Garda Financiara si Politia Bacau vor continua actiunile de control pe traseele de transport al cerealeleor in judet, dar si pe piata piinii, dupa ce au intreprins asemenea actiuni timp de o saptamina. Directorul coordonator al sectiei Bacau a Garzii Financiare, Dinu Romascanu, spune ca tactica echipajelor mixte se va schimba, dar obiectivele vor ramine aceleasi. „Stim unde trebuie actionat – a precizat Dinu Romascanu – si vom fi la fata locului, atit pe traseele carausilor de cereale, dar si la procesatori, in brutarii si fabrici de produse de panificatie”.
Guvernul a adoptat, la inceputul lunii iulie, o ordonanta de urgenta, conform careia politistii vor opri in trafic mijloacele de transport marfa, in vederea efectuarii controlului de specialitate, din oficiu sau la solicitarea personalului de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala careia ii este subordonata si Garda Financiara. Tot conform ordonantei, „transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie, neinsotite de documentele prevazute de lege care sa justifice provenienta licita a acestora, se pedepseste cu amenda de la 3.000 la 5.000 lei, confiscarea marfii si a mijlocului de transport marfa utilizat in acest scop”. Veniturile rezultate din valorificarea bunurilor confiscate si ca urmare a aplicarii sanctiunilor constituie venituri la bugetul de stat. Din acestea, se retine o cota de 15%, care se constituie intr-un fond de premiere a celor care executa controlul.
Reprezentantii producatorilor din industria de morarit si panificatie reclama ca activitatea lor este afectata tot mai puternic de fenomenul evaziunii fiscale, care a ajuns sa reprezinte peste 70% din piata. „Pambac a redus productia cu aproximativ 10% în acest an din cauza evaziunii fiscale. În acest moment, piinea si faina nu aduc profit. La TVA de 19% la griu, 19% la faina, 19% la piine, cum sa fii rentabil? Trebuie reduse taxele” – ne-a declarat Alin Giurea, presedintele societatii Pambac din Bacau. Daca statistica arata, oficial, un consum anual de piine pe cap de locuitor de 21 kg, în realitate acesta se ridica la aproximativ 110 kg. (Petru DONE)
Lasă un răspuns