• primăria Comănești a fost prima care s-a angajat să preia un orfelinat • ca urmare a strategiilor care de care mai diferite, în ultimii ani copiii instituționalizați au devenit o minge de ping-pong între autoritățile județului și cele locale • acum, mingea este pasată în curtea primăriilor, care vor trebui să preia finanțarea centrelor
Complexul de Servicii Comunitare 5 Comănești (CSC) a devenit prima unitate de ocrotire a copiilor din județ care a fost preluată de administrația locală. Măsura a fost adoptată în ședința Consiliului Local Comănești desfășurată pe data de 31 mai și prevede preluarea clădirilor și a celor trei apartamente în care funcționează CSC 5 Comănești. Totodată, hotărîrea adoptată recent de aleșii locali din Comănești prevede și preluarea activității de protecție a copilului desfășurată în CSC Comănești, ceea ce constituie o premieră în județul Bacău. „Mai devreme sau mai tîrziu, centrele de plasament tot trebuiau să treacă în subordinea noastră. Și pînă acum dădeam o cotă parte pentru îngrijirea copiilor din oraș care erau ocrotiți în centrele de plasament”, ne-a declarat Vasile Manolache, viceprimarul orașului Comănești.
Complexul de Servicii Comunitare 5 Comănești este unul dintre cele mai mari centre de îngrijire a copiilor din județ. În ciuda descentralizării și micșorării numărului de copii, despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, la Centrul de plasament din Comănești nu s-a putut ajunge la un număr mai mic de copii. Unitatea ocrotește circa 210 de copii, dintre care 68 sînt copii aflați în dificultate, 110 sînt copii cu nevoi speciale, iar alți 17 sînt ocrotiți în trei apartamente de tip familial. Cît privește numărul de salariați, acesta ajunge în prezent la 113 angajați. „Dacă Primăria și Consiliul Local își vor îndrepta atenția spre activitatea de protecție a copilului, probabil că trecerea în subordinea Consiliului Local Comănești a Complexului va fi un pas înainte. Urmează să vedem care este strategia locală în ce privește această activitate și care vor fi fondurile pe care le vor pune la dispoziție pentru desfășurarea activității”, ne-a declarat Constantin Lupu, directorul Complexului de Servicii Comunitare 5 Comănești.
Preluarea finanțării Complexului de Servicii Comunitare va deveni efectivă în momentul transferării sursei de finanțare a activității de protecție a copilului, transfer care se va realiza la rectificarea bugetului județean ce va fi discutat în ședința Consiliului Județean Bacău în luna iunie a acestui an. Preluarea activității de protecție a copilului de Consiliul Local Comănești este în concordanță cu prevederile Legii 705/2000 privind Sistemul Național de Asistență Socială și a strategiei județene prinvind protecția copilului în perioada 2004 – 2007. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns