• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Conducerea Agricola Internațional privește cu scepticism primele de export

Conducerea Agricola Internațional privește cu scepticism primele de export

Ziarul de Bacau 31 decembrie 2002 Lasă un comentariu

LikeShare

• cel mai mare exportator român de produse din carne vizează alte forme de susținere a activității

Din 2003, exportatorii de carne ar putea beneficia iarăși de prime pentru produsele care pleacă peste hotare. Sumele respective au fost prevăzute în bugetul pe anul următor, iar destinația lor va fi făcută cunoscută printr-o hotărîre de guvern. Oficialii executivului au făcut deja cunoscut că banii vor merge doar la produse certificate și nu oricum. Teoretic, susținerea exportului din acest sector ar fi benefică, pentru că este un pilon de susținere a activității lor. În practică, lucrurile sînt ceva mai complicate. Chiar oficialii celui mai mare exportator de produse de carne din România, Agricola Internațional, au rezerve asupra eficienței reale a măsurii. În acest moment, gigantul alimentar băcăuan este „în probe” pentru un contract de export destinat Angliei.

Conjunctura internațională a determinat pierderea unor piețe tradiționale de export

Acordarea unor prime pentru export nu reprezintă o noutate pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Această formă de susținere a mai fost practicată în anii anteriori lui 1998 și Agricola Internațional, principalul exportator de carne din România, s-a numărat printre beneficiari. În 1998 au fost încheiate o serie de acorduri cu Uniunea Europeană. În acestea s-au inclus anumite prevederi, care anulau dubla impunere. Cu alte cuvinte, au fost scoase sau reduse taxele vamale pentru produsele importate din UE și același lucru s-a întîmplat la produsele românești care ar fi trebuit să ajungă acolo. Numai că sectorul agroalimentar din majoritatea statelor europene are o puternică susținere chiar la producător, prin alte mijloace. În acest fel produsele ajungeau la export cu prețuri la care cele românești nu făceau în nici un caz față, nici pe piața internă, nici pe cea internațională. Singura posibilitate ca firmele din domeniu să facă față concurenței externe era scăderea prețurilor. Fără alte forme de susținere, prețurile de vînzare au ajuns sub nivelul costurilor. Acesta a fost unul din motivele pentru care firmele cu potențial de export au renunțat la cucerirea piețelor externe.

Un alt motiv pentru care s-a renunțat la export a fost conjunctura internațională total nefavorabilă din acei ani. Cutremurul financiar produs în Rusia în 1998 a afectat mult piața internațională a produselor alimentare și în special a cărnii. „Rusia și țările afiliate reprezintă o piață imensă pentru toți procesatorii din sectorul agroalimentar, inclusiv pentru noi – ne-a declarat vicepreședintele SC Agricola Internațional, Grigore Horoi. De aceea, reducerea posibilităților de plată a făcut ca multe firme din domeniu să rămînă cu produsele în stoc și să caute alte debușee”. Gigantul băcăuan a pierdut în acei ani piețe consacrate, pe care nu le-a recîștigat nici acum în totalitate.

O consecință de prim ordin a supraofertei a fost scăderea prețului. Dacă în anii ’95-’98 prețul tonei de carne de pui era de 3.200 de dolari, acum este în jur de 2.500 de dolari.

Acordarea primelor nu susține decît în parte promovarea exportului

Oficialii firmei băcăuane privesc deocamdată cu scepticism acordarea de prime de export. Agricola Internațional este în prezent cel mai mare exportator de carne din țară. Conform datelor puse la dispoziție de vicepreședintele societății, produsele care ajung în alte țărireprezintă în jur de 6-7 procente din cifra de afaceri a Agricolei, adică 52-54 de milioane de dolari. Germania, Elveția și Franța sînt principalele piețe de desfacere. Alte zone externe sînt reprezentate de țările din jur, cum este cazul Rusiei și al Macedoniei. Cele mai căutate produse sînt cele din carne de pasăre tranșată, cu grad înalt de prelucrare. Se mai exportă și produse din carne de porc, precum și praf de ouă. În cazul cărnii de vită se fac eforturi de recucerire a piețelor, avînd în vedere că România nu a fost prinsă în vîrtejul provocat de „boala vacii nebune”. în plus, s-au introdus reguli clare în privința marcării bovinelor, a evidenței și a circulației lor, precum și norme draconice de control la carnea de vită. În acest fel s-a făcut alinierea la legislația europeană. În acest moment Agricola Internațional este în tratative pentru obținerea unui contract de export cu Marea Britanie. De fapt, s-a ajuns la expedierea unor produse, urmînd ca beneficiarul să fie sau nu de acord cu ele și, implicit, cu încheierea înțelegerii.

Acordarea de prime pentru exporturile făcute de firma băcăuană nu este, în sine, un mjloc principal de susținere a producției. „Dacă exporturile care beneficiază de prime vor fi drastic contingentate, atunci acestea ar putea să nu însemne mare lucru – ne-a spus vicepreședintele Agricolei. Au fost ani în care cantitatea de produs care beneficia de primă reprezenta producția abatorului de carne de pasăre pe cîteva zile. În aceste condiții, este mult spus că sîntem sprijiniți”.

În practică există alte modalități de a susține producția agroalimentară autohtonă. Oficialul Agricolei a recunoscut importanța primelor acordate în prezent la carne de porc și de pasăre, dar a spus că nu este suficient: „Ceea ce ne frînează pe noi în prezent este nivelul ridicat al unor taxe, cum este TVA, precum și importurile făcute prin zonele defavorizate”. Taxele pe care trebuie să le plătească producătorii și procesatorii alimentari dau destule bătăi de cap, prin faptul că în timp devin datorii către bugete – de stat, al asigurărilor sociale etc. – și ele nu se pot compensa. De asemenea, se dorește scăderea TVA măcar la nivelul de 11%. Totuși, susținerea prin prime poate deveni un aspect pozitiv al activității firmelor exportatoare din doemniul alimentar. (Gabriela PASCU)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești

Programul SOMA de colectare a deșeurilor reziduale și reciclabile, din perioada 12 – 17 mai 2025

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Chloe la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Nicu la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Macrou la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Dragos la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • Ștefan la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău