Consiliul Județean, în calitate de partener, găzduiește – în perioada 7-9 iunie 2022 – mai multe acțiuni în vederea promovării culturii concurenței în Regiunea Nord – Est. „Delegația Consiliului Concurenţei primită astăzi urmăreşte, prin acțiunile organizate, să ajute publicul larg și autoritățile publice să înțeleagă rolul acestei instituții în menținerea economiei de piață, modalitățile prin care acționează dar mai ales, demersurile care se fac pentru protejarea consumatorilor”, a precizat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.
Agenda sesiunilor de informare a fost structurată pe două componente în cadrul cărora s-au abordat subiecte specifice:
1. Autorități locale și instituții deconcentrate: Protejarea unui mediu concurențial în achizițiile publice & prezentarea limitelor de competență ale Consiliului Concurenței și importanța contribuției ajutorului de stat la dezvoltarea județului.
2. Mediul de afaceri: Cazuistica recentă a Consiliului Concurenței și prezentarea aspectelor de natură anticoncurențială privind asociațiile de întreprinderi. Este esențială informarea agenților economici pentru a cunoaște modalitățile prin care pot fi protejați de legislație în cazul unor practici anticoncurențiale, dar mai ales riscurile la care se expun prin încălcarea regulilor.
În județul Bacău, atât compania Aerostar- care a găzduit o întâlnire de lucru a delegației- cât și alți antreprenori sunt interesați de reglementarea și funcționarea unui mediu concurențial just.
„Ne onorează să fim parteneri și gazde în derularea acestor manifestări care duc la consolidarea cooperării instituționale dintre Consiliul Concurenței, autoritățile locale și mediul de afaceri”, a declarat președintele Ivancea.
Prefectul Lucian Bogdănel a semnalat cazul operatorului de termoficare din municipiul Bacău, Thermoenergy, companie care – din cauza situației financiare critice, pe fondul neimplicării acționarului unic UAT Mun. Bacău, care a refuzat de mai multe ori să dea curs majorării capitalului social – a pierdut bonusul de cogenerare de 8-10 milioane euro oferit de statul român, fiind retrogradată la statutul de „societate în dificultate”, neeligibilă pentru schema de finanțare menționată.
„Practic, deoarece «gaura» substanțială din finanțele Thermoenergy trebuie cumva acoperită, băcăuanii vor plăti din propriile buzunare dezinteresul flagrant manifestat față de acest subiect de administrația Viziteu, oricât de multă bunăvoință & diligență ar dovedi instituțiile de resort ale statului. Ele nu se pot substitui Primăriei şi nu pot înlocui conducerea neimplicată, nepricepută şi fără chef de muncă pe care o vedem instalată în clădirea de pe Calea Mărăşeşti nr. 6”, a declarat prefectul Bogdănel.
TUCU a zis
Dar, Consiliul Concurentei nu are reprezentant (sef), in judetul Bacau ?
Adriana a zis
Nu am inteles – o instituție publică vin în Bacău, se întâlnește cu autoritățile și cu câteva firme doar ca să se prezinte?!! WTF – la ce și cui folosesc aceste intalniri? Nu am văzut nimic concret făcut de Consiliul Concurentei – nu am văzut o monitorizare a politicilor băncilor, a furnizorilor de utilități, a benzinarilor, transport public etc…..Mai bine stau la ei acasă si fac ceva util pentru mediul economic, nu plimbări cu iz politic.
Cand voi vedea că în mod real Consiliul Concurenței analizează stabilirea preturilor la bunurile / serviciilor de larg consum, abia atunci să se plimbe prin țară – până atunci, am prefera modestie nu aroganță din partea acestor specialiști în concurență.
TUCU a zis
Prefectul, a vorbit, in loc sa taca, nu are legatura cu Legea concurentei. Propaganda politica, pe banii cetateanului.