Omul de afaceri Constantin Popa, cunoscut pentru iniţiativele sale mai ales în domeniul turismului, fiind şi primul montanolog din judeţul Bacău, a devenit primul mocan din comuna Glăvăneşti căruia i s-a decernat titlul de “Cetăţean de onoare”. Remarca a fost făcută de etnograful dr. Dorinel Ichim la Zilele comunei Glăvăneşti, sărbătoare care în acest an a ajuns la ediţia a doua şi care se prăznuieşte întotdeauna de Sf. Ilie. Locuitorii satului Glăvăneşti sunt mocani la origine, pentru că înaintaşii lor au venit aici, cu mult timp în urmă, de pe lângă Breţcu, din Transilvania.
Om de afaceri în zona Slănic Moldova – Moineşti, Constantin Popa, primul doctor în montanologie al Universităţii de Agronomie din Iaşi, manager de turism şi formator de profesionişti pentru acest domeniu, dar şi întreprinzătorul cu cele mai multe proiecte cu finanţare europeană din judeţul Bacău, este şi autorul unei cuprinzătoare şi bine realizate monografii a comunei din care a plecat în viaţă şi în care revine des, carte pe care a scris-o împreună cu etnologul dr. Dorinel Ichim şi pe care a lansat-o anul trecut, tot de Zilele comunei.
La sărbătoarea din acest an, la Glăvăneşti au fost prezenţi parlamentari, oameni de afaceri, şefi de instituţii judeţene, reprezentanţi ai Bisericii şi ziarişti. “Domnul Constantin Popa – a spus primarul Gheorghe Tilibaşa – a devenit , pe parcursul vieţii, unul dintre fiii satului care onorează emblema întregii comune prin seriozitatea şi pregătirea sa intelectuală, profesională şi prin atitudinea civică. A fost profesor şi director la căminul cultural din Stănişeşti, primarul comunei Coloneşti, director al Complexului zootehnic din Ardeoani, iar acum este manager al unor societăţi comerciale cunoscute. A revenit cu mare dragoste în comunitatea noastră, oferind sponsorizări şcolilor şi Primăriei. Pentru a nu mai aminti de monografia comunei care, pentru noi, este o lucrare foarte importantă.”
“A fost un eveniment unic în viaţa mea – a opinat Constantin Popa la evenimentul care i-a fost dedicat. Acum sunt la modă titluri de «baron local», «de rege al asfaltului» şi altele asemenea, dar eu sunt cu atât mai onorat de titlul de cetăţean de onoare al comunei în care m-am născut, care arată respectul şi preţuirea unei comunităţi pentru un fiu al ei. Astfel, şi eu am sentimentul unei datorii împlinite. Nu am plecat din Glăvăneşti pentru că nu mi-a plăcut comuna, oamenii ei. Altele au fost rosturile vieţii, însă am transmis peste tot ce pot găsi oamenii, de oriunde ar fi, aici în Glăvăneşti. Am vizitat peste 30 de ţări de pe trei continente, dar pentru mine cel mai frumos loc de pe Planetă rămâne această comună, cu dealurile ei, toată Valea Zeletinului, locul în care am văzut pentru prima dată cum răsare soarele. Şi aici mă voi reîntoarce de fiecare dată cu drag.”
Despre viaţa şi activitatea celui mai nou cetăţean de onoare al comunei Glăvăneşti au vorbit şi deputatul Ioan Melinte, directorul Arhivelor Statului Bacău, Vilică Munteanu, preotul locului, consilierul local Constantin Popa şi Dorinel Ichim. “Mocanii din Glăvăneşti – a spus Dorinel Ichim – sunt mai altfel decât răzeşii. De Sf. Ilie, mocanii veneau la bâlci, în Podu Turcului. Acolo ei încingeau hora lor, hora mocanilor. Ei veneau în costumele lor sobre, cu pălării negre, în iţari de vară. Şi mocancele erau frumos gătite. Erau codane, pentru că îşi împleteau părul. Noi, răzeşii, nu intram în hora lor. Mocanii erau oameni destoinici, cum este şi Constantin Popa”
Constantin Popa este inginer agronom, doctor în montanologie şi cercetător ştiinţific gradul III. Lângă toate aceste titluri, adunate într-o viaţă, eu mai văd unul, neoficial, dar de mare greutate: Constantin Popa este omul fără de care turismul băcăuan ar fi mult mai sărac. Dar nici cu acest prilej nu pot ocoli aprecierea, pe aceeaşi temă, a academicianului Valeriu Cotea, care îl vede pe Constantin Popa „unul dintre numele cele mai reprezentative ale tuturor seriilor de absolvenţi ai Facultăţii ieşene de agronomie din a doua jumătate a Secolului XX”.
Lasă un răspuns