Partidul Mișcarea Populară nu va face parte dintr-o alianță la guvernare decât dacă partenerii vor susține reducerea la 300 a numărului de parlamentari și eliminarea imunității parlamentare. Aceste condiții principale, dar și altele, au fost prezentate de Ion Melinte, președintele PMP Bacău, într-o conferință de presă organizată joi dimineață. La întâlnirea cu presa, a participat și Sergiu Sechelariu, candidat pe locul întâi pe lista PMP Bacău pentru Senat.
În debutul conferinței de presă, președintele Melinte a prezentat o parte dintre candidații de pe listele formațiunii: Doru Vinga, din Buhuși, economist, Daniel Iorga, din Letea Veche, Neculai Drăgănuță, din Adjud, crescut în comuna Urechești, actualmente în Târgu Ocna, unde a fost viceprimar și este consilier, Giorgi Levente, 32 de ani, întors din diaspora.
Referitor la condițiile pentru participarea la guvernarea de după alegerile generale, Ion Melinte a adăugat și renunțarea la alegerile primarilor într-un singur tur și eliminarea pensiilor speciale.
„Niciun partid nu s-a alăturat inițiativei PMP, de alegere a primarilor în 2 tururi de scrutin. Nici scăderea numărului de parlamentari la 300 nu a beneficiat de sprijinul altor partide. În 2004-2008, aveam 489 de parlamentari, azi avem 688, care nici măcar nu au fost aleși direct de cetățeni. Noi credem că 300 de parlamentari ar fi suficienți”, a declarat Ion Melinte, președintele PMP Bacău, care conduce lista pentru Camera Deputaților.
De asemenea, PMP a depus un proiect de lege pentru renunțarea la pensiile speciale. „Acestea sunt un furt din banul public, în condițiile în care 32 dintre copiii României trăiesc în sărăcie. Pensiile speciale sunt doar pentru veteranii de război, care au apărat onoarea țării, militarii care au luptat în teatrele de operațiuni și foștii deținuți politici. În rest, toți trebuie să luăm pensii după cum am contribuit”, a adăugat Melinte.
PMP Bacău a trimis o adresă către președinții de partide politice din județ, promovarea în comun a reducerii numărului de parlamentari la 300 și eliminarea pensiilor speciale. „Nu am primit răspuns de la niciun partid, deci mereu partidele mari mimează. Cei care strigă «o țară» fără hoție defilează prin oraș cu proiectele altora, mă refer la USR”, a declarat Melinte.
În opinia candidatului PMP Bacău, niciun politician nu trebuie să fie mai presus de lege. „În următoarea perioadă, vom face parte dintr-o alianță la nivel național, dar vom susține un guvern care va susține reducerea la 300 a numărului de parlamentari, alegeri locale în două tururi și eliminarea pensiilor speciale”, a precizat Melinte.
Liderul PMP Bacău mai crede că măsurile trebuie duse chiar mai departe: „Atâta vreme cât vom vota o listă, niciodată nu vom avea un Parlament curat. Trebuie schimbată modalitatea de vot, votul uninominal este cel mai bun”.
Sergiu Sechelariu, candidat PMP pentru Senatul României, a declarat că susține eliminarea pensiilor speciale și a explicat de ce crede că în Parlament nu ajung oameni de calitate. „Foarte mulți parlamentari români au o condiție materială precară, de aceea se agață de pensii. În Parlament, trebuie să ajungă oameni ca mine, care se pot gândi să facă ceva pentru țară, nu pentru ei”, a spus Sechelariu.
Mai multe declarații, pe filmarea conferinței de presă a PMP Bacău.
Ami a zis
Mda, cam toti se lauda cu asta, doar ca nimeni nu a pus-o in practica cu toate ca a fost si un referendum. Demagogi, ipocriti, parveniti, traseisti (dar nu in sensul alora de pe centura care fac un ban muncit..)…cam asta ar fi clasa politica actuala, in special ALDE, PSD, PRO Romania, PMP, cu toate ca nici ceilalti nu sunt mai rasariti.