De la copiii purtati in brate de mame, si pina la batrinii pensionari, ce merg saptaminal, daca nu aproape zilnic, majoritatea bacauanilor intra intr-o biserica pentru a se ruga. Sositi de la serviciu, obositi dupa o zi de munca, deprimati si macinati de bolile ce vin asupra-le parca mai intens ca niciodata, ori dezamagiti de vremurile grele prin care trec, oamenii trec pragul lacasurilor de cult pentru a aprinde o luminare, pentru a se inchina ori a se ruga Bunului Dumnezeu. Toti cei care patrund intr-o biserica stiu ori simt ce inseamna trairea si cultivarea traditiei crestinesti stramosesti, pastrata cu multa evlavie, cu lacrimi si, nu de putine ori, cu singe, de bunicii si strabunicii nostri. Biserica a fost si va ramine o oglinda, o carte de vizita si o adevarata icoana a comunitatii in care a fost inaltata. Pentru ca, in ciuda clevetirilor si a celor potrivnici, la romani, viata Bisericii vazute s-a derulat in strinsa legatura cu cea a oamenilor din jurul sau, neputind fi rupta de existenta cotidiana a celor care o alcatuiesc de doua mii de ani. Fie si pentru faptul ca alaturi de preoti, oamenii se roaga, isi pling mortii, isi spun ofurile, isi desarta amaraciunea sufleteasca, isi varsa amarul si isi exprima neputinta, dar si dorinta de a fi mai buni in fata lui Dumnezeu.
S-ar putea zice : arata-mi biserica parohiei tale pentru a-ti spune ce fel de crestin esti. Iar noi, bacauanii, uitindu-ne, la ce ne-au lasat inaintasii nostri, fie boieri, fie muncitori la fabricile din Bacau, ori simpli crestini, ne putem face o imagine asupra spiritualitatii celor care ne-au precedat. Astazi, in Bacau, interesul comunitatii locale fata de valorile crestinesti este vizibil. Investitiile facute in cei 20 de ani de libertate, de autoritatile locale si judetene, arata ca edilii sunt constienti de importanta si valoarea finantarii bisericilor. Numai in municipiul Bacau, in ultimii ani, citeva zeci de lacasuri de cult, ortodoxe, romano-catolice, ori neoprotestante, au primit fonduri pentru a demara actiuni de construire, consolidare, refacere ori restaurare.
Autoritatile locale s-au implicat de asemenea in sustinerea Bisericii în derularea unor programe sociale, educationale, caritabile, in sprijinirea unor activitati de reconstructie si de restaurare a spatiului eclezial (prin programe anuale de finantari nerambursabile), încurajarea construirii si finalizarii unor noi lacasuri de cult, dotarea catedralei Înaltarea Domnului, monitorizarea inventarierii si retrocedarii patrimoniului religios mobil si imobil (în functie de criteriile specifice vietii religioase, de necesitatile si de posibilitatile actuale ale Bisericii si implicit ale municipiului Bacau, conservarea si punerea în valoare a bisericilor de pe raza municipiului Bacau. Gesturi apreciate de credinciosii simpli, dar si de slujitorii eclesiali, pentru faptul ca denota existenta unei constiinte crestine in cei alesi sa coordoneze viata urbei, constiinta de care este nevoie in conditiile timpurilor de azi. Atitudinea autoritatilor locale vine sa sustina initiativa luata la nivelul Patriarhiei Romane de a se continua sustinerea bisericilor in pofida greutatilor prin care trece societatea romaneasca. «Multumim Primariei Bacau pentru maniera in care s-a gindit sa sustina bisericile in constructie din Bacau, oras fara prea multe lacasuri de cult inainte de 1989, dar, paradoxal, cu o spiritualitate si credinta puternice, fapt vizibil dupa 1990, cind s-au construit mai multe biserici, toate pline de credinciosi in zilele de sarbatoare. Indemnul pe care il adresam noi, acum , este acela al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, ca in momentele de criza sa continuam constructia de biserici. Aceasta este una dintre cele mai profunde idei ce se pot da de un intiistatator al unei Biserici. Ajutorul ce se acorda nu este oferit doar pentru biserica de zid, ci si pentru Biserica vie, a credinciosilor, pentru faptul ca intrerupind constructia bisericii vii, criza se amplifica, iar poporul intra in dezorientare totala si instabilitate », a afirmat PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. De cealalta parte, edilul sef al Bacaului, si-a exprimat speranta ca va continua sa sustina aceasta activitate derulata la nivelul municipiului Bacau. «Respectind principiul libertatii religioase, am sustinut constant cultele în îndeplinirea menirii lor, fara discriminari. Am sprijinit si voi sprijini demesurile unitatilor de cult pentru realizarea unor obiective care contribuie la dezvoltarea vieţii cultural-spirituale în municipiul nostru. Acestea ar întari si determina cresterea rolului Bisericii în societate si împlinirea unor obiective majore”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.
Bond a zis
voi va auziti ??? in vremuri de criza sa continuati construirea de biserici ? cine a scris articolul asta ??? macar sa arate cat de cat decent sa fie un simbol si un landmark turistic.
Cu stima ,
"CINE ARE URECHI SA ASCULTE" a zis
„3Stiu ca ai rabdare, ca ai suferit din cauza Numelui Meu si n-ai obosit.4. dar ce am impotriva ta este ca ti-ai parasit dragostea dintai. 5. Adu-ti dar aminte de unde ai cazut; pocaieste-te si intorarce-te la faptele tale dintai Altfel voi veni la tine si-ti voi voi lua sfesnicul din locul lui daca nu te pocaiesti. 6. Ai insa lucrul acesta bun: ca urasti faptele nicolaitilor, pe care si Eu le urasc. 7. Cine are urechi sa asculte ce zice Bisericilor Duhul: Celui care va birui ii voi da sa manance din pomul vietii care este raiul lui Dumnezeu” APOCALIPSA2:3-7
NOTA: invatatura nicolaitilor: Una din sectele eretice care au chinuit bisericile din Efes si Pergam, si probabil si în alte parti. Cel putin în secolul al II-lea, aderentii acestei secte par a fi învatat ca faptele trupului nu afecteaza puritatea sufletului, si drept urmare nu au nimic de-a face cu mântuirea.”