Constituția este legea fundamentală a unui stat care determină forma de guvernământ, structura social-economică și politică, modul de organizare și de funcționare ale organelor de stat, drepturile esențiale și obligațiile cetățenilor. În practică, e acea broșurică în care sunt prevăzute detaliat toate aspectele definiției de mai sus. La sfârșitul săptămânii trecute, în Bacău a a vut loc prima dezbatere pe tema modificării legii fundamentale a românilor. Organizatorii au fost Forumul Constituțional și Asociația Eurocivica. M-a bucurat faptul că întâlnirea de la Centrul de Afaceri și Expoziții a adunat o parte din societatea civilă băcăuană, interesată de viitorul statului și al națiunii. Au participat la dezbatere reprezentați ai ONG-urilor, sindicate, patronate, tineri și bătrâni, studenți și elevi. Fiecare și-a spus opțiunile, propunerile, consemnate de cei de la Forum.
Băcăuanii au oferit în cadrul dezbaterii și sare și piper. De la noi, spre Comisia parlamentară care centralizează într-un raport toate propunerile de la nivel național au plecat o serie de propuneri. Unele dintre ele pertinente, altele care fac subiectul altor acte normative. Toate însă, bune sau rele, hilare sau la obiect, au arătat că societatea băcăuană este interesată de actul de căpătâi al nației. Tinerii și-au dorit un acces de la vârste mai mici la funcții și demnități, adulții au dorit majorarea vârstei pentru tineri, alții au vrut ca România să devină monarhie constituțională, unii și-au dorit introducerea obligativității votului pentru situații cu impact național, garantarea reală a drepturilor cetățenilor, corelarea legislației cu regionalizarea sau un regulament nou de funcționare la Curtea Constituțională. Au fost și voci care au cerut protejarea materiei cenușii sau protejarea copiilor de minoritățile sexuale. Important este că băcăuanii au opinat, în cadrul unei discuții în care s-a discutat despre viitorul lor. Un fapt unanim acceptat a fost articolul 1 din actuala Constituție, ce privește suveranizatea și suzeranitatea Statului Român. În rest, băcăuanii doresc schimbări cam peste tot, dar nu în pripă, așa cum s-a procedat la ultima revizuire, în 2003.
Băcăuanii și-au arătat disponibilitatea de a pune umărul la ceva, lucru demn de consemnat. Nu contează cine și unde a organizat, este prea puțin important acest asepct. Important este că ne dorim să se întâmple ceva și oamenii au participat deschis la eveniment. Dincolo de toate aceste aspecte, mă tem însă că toate dezbaterile din țară se vor aduna într-un raport bine documentat și atrăgător pentru europeni. Pentru români, decizia se va lua tot într-un birou, între cei direct interesați de anumite prevederi musai necesare pentru bunul lor mers, în Constituție. Doar așa se aplică legile la noi, inclusiv cele europene. Cu simțământ neaoș, românesc! Iar noi, cei 18 milioane și ceva de români câți am ieșit la ultima numărătoare, vom îngroșa rândurile celor care au în broșură drepturi și obligații, de care clasa conducătoare își aduce aminte să ni le fluture în anii electorali. Că așa este la noi, Constituția lor și Constituția noastră!
Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns