Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum – Centrocoop isi propune sa investeasca in reteaua de care dispune fonduri proprii pentru realizarea unei retele de supermarketuri. Hotarirea a fost luata la Congresul ordinar al uniunii, care a avut loc, la sfirsitul saptaminii trecute, la Varatec – Neamt si la care judetul Bacau a fost reprezentat de o deleagatie condusa de presedintele Uniunii Judetene a Coperatiei de Consum – UJCOOP, Ghiorghita Lazar.
„In acest fel – spune presedintele uniunii bacauane -, speram sa avem cit mai curind cite un complex comercial de tip supermarket in fiecare judet, sub sigla noastra, Rocoop, de genul celor create pentru masa mare a clientilor, cum sint cele din retelele Plus sau Penny Market”. Reteaua de supermarketuri va unifica strategiile de comert din toate judetele, cu investitii in depozite logistice, asa cum procedeaza actualele retele de magzine mari. „Vom putea oferi si noi discounturi in aceste magazine – a precizat Ghiorghita Lazar. Vom putea aplica strategiile actuale din comertul modern, cistigind din adaosuri si taxe practicate frecvent pe aceasta piata”. De asemenea, se mizeaza si pe introducerea la vinzare a unor branduri Coop, pe produse proprii si prin colaborarea cu Eurocoop – Alianta Cooperatista Europeana, in care si Centrocoop este membra. „Se vor putea contracta partizi de marfuri la nivel european, care vor ajunge intr-un depozit central, probabil in Italia, unde vor fi branduite si aduse la comercializare in tarile membre. Putem avea si noi producatori dedicati marcii sub care comercializam” – a opinat presedintele UJCOOP Bacau.
Conducere noua la Centrocoop
Cooperatorii au analizat, la congres, activitatea Centrocoop din ultimii patru ani, au fixat directiile de actiune si strategia de dezvoltare pentru anii care urmeaza, au operat unele modificari statutare si au ales noua conducere a uniunii. Cu acest prilej a fost prezentat si Topul societatilor cooperative de consum si au fost premiate cele mai bune cooperative din fiecare judet. In Topul general, insa, care a premiat cea mai buna cooperatiuva din fiecare judet, din Bacau premiul a revenit Societatii cooperative de consum Sascut. A doua zi, a fost marcata Ziua Internationala a Cooperatiei.
Centrocoop va fi condus si in urmatorii patru ani de presedintele in exercitiu la data congresului, Ioan Crisan. El va fi secondat, de aceasta data, de doi vicepresedinti, unul dedicat activitatii de comert, altul investitiilor si productiei. Noua structura de conducere denota interesul pentru dezvoltare in Centrocoop, care este una dintre cele mai vechi retele comerciale ale Romaniei. „Activitatea de comert – spune Ghiorghita Lazar – este baza activitatii noastre generale. Investitiile care vor fi facute sint dedicate acesteia, modernizarii retelei de care dispunem, dar si activitatii de productie”. Congresul a avizat si noul Consiliu National, Ghiorghita Lazar fiind membru al acestui organism. Centrocoop va avea si un colegiu de conducere, un organism executiv, in care vor fi alesi, la prima sedinta a Consiliului National, reprezentanti din fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Consiliul National are, insa, din acest an, si 11 membri plini si supleanti din cooperativele cele mai bune din tara, conform topului alcatuit dupa criterii economice.
Cu ochii pe patrimoniu
Cooperatorii din reteaua Centrocoop devin tot mai grijulii cu patrimoniul de care dispun. Daca din acest patrimoniu, in ultimii aproape 20 de ani, au fost revendicate destule active, acum cooperatorii revendica ei insisi ceea ce li se cuvine. Asa a fost adus in sistem un hotel de pe Litoral, de exemplu, dar se au in vedere si alte active. „O preocupare atenta – a mai spus presedintele UJCOOP Bacau – este si pentru patrimoniul existent, pentru ca sint destule tentative de a se mai lua din active. Unele cooperative, cu datorii mai mari la bugetul statului, Racaciuni, Letea Veche si Parincea, dintre cele 32 din judet, au pus sechestru pe activele. Marea majoritate, insa, nu mai au nici un fel de datorii”.
La acelasi congres, cooperatorii au mai decis crearea unui sistem informatic privind asigurarea bazei de date statistice despre activitatea cooperatiei de consum, promovarea si realizarea auditului statutar, elaborarea de norme si reglementari interne aplicabile membrilor asociati, precum si infiintarea Curtii de arbitraj a cooperatiei de consum, care sa judece orice litigiu aparut in interiorul sistemului.
Lasă un răspuns