• Inspectoratul de Muncă a reluat controalele în construcții • pe raza comunei Mărgineni, cîteva persoane lucrau fără să știe măcar pentru cine • la o firmă din cartierul băcăuan CFR, mai toți munceau „de două zile”
Deși sezonul rece se apropie cu pași repezi, paralizînd încet, dar sigur, activitatea constructorilor, munca la negru continuă să existe în acest domeniu. Potrivit constatărilor făcute în prima parte a acestui an cu ocazia verificărilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău, construcțiile reprezintă încă un mediu propice muncii fără forme legale, dar și un sector care prezintă o frecvență ridicată a accidentelor și încălcărilor repetate ale Codului Muncii cu privire la sănătatea și securitatea în serviciu. „În urma rezultatelor campaniei naționale pe construcții din luna mai și a ultimelor statistici privind accidentele produse în timpul serviciului, s-a decis derularea unei noi campanii, programată pentru intervalul 22-24 septembrie. S-a optat și pentru monitorizarea, prin sondaj, a peste 90 de agenți economici din tot județul în numai trei zile, deoarece verificările în scurt s-au dovedit a fi cele mai eficiente prin factorul surpriză, mai ales”, a precizat Ion Barbu, inspector-șef în cadrul ITM Bacău.
Oamenii nici nu știau pentru cine muncesc
În dimineața celei de-a doua zi a noii campanii, am decis să însoțim un echipaj al Inspecției Muncii în „vizita de lucru” făcută mai multor societăți din municipiul Bacău. Încă de la prima firmă la care am descins, SC „Art Construct” SRL, muncitorii găsiți dădeau semne de ușoară nervozitate. În timp ce unul a refuzat, în primă instanță, să scrie declarația cerută conform legii, un altul a declarat că lucrează de numai două zile și că n-ar vrea să facă probleme nimănui. „Aici se lucrează și cu azbest, substanță ce poate produce cancer, fiind, de altfel, interzisă din 2007. De aceea, sînt necesare semnalizări, instrucțiuni și controale medicale speciale”, a explicat inspectorul SSM Lagardini Bălăiță.
La următoarea firmă controlată, SC Lorenconf SRL, cu punct de lucru în cartierul CFR, situația părea a fi și mai ciudată. Din cinci lucrători aflați la fața locului, unul a dat să plece, motivînd că „doar mai ajut pe-aici”, altul a declarat că „eu, de fapt, sînt la altă firmă”, iar un al treilea s-a codit mult în fața declarației, precizînd, în cele din urmă, că abia a început activitatea.
Un caz aparte s-a dovedit a fi cel întîlnit în localitatea Mărgineni, la un mini-șantier fără plăcuță de identificare, unde cîțiva dulgheri construiau un depozit de mobilă pentru firma „Mobilvif” SRL. Luați la întrebări de reprezentanții ITM și puși în fața declarațiilor, oamenii s-au trezit că nu știau nici măcar numele firmei care-i tocmise. Sosit în grabă, administratorul societății angajatoare, SC „Congherv”, Constantin G., a bîlbîit unele explicații, din care a reieșit pînă la urmă că firma sa folosea, de fapt, muncă la negru. „Am avut probleme cu ceilalți doi asociați, care s-au separat de mine. Așa am rămas și fără sediu, toate actele firmei le țin acasă. Aceștia sînt într-adevăr oamenii mei, dar nu le-am făcut încă contracte, abia am dat și eu drumul din nou la lucru”, a încercat el să se justifice. În ciuda vorbelor patronului de la Congherv și a compătimirii partenerului său de afaceri de la „Mobilvif”, care a afirmat că „așa pică mereu țapi ispășitori cei mărunți”, societatea condusă de Constantin G. va fi amendată de Inspecția Muncii. „Pentru asemenea nereguli, amenda este de minimum 20 de milioane de lei”, a precizat Mirela Cojocaru, inspector în cadrul secției Relații de Muncă. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns