri la plată. „Vom încerca să ștergem majorările prin hotărîre a Consiliului Local, iar pentru datoriile rămase se vor face reeșalonări prin contracte încheiate cu beneficiarii”, a spus Lemnaru.
Pentru ca sporirea datoriilor să fie evitată, noua societate va încheia contracte de furnizare a energiei termice cu fiecare beneficiar în parte și nu cu asociațiile. Prevederile contractului sînt clare în ceea ce privește drepturile și obligațiile părților. Astfel, în contract este prevăzută și situația în care beneficiarii pot fi debranșați de la rețea, astfel încît rău platnicii nu vor mai avea apă caldă și căldură. Contractele între oneșteni și Termon urmează să fie încheiate pînă la mijlocul lunii septembrie, însă apa caldă și căldură vor ajunge în apartamente abia în octombrie, după cum a afirmat Emiln Lemnaru.
Din păcate, președinții și administratorii de asociații prezenți la discuții și-au demonstrat încă o dată incapacitatea. Astfel, în ciuda faptului că primarul a expus timp de aproape o oră situația Termon, iar cei din sală au primit copii ale noilor contracte, majoritatea întrebărilor pe care aceștia le-au pus au fost lipsite de sens. În situația în care erau în discuție investiții de miliarde de lei, grija unora dintre cei aflați în fruntea asociațiilor era posibila coadă care s-ar forma la centrele de încasare sau diverse detalii tehnice minore a căror explicare ar fi necesitat mai multe ore de discuție. De altfel, sarcinile asociațiilor vor fi mult reduse odată cu încheierea contractelor dintre beneficiari și Termon, urmînd ca plata contravalorii energiei furnizate să fie făcută la centrele de încasare ale societății și nu la asociații, cum se făcea pînă acum. (Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns