• președintele Casei Naționale de Sănătate a comandat controlul fulger al farmacistei băcăuane care a avut curajul să identifice problemele cu care se confruntă după modificarea listei de medicamente compensate și gratuite
Nedumeririle farmaciștilor din toată țara declanșate de modificările aduse de noile liste cu medicamente compensate și gratuite, ilustrate în ultimele două zile de mai toate ziarele centrale și locale, a stîrnit nemulțumirea președintelui Casei Naționale de Sănătate (CNS), Cristian Celea. De această dată, nu ziariștii au fost cei admonestați de reprezentanții CNS, ci farmaciștii care au fost citați în articolele de presă. Maria Tomescu, farmacista băcăuană care a identificat problemele cu care se confruntă după ultima schimbare a listelor de medicamente, și pe care ziarul nostru a citat-o, a fost și ea trecută pe lista neagră a președintelui CNS. Un control inopinat în farmacia acesteia s-a derulat, ieri, la comanda șefului de la București. „Președintele Celea a cerut un control la farmacista Tomescu, care a spus ziariștilor că este pusă în situația de a cere mai mulți bani bolnavilor care vin cu rețete compensate și chiar gratuite. Noile liste impun prețuri maximale la decontare sub prețul la care au fost achiziționate, dar asta nu înseamnă că pacientul trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Președintele Casei Naționale a cerut să se verifice dacă medicamentele aflate pe lista cu prețuri maximale au fost vîndute la respectiva farmacie”, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, purtătoarea de cuvînt a Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS).
Faptul că un farmacist încearcă să-și explice cum va calcula o rețetă compensată la care prețul producătorului este aproape dublu față de cel acceptat de CAS pare să fie un delict pentru mai marii CNS, și asta în condițiile în care farmaciștii nu au primit lămuriri care să-i scutească de a-și mai pune întrebări. Ce orori va descoperi în farmacia celei care a identificat inadvertențe mari între prețurile medicamentelor și valorile acceptate de CAS sîntem și noi curioși să aflăm. Deocamdată, știm doar că, odată cu ilustrarea în presă a faptului că bolnavii vor ajunge în unele cazuri să scoată bani din buzunar chiar și pentru medicamentele gratuite, iar pentru altele compensate să plătească mai mulți bani decît pînă acum, au apărut primele efecte. Farmaciștii au fost informați că pînă la 15 decembrie pot elibera rețetele folosind în paralel listele vechi și cele noi. Controlul la farmacista pe care am citat-o în articolul referitor la buimăceala pe care o instituie unele hotărîri ale CNS nu ar trebui să mire. Anul trecut, în contractele semnate între farmaciști și CAS, farmaciștilor le era interzis să facă publice problemele care apar între cele două părți. Prevederea a fost un abuz bine ascuns, ținînd cont că banii pentru medicamentele compensate și gratuite nu erau altceva decît bani publici, colectați de la plătitorii asigurărilor de sănătate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns