Constantin Scripăț, consilier local PDL, și-a prezentat azi demisia. El a înaintat către Consilul Local Bacău hârtia prin care își recunoaște incompatibilitatea și vina, motivând: “consider demisia mea ca un act de onoare și demnitate având la bază principiul «am greșit, plătesc»”.
Cu alte cuvinte, cel care a fost prefect și a vegheat la legalitatea actelor și considera că nu are absolut nicio legătură cu firma și că nu este vorba de nicio incompatibilitate dată de familie ieri și-a recunoscut vina. Demisia este urmarea dezvăluirilor făcute de Ziarul de Bacău în ediția de miercuri, în care se relata despre incompatibilitatea consilierului local, deoarece familia acestuia derulează afaceri pe bani publici cu o societate din subordinea Consiliului Local Bacău.
A recidivat pe aceeași firmă
Ziarul de Bacău a dezvăluit date despre contractul pe care familia lui Constatin Scripăț, soția și fiul, l-au încheiat cu societatea CET SA Bacău, pentru transportul salariaților. Firma care furnizează agent termic băcăuanilor este deținută de Consiliul Local Bacău, acționar unic, iar Scripăț este consilier local.
“Nu este nicio incompatibilitate – a pretins Constantin Scripăț. Dacă în 2006 eram asociat, acționar, acum nu am nicio o legătură cu firma. Legea 161 se referă la funcționari public, iar eu sunt ales. Nu sunt ordonator de credite, iar licitația a fost pusă pe SEAP”.
Constantin Scripăț recidivează, la mai bine șapte de ani după ce și-a pierdut fotoliul de viceprimar, cu cântec, tot după un scandal de incompatibilitate. Culmea, una dintre firmele care i-a dat bătăi de cap a fost aceeași de acum, Euro Acva SRL. După ce în campaniile electorale s-a bătut cu pumnul în piept că este cel mai cinstit candidat, aruncând cu noroi în tot ce s-a putut, că nu are afaceri cu statul sau bugetul local și județean, cum s-au încheiat alegerile Scripăț a revenit la metehne mai vechi, pentru că el nu este la prima abatere de acest fel.
Ținut în brațe de prietenul Berca
În 2006, tot Ziarul de Bacău relata că, pe lângă funcția publică, de viceprimar, Scripăț era administrator la două societăți, dintre care una tocmai Euro Acva SRL. Potrivit Registrului Comerțului, Constantin Scripăț figura ca asociat și ca administrator la Teletrans SRL, respectiv Euro Acva SRL. El se afla în stare de incompatibilitate, prevăzută de Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice și sancționarea corupției.
Același act normativ spune că demnitarul poate renunța la calitatea de administrator în termen de 15 zile de la obținerea funcției de viceprimar, dar el nu a făcut-o. Din decembrie 2005 a stat în stare de incompatibilitate timp de zece luni. Ca să se salveze, a ieșit din firme în plin scandal. Acum, asociați la Euro Acva sunt, cu câte 50% din acțiuni, soția, Ofelia, și fiul, Mircea. De pe urma contractului cu CET, semnat pe un an, ei încasează 133.452 de lei, preț ce nu include TVA.
În timpul scandalului din 2006 Scripăț a beneficiat cât s-a putut de protecția prefectului de atunci, Gabriel Berca, care a tergiversat cât a putut luarea unei decizii. Dacă, inițial, Berca anunța clar că este un caz de incompatibilitate, când a aflat numele incompatibilului a dat înapoi, nunațând declarațiile. “Juriștii trebuie să verifice documentele și să constate starea de incompatibilitate, apoi s-o aducă la cunoștință Consiliului Local, care trebuie să ia decizia în asemenea cazuri. Iar secretarul municipiului trebuie sesizat în scris”, spunea Berca atunci.
Ce a urmat? Un șir lung de cercetări și încercări de tergiversare a cazului. Până la urmă, prefectul a fost nevoit să îl revoce pe amicul viceprimar. De altfel, Gabriel Berca este bun prieten cu Scripăț, aceștia petrecând împreună concediile, cum a fost cel din Creta, în care Scripăț a fost uns prefect pe plaja grecească.
Lasă un răspuns