Branpis SRL a încercat să „operaționalizeze” pe bucăți Rezerva de apă a municipiului Bacău. Constructorul a notificat autoritățile că instalația poate fi pusă în funcțiune, însă a omis să umple cu apă și să testeze un tronson de 300 de metri. De asemenea, prefectul județului, Lucian Bogdănel, a respins solicitarea firmei, de „operaționalizare” fără un test la capacitate maximă.
Prin Hotărârile nr. 10 şi 13 din 2022, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus măsuri concrete pentru urgentarea operaționalizării Rezervei de apă a municipiului Bacău.
„Nu doar a unei părți din rezervă; Nu doar a anumitor tronsoane/bucăți!Ci a rezervei în integralitatea sa. Deşi antreprenorul lucrării a comunicat, printr-o adresă lapidară de 3 rânduri, că investiția e gata de a fi operaționalizată, realitatea din teren demonstrează contrariul”, a anunțat prefectul județului.
Potrivit lui Bogdănel, tronsonul de conductă Mărgineni II – str. Depoului (parte integrantă din rezervă), în lungime de 330 metri, nu a fost spălat și dezinfectat pe anul în curs. De asemenea, echipamentele existente în frontul de captare Mărgineni II „zac nepornite”. Reprezentantul Guvernului a dat publicității fotografii în care se poate observa că manometrul indică cifra 0, pompele sunt oprite, rezervorul este oprit etc.
Din răspunsul transmis luni, 14 februarie 2021, către Instituția Prefectului de Direcția de Sănătate Publică reiese că din tronsonul de conductă menționat, precum și din facilitățile existente în frontul Mărgineni II (stație clorinare, pompare, rezervor), nu au fost prelevate probe – în anul 2022 – în vederea stabilirii calității și conformității sanitare a apei, astfel încât ea să poată fi livrată populației.
Am observat, pe parcursul ultimelor săptămâni, că – pentru cei care dădeau „finalizată” rezerva încă din aprilie 2021- bătaia de joc la adresa băcăuanilor îmbracă diferite forme.
DAR, UAT Municipiul Bacău – în calitate de beneficiar al finațării PNDL pentru rezervă & autoritate contractantă pe această investiție – nu poate fi doar spectator constatator al eşecului utilităților publice, ci instituția obligată prin lege să asigure CONTINUITATEA acestor servicii de interes public general.
Apa nu e un lux, ci un drept fundamental!
La exact două săptămâni de la şedința prin care CJSU a dispus urgentarea operaționalizării rezervei şi 3 ani de la începerea lucrărilor, care trebuiau terminate în 12 luni, oraşul Bacău nu se poate folosi nici până în prezent de această sursă alternativă de alimentare cu apă.
Mai mult, antreprenorul insistă ca rezerva să fie operaționalizată FĂRĂ o testare/probă prealabilă, la capacitatea maximă proiectată a obiectivului, tocmai pentru a se dovedi funcționalitatea acestei investiții în integralitatea ei, nu doar pe „anumite”/”unele” … bucăți.
Să nu uităm că, atunci când va funcționa, rezerva nu va fi operată de CRAB pe bucăți, ci în ansamblul ei. Tocmai de aceea, o testare înainte de operaționalizare este nu doar imperios necesară, ci şi o măsură tehnică firească, de bun simț.
– prefectul Lucian Bogdănel
ILIEŞ SEBASTIAN a zis
Cine şi cum ar putea obliga pe UAT Bacău , să facă public acest contract cu Branpis ?
gheorghe a zis
Cere primariei – in temeiul Legii 544 / 2001 privind accesul liber la informatiile de interes public – sa publice acest contract.
Robinette a zis
Ziarul de bacau sau orice ziar
radu a zis
in primul rand cetatenii…
sedinta de cl e publica; daca ar fi 100 de cetateni care ar cere asta in sala ( ca la galerie) cred ca s-ar discuta… Si nu stiu ce consilier nu ar vota pentru cand are in spate galeria de cetateni nemultumiti…
Sigur, asta daca ar fi cetateni in targul nostru…
Robinette a zis
http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_transparenta_decizionala.php