În ultimul an, șase minore au dat naștere unui copil sau urmează să aducă pe lume un bebeluș.
Florentin RADU
Fenomenul copiilor care devin părinți pară să se perpetueze de la an la an. Astfel, tot mai multe copile ajung să nască la rândul lor copii înainte de împlinirea vârstei majoratului. Sarcina în rândul copiilor este prezentă atât în sistemul special de protecție, cât și în familie. În toate cazurile, lipsa educației este cauza principală. În ultimul an, șase minore au dat naștere unui copil sau urmează să aducă pe lume un bebeluș.
Mamă la 15 ani, refuzată de familie
Din păcate, două dintre aceste minore aveau doar 15 ani când li s-a împlinit sorocul. Așa este cazul minorei B.A.M. care a născut un bebeluș în perioada cât era ocrotită de stat într-o căsuță de tip familial. „Copilul a fost recunoscut de tată și este în îngrijirea acestuia, cu bunicii paterni. Tânăra mamă, însă, a fost refuzată de bunicii nou născutului și, prin urmare, se află în prezent în îngrijirea noastră”, a declarat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Bacău. La fel și minora C.P., tot de 15 ani, provenită de această dată dintr-o familie normală, a născut un copilaș la această vârstă fragedă. „Din păcate, tânăra mămică a refuzat serviciile Centrului de Consiliere, în prezent cazul fiind monitorizat de către Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Bacău care transmite lunar rapoartele de monitorizare Protecției Copilului”, a precizat Alina Iftode. Despre o altă minoră, de 17 ani, se știe că se afla în plasament la un asistent maternal profesionist și a avut aceeași soartă, dând naștere unui copil, deși nu atinsese vârsta majoratului. În schimb, alte două adolescente devenite mămici la doar 17 ani au avut norocul să fie acceptate în familiile din care provin, micuții aflându-se în familia biologică extinsă, împreună cu mamele.
Consiliere de specialitate tardive, dar utile
Procedura impune ca în cazul în care o tânără instituționalizată rămâne însărcinată, reprezentanții Protecției Copilului să anunțe Poliția care va face verificări pentru a se stabili în ce context s-a întâmplat acest lucru. Dacă partenerul este adult, el va răspunde penal. În plus, dacă minora decide să nască, ea trebuie transferată într-un centru maternal unde este consiliată în vederea formării, menținerii și întăririi legăturilor familiale. Totodată, tânăra mamă va fi sprijinită pentru asumarea responsabilităților parentale. Specialiștii spun că apariția unei sarcini la o minoră instituționalizată poate produce efecte mult mai mari decât în cazul unui minor provenit dintr-o familie clasică și care are un model de familie. Din păcate, ONG-urile sunt singurele entități care mereu readuc în atenție necesitatea programelor de educație sexuală pentru tineri. În plus, acestea militează pentru reluarea de către Ministerul Sănătății a Programului național pentru cabinetele de planning familial, de unde tinerii și-ar putea lua gratuit mijloacele contraceptive.
Lasă un răspuns