”În viață, dacă ai copii, te gândești, în primul rând, la ei. Doar ei contează. Am plecat la muncă afară, pentru copiii mei. Și tot pentru ei m-am întors. Pentru că îmi doresc ca ei să nu mai fie slugi, așa cum am fost eu, aproape 20 de ani. Tinerețea mea s-a dus printre străini, a rămas acolo. Vreau ca măcar pentru ei să fie altfel. Copiii mei trebuie să fie stăpâni pe țara lor”, este mărturia emoționantă a lui Laurențiu Sascău, din Luizi Călugăra, care s-a întors acasă și care crede în puterea schimbării.
Laurențiu Sascău a decis să plece în Italia, în 1998, ca să le asigure alor lui un trai mai bun. A plecat să-și facă un rost. Aproape 20 de ani a lucrat, ca mulți alți români, la munci nu dintre cele mai ușoare.
În Italia, i s-au născut copiii. Când ei au crescut, Laurențiu a decis să se întoarcă acasă. A fost un moment de cotitură, după cum mărturisește: ”Am avut o clipă în care m-am întrebat: ce viitor le asigur eu, de fapt, copiilor mei? Stăpâni la ei acasă, sau slugi printre străini? Câștigam bine, o duceam bine, aveam tot ce ne-am fi dorit, financiar. Doar că liniștea și tihna omului nu le dau banii. Le dau traiul printre ai tăi. Și m-am întors”.
Revenit acasă, din banii adunați, Laurențiu Sascău și-a cumpărat câteva utilaje și și-a deschis o mică firmă. Este supărat că statul nu-l încurajează, că prețul la motorină crește mereu, că impozitele sunt mari.
”Întreprinzătorul nu trebuie ajutat mult, că doar nu este asistat social. Dar trebuie încurajat. Astăzi, în România, se ia mult de la puțini, în loc să se ia puțin de la cât mai mulți. Acesta este și motivul pentru care mulți nu se întorc acasă, deși ar vrea. Peste tot, în occident, românii sunt harnici și muncitori. Fac munci grele, plătite la jumătate din cât este plătit un cetățean al țării respective. Dar, cu toate astea, românii își văd de treabă și pun un bănuț deoparte. Dar, la noi în țară, cine rămâne? Copiii și bătrânii. Iar copiii pe care-i vedem pe stradă, mulți dintre ei au părinții plecați, să adune un bănuț, să-i țină în școală”.
Laurențiu Sascău vorbește cu lacrimile adunate în colțurile ochilor. Nu de supărare, ci de revoltă. Speră că, după 26 mai, lucrurile se vor schimba. Crede în puterea votului și nu-i înțelege pe cei care stau acasă și nu se duc la urne. ”Cum vine asta? Să ai puterea să decizi, să alegi și să nu te folosești de ea. Cum să stai acasă, când ți se cere părerea, când puterea este în mâna ta?”, se întreabă Laurențiu Sascău care, cu toate greutățile, a decis și nu abandonează. Crede, sincer, că lucrurile se vor schimba și că statul îi va respecta pe români.
Și că el, statul, va pune într-o zi preț pe eforturile lui și va înțelege că este unul dintre cei mulți, care iubesc România, iar un bun român vrea să construiască în țara lui.
Lasă un răspuns