Consiliul Local al municipiului Bacău este convocat astăzi, începând cu ora 10:00, în ultima ședință ordinară din anul 2024. Aceasta va avea loc la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” și cuprinde 37 de proiecte pe ordinea de zi.
Rezumatul proiectelor de pe agenda Consiliului Local Bacău
1. Acordarea diplomei și plata unui premiu de 1.000 de lei către 80 de familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
2 și 3. Actualizarea documentației tehnice pentru modernizarea Parcului Cancicov și depunerea proiectului de aproape 80 de milioane de lei, în parteneriat cu Consiliul Județean, în vederea accesării fondurilor europene prin POR Nord-Est.
4. Actualizarea documentației tehnice pentru modernizarea Parcului Gherăiești. Devizul actualizat prevede o valoare totală a proiectului de 41,6 milioane lei.
5. Actualizarea documentației tehnice pentru realizarea branșamentului la toate utilitățile necesare a creșei de 110 locuri care se construiește în Calea Romanului 144 (Școala Nicu Enea). Proiectul de conectare la utilități se ridică la 3,1 milioane lei cu TVA, în timp ce grădinița este construită din fonduri asigurate de Compania Națională de Investiții.
6, 7, 8 și 9. Aprobarea documentațiilor la faza de proiect tehnic pentru renovarea integrată a blocurilor din str. Aviatorilor 17, 26, 28 și 30. Fiecare proiect are o valoare de peste 4 milioane de lei cu TVA, urmând ca finanțarea să fie asigurată prin PNRR.
10. Extinderea perioadei de finalizare a proiectului Hub pentru tineret – Cinema Orizont până la 31 decembrie 2025 și alocarea a 150.000 de lei pentru realizarea activităților restante în cadrul proiectului cu fonduri europene.
11. Aprobarea listei asociațiilor și fundațiilor care administrează unități de asistență socială care vor primi subvenții de la bugetul local în anul 2025: Asociația Betania pentru 3 centre și 55 de beneficiari lunari, Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) pentru 3 centre și 145 de beneficiari și Centrul Daniel pentru un centru și 10 beneficiari/lună.
12. Rectificarea bugetului local, astfel încât se alocă 300.000 pentru acordarea sprijinului către persoanele afectate de explozia din blocul de pe Victor Babeș.
De asemenea, se diminuează 200.000 de la proiectele de reabilitare a Școlii Domnița Maria și de achiziție a unui sistem electronic de rezervare și achitare a locurilor din Târgul auto Șerbănești, banii fiind alocați către reabilitarea și modernizarea fostului Cămin Letea în vederea relocării centrelor din subordinea Direcției de Asistență Socială (DAS). Nu în ultimul rând, se alocă 20.000 către DAS pentru un proiect POCU.
13. Aprobarea listei de investiții pe anul 2025 până la aprobarea bugetului local, astfel încât proiectele să poată fi finanțate în limita a 1/12 din bugetul din 2024, conform legii.
14. Aprobarea rețelei școlare din municipiul Bacău pentru anul școlar 2025-2026.
15. Declararea ca bun de uz și de interes local a unui teren de 132 mp pentru un drum de acces aferent instalației integrate a deșeurilor din sudul Bacăului.
16. Trecerea din domeniul public în domeniul privat a unui bun în vederea scoaterii din funcțiune, casării și demolării.
17. Majorarea valorilor de inventar a unor bunuri existente și introducerea altora în domeniul public al municipiului.
18. Aprobarea unei singure fișe a Registrului local al spațiilor verzi – fișa nr. 783 privind Parcul Gherăiești.
19. Prelungirea unui contract de concesionare încheiat pentru un cabinet medical din str. Pictor Andreescu 3-5 aparținând CMI Dr. Hlușneac Silvia.
20. Desemnarea noilor membri ai Consiliului Local în Consiliul de administrație al CSM Bacău.
21. Completarea HCL 339/2024 privind desemnarea reprezentanților Consiliului Local în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în sensul ocupării unui loc vacant la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Propunerea urmează să fie făcută în plen, nefiind consemnată în proiectul de hotărâre.
22. Modificarea organigramei Primăriei Bacău ca urmare a promovării a patru funcționari: Ursu Daniela, Rusu-Turcea Oana-Maria, Baltag Alina-Maria, Iancu Teodora și Bulai Maria Claudia.
23. Modificarea organigramei Primăriei Bacău în vederea transformării unui post vacant de consilier grad superior clasa I în consilier grad profesional asistent, la Structura de Taxe și Impozite Locale, încasări persoane fizice.
24. Constituirea noii Comisii Locale de Ordine Publică. Aceasta urmează să fie formată din primar, șeful Poliției Municipiului Bacău (Claudiu Tuluc), șeful Poliției Locale (Lucian Iftene), secretarul general Nicolae Ovidiu Popovici și 3 consilieri locali care urmează să fie propuși în plen.
25. Aprobarea dreptului de uz și servitute către Delgaz Grid SA asupra unor suprafețe de teren în vederea extinderii ori înlocuirii unor conducte de gaz din str. Nordului 38, str. Erou Nechita, str. Gării și Trecătoarea Gherăiești.
26. Stabilirea mandatului reprezentantului în AGA Companiei Regionale de Apă Bacău pentru ședința din 27 decembrie 2024 în cadrul căreia urmează să fie actualizate datele reprezentanților unităților-administrativ teritoriale.
27. Stabilirea programului de audiențe și a programului de întâlniri cu cetățenii ale consilierilor locali pentru mandatul 2024-2028.
28. Aprobarea concediului de odihnă restant care urmează să fie efectuat în 2025 de către primar și viceprimar. Lucian Stanciu Viziteu are 19 zile din 2023 și 25 de zile din 2024, iar viceprimarul Bulai va avea 4 zile restante din 2024.
29. Alegerea președintelui de ședință pentru lunile ianuarie-februarie 2025.
30. Discuții diverse.
Proiecte introduse pe ordinea de zi ulterior convocării inițiale:
31. Stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2025, majorate cu 10,4% față de anul 2024, procent care reprezintă rata inflației. Astfel, municipalitatea estimează că anul viitor urmează să colecteze la bugetul local peste 12 milioane de lei în plus față de anul 2024.
32. Aprobarea taxelor locale care constituie venit la bugetul local pentru anul 2025. Și acestea urmează să fie indexate cu rata inflației, și anume 10,4%. Pe lângă această majorare, proiectul prevede adăugarea de noi taxe, precum:
– 100 de lei/lună pentru rezervarea unei mese de către producătorii agricoli la Piața Centrală și la Piața Sud;
– 150 lei/lună sau 10 lei/zi pentru staționarea autovehiculelor agenților economici la Piața de Gros;
– 10 lei/zi pentru staționarea auto în zona special amenajată din Târgul auto, de luni până vineri, respectiv 5 lei pentru accesul auto joi;
– 50 lei/săptămână pentru comercializarea în orice piață volantă.
33. Stabilirea taxei de salubrizare pentru anul 2025, prin modificarea regimului de taxare pe unitate locativă la valoarea de 365 lei/an, urmând a fi percepută inclusiv de la proprietarii celor peste 14.000 de apartamente în care nu locuiește nicio persoană.
34. Majorarea cu 500% a impozitului pentru 25 de clădiri și terenuri neîngrijite de pe raza municipiului Bacău.
35. Alocarea a 138.271 lei pentru premierea unor sportivi de la diferite cluburi din municipiul Bacău și a antrenorilor acestora pentru performanțe deosebite obținute la competițiile naționale și internaționale.
36. Alocarea a 44.000 lei pentru premierea sportivului Mihai Denis-Florin de la SCM Bacău și a antrenorului acestuia, Butucaru Ioan, pentru obținerea medaliei de bronz la Campionatele mondiale de lupte greco-romane de la Tirana, Albania.
37. Majorarea cu 40% a prețului la gigacalorie pentru băcăuanii racordați la Thermoenergy, astfel încât prețul local de facturare propus ar urma să ajungă de la 373 la 529 lei, începând de la 1 aprilie 2025. Asta contrar planului de reducere a subvenției, aprobat prin HCL 407/2023, care pentru sezonul 2025-2026 prevede un tarif de 444 lei și abia din 2026-2027 gigacaloria să ajungă să coste 529 lei.
38. Înființarea unei noi secții sportive de șah în cadrul CSM Bacău.
Ședința va fi transmisă în direct pe paginile de Facebook și YouTube ale municipalității.
Militar a zis
Când te duci la magazin și nu cumperi nimic, trebuie sa plătești 365 lei, dle primar, stimati consileri locali?
Useristii majorează taxele cu 10.4 % dar salariile și pensiile … striga ca-i deficit.
Tot mun Bacau e plin de gropi, denivelări, iar tu vizitiul urbei nu faci nimic.? Bai, dar NIMIC ….
Străzile mun Bacău sunt pline de masini, implicit o poluare excesiva, de asemenea pistele de bicicleta sunt goale, iar tu vizitiule ești liniștit… nu pot înțelege instituțiile statului.
Deci, cand va răspunde acest individ pentru faptele sale …
next a zis
De departe cea mai tare nucă taxa de salubrizare. Insistența executivului în a impune cu orice preț taxa pe locuințe în cazul persoanelor fizice este cel puțin dubioasă.
Prin proiect pe de o parte se invocă impotența administrației în a gestiona corespunzător numărul populației rezidente în municipiu și pe de altă parte nu se vrea sub nicio formă să prezinte fundamentarea cheltuielilor și tarifelor solicitate de SMUP și ADIS / SOMA, precum și nu se prezintă o balanță a veniturilor și cheltuielilor aferente salubrizării pentru anul 2024.
Se prezintă sec doar :
– SOMA / ADIS solicită 45.839.640 lei pentru Colectare, transport, depozitare deșeuri
– Serviciul Municipal de Utilități Publice Bacău solicită de 24.150.000 lei ( aceiași sumă în ultimii 3 ani) pentru curățenie
– suma de 1.310.308 lei contribuție economie circulară.
Aglaea a zis
Elevii olimpici naționali și internaționali nu mai sunt premiați, așa cum o făceați la fiecare sfârșit de an?
Nicoleta a zis
Fără premierea elevilor olimpici? La sfârșitul fiecăruia din ultimii ani ați organizat o frumoasă premiere. Anul acesta elevii cu rezultate nu mai merită?
Klisa a zis
Dacă mărește taxele, să își micșoreze dumnealor și lefurile, sporurile. Când vedem declarațiile de avere ale celor din primărie, crab, Thermoenergy ne dăm seama de ce e așa o bătaie de joc la adresa noastră. Dragi băcăuani buni platnici, în așa condiții, e musai să vă plătiți taxele și impozitele prin decembrie 2025 sau deloc. Nesimtirea trebuie taxată.
Lucian a zis
Cum să iei taxa de salubritate de 365 lei , echivalentul la 3 persoane , pentru un apartament cu o persoana , sau nelocuit ? O mare golanie .Oare bacăoanii vor accepta asa ceva ?
Expertinorice a zis
Da, asa va fi. Veti plati ca boii.
Petre a zis
Este normal sa se mărească toate taxele , deoarece Primăria Bacău are de plătit in plus o chirie deloc modică pentru sediul unde își desfășoară activitatea. Aceasta este dovada de bună administrare a banului public.
Xxx777 a zis
De ce va mirati ca vizitiul din fruntea urbei da cu biciul si pune taxe duoa bunul plac? Cine l a votat, sa mearga fix pe 1 ianuarie sa se conformeze. De ce asa taxe mari? Pai nu au inchiriat ei sif Moldova pentru putorile din primarie? Pai nu au facut ei piste pentru cei 3 biciclisti si pentru care nu au fost aprobate fondurile europene si noi prostii le platim? Pai nu isi face viziteu rampa de lansare in univers in buricul satului? Si cine stie mai cate proiecte futuriste visate peste noapte? Pe alea cine le.plateste? El, vizitiul? Nu, noi restul prostilor platitori de taxe si impozite. Stati sa vedeti cu cat vor creste impozitele. Asadar, ati votat usr, sa platiti. Mai rau e ca.pe.langa imbecilii care l au votat, sufer si noi restul.
Eugen a zis
Mai bine s-ar mari taxele pentru imobilele si terenurile lasate in paragina. In Oradea s-au marit de 6 ori si ce sa vezi? lumea a preferat sa-si reabiliteze proprietatile decat sa plateasca taxele marite. Poate asa va putea fi convins si domnul Gutu sa faca ceva cu fostul hotel Moldova, ajuns o rusine pentru Bacau!
Gicu a zis
Dacă citești cu atenție ai sa vezi că sunt mărite de 5 ori (500%). Dar matematica nu-i pentru cei deștepți!