Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, vineri, la Bacău, două contracte în valoare totală de peste 500 milioane lei pentru spitalele din Bacău şi Vaslui, finanţarea fiind asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Pentru proiectarea, execuția și integrarea imobilului fostului Spital Municipal în Spitalul Județean de Urgență Bacău, contractul a fost semnat de Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău. La festivitatea de la Centrul de Afaceri, au mai participat eurodeputatul Dragoș Benea, prefectul Lucian Bogdănel, oficiali guvernamentali, parlamentari PSD Bacău, directori de instituții și spitale, primari din județ.
CJ Bacău a solicitat circa 50 de milioane de euro din PNRR pentru finalizarea lucrărilor la clădirea fostului spital municipal, începute în 2007 şi care trebuiau finalizate doi ani mai târziu. Spitalul nu a fost finalizat niciodată, stadiul lucrărilor fiind în prezent de circa 85%.
„Este un obiectiv extrem de important pentru judeţul Bacău, şi nu numai, important pentru infrastructura medicală, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău şi pentru faptul că acest deziderat care părea la început aproape irealizabil, uşor se conturează şi ceea ce am promis în 2020 se materializează”, a declarat preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea.
Finanţarea de la Bacău prevede reabilitarea, extinderea, dotarea cu echipamente medicale, eficientizarea energetică şi digitalizarea unităţii sanitare.
Ministrul Rafila: „Parteneriatele cu universităţile de medicină şi farmacie sunt esenţiale”
Ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa derulării unor parteneriate cu facultăţile de medicină şi farmacie, în cadrul cărora poate fi asigurată resursa umană pentru spitale.
„Parteneriatele cu universităţile de medicină şi farmacie sunt esenţiale pentru că aceste noi spitale, fără o resursă umană calificată, nu se pot dezvolta şi nu pot oferi servicii de sănătate. Ne dorim să avem întregul, care înseamnă clădiri noi, înseamnă personal medical antrenat. Parteneriatele oferă o mare oportunitate, cea de a deveni spitale clinice. Asta înseamnă că există un interes pentru personalul care lucrează să devină cadre didactice, sunt cele care au studii doctorale şi pot deveni cadre didactice. Pe de altă parte, putem – cel puţin la început – să dezvoltăm facultăţi de asistente medicale şi de moaşe care vor avea o pregătire profesională de alt nivel şi de care este nevoie. Noile echipamente nu presupun doar existenţa lor fizică ci şi operarea lor de personal înalt calificat, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţii medical”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătăţii şi-a mai exprimat speranţa că investiţiile de la Bacău şi Vaslui vor fi între primele finalizate din cele cu finanţare prin PNRR.
Președintele Ivancea: „Un efort politico-administrativ, cu o miză extrem de importantă!”
Astăzi, prin semnarea contractului „Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău” s-a încununat un efort politico-administrativ, cu o miză extrem de importantă: darea în funcțiune a unei clădiri medicale care de 15 ani a rămas în stadiu de şantier nefinalizat.
Nu am înaintat termene, dar am promis că voi termina această lucrare şi vom pune punct şantierului de la fostul Spital Municipal. Drept dovadă, este declanșată procedura de licitație, iar ofertele pot fi depuse până pe 14 iulie.
Pentru cetățenii Bacăului, s-a gândit, cu respectarea normelor în vigoare, o clădire modernă nZEB+ (cu un consum de energie minim), dotată cu 209 paturi digitalizate, CT, RMN, angiograf biplan și alte echipamente medicale de ultimă generație.
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău
Eurodeputatul Benea: „Doi ani de eforturi politico-administrative!”
Suntem la capătul a doi ani de eforturi politico-administrative, intensificate pe parcursul anului trecut, pentru implementarea soluției identificate încă din martie 2022 de Ministerul Sănătății: preluarea clădirii fostului Spital Municipal în patrimoniul CJ Bacău, depunerea aplicației pentru obținerea finanțării cu fonduri europene şi finalizarea lucrărilor după mai bine de 15 ani de şantier.
Semnarea contractului de finanțare arată că drumul pe care l-am gândit este unul corect şi am încredere că licitația lansată deja de Consiliul Județean va alinia la start, pe 14 iulie la deschiderea ofertelor, competitori serioşi, capabili să ducă la bun sfârşit acest proiect.
Mulțumesc domnilor Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă, cei doi lideri ai coaliției de guvernare, pentru că în toamna anului trecut au deblocat – în discuțiile din cadrul coaliției – letargia din plan local, mobilizând un vot pozitiv pentru trecerea şantierului de la CL la CJ şi întrunirea condițiilor de accesare a fondurilor prin PNRR.
În final, vreau să fac o mențiune specială pentru dl. Adrian Popa, preşedintele ANDIS, agenția care implementează investițiile prin PNRR, dar care nu a putut fi astăzi prezent, aflându-se la Cluj unde – la Universitatea de Medicină şi Farmacie – prezintă proiectul funcțional al viitorului spital regional de acolo. Adi nu e străin de eforturile pe care le-am făcut cu proiectul de la Bacău, urmărind îndeaproape îndeplinirea acestui obiectiv.
Lasă un răspuns