De aproape două săptămîni, intoxicațiile cu ciuperci au ajuns diagnostice la ordinea zilei pentru cadrele medicale care lucrează la secțiile de boli interne din Spitalul Județean. De atunci, nici o zi nu trece fără ca în registrele de internare ale serviciului de Urgențe să nu fie menționate una sau două intoxicații cu ciuperci otrăvitoare, sau chiar indigestii provocate de ciupercile comestibile.
Din păcate, nici ziua de ieri nu a ieșit din tiparele ultimei perioade. De această dată, însă, victimele nu sînt persoane de la țară, ca pînă acum, ci două băcăuance. Prima persoană intoxicată cu ciuperci a fost Natalia Barbu, de 50 de ani. „Am cumpărat ciupercile de pe marginea străzii, cînd mă întorceam acasă din Ardeal. De la Cluj am cumpărat o traistă de ciuperci de imaș, iar de la Oituz am luat încă vreo trei kilograme. Care dintre ele or fi fost otrăvitoare, nu pot să-mi dau seama?!”, spune Natalia Barbu. Intoxicația a fost foarte puternică, pacienta aflîndu-se într-o stare gravă.
Al doilea pacient ghinionist este Didina Ghenade, de 46 de ani. Aflată în concediu la părinții din Izvorul Berheciului, femeia a mîncat hribi culeși de soț din pădure. Numărul celor care au avut de suferit de pe urma consumului de ciuperci s-a ridicat la 23 de persoane. Nici unul dintre intoxicați nu a prezentat complicații, cum ar fi blocajul renal sau hepatic. (C.D.)
Lasă un răspuns