– tot mai multi minori renunta la studii sau isi neglijeaza scoala pentru a munci, in familie sau la negru – institutiile muncii din Bacau nu au statistici cu minori sub 16 ani a caror munca este exploatata – cinci colegii bacauane au pus bazele unui proiect de diminuare a fenomenului de exploatare a copiilor
Virsta de intrare in cimpul muncii a scazut in Bacau pina la adolescenta. Chiar daca legislatia in domeniu interzice exploatarea minorilor in cimpul muncii inainte de virsta de 16 ani, situatia economica dramatica a numeroase familii face ca tot mai multi minori sa munceasca la negru. Unii merg in paralel la cursuri, altii renunta la scoala, de buna voie sau determinati de parinti. Statisticile la nivel local sint inexistente, insa realitatea din scoli arata ca aceste cazuri se inmultesc. „In decursul controalelor din ultimii ani nu am descoperit minori muncind la negru. Intr-adevar, exista cazuri ale unor copii cu virste intre 16 si 18 ani, dar care muncesc legal cu acordul parintilor”, a declarat Dan Buftea, purtator de cuvint al Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau.
„Vin la scoala obositi, anemici, apatici”
Cadrele didactice spun ca ii descopera pe minorii care muncesc pentru ca le scade randamentul la scoala. „Vin foarte obositi, anemici, apatici. Se vede si dupa miinile lor muncite”, spune Maria Rotila, coordonator proiecte si programe al Colegiului „Henri Coanda”. Situatiile difera, unii muncesc pentru ca isi doresc un ban in plus in buzunar fata de sumele modeste pe care le primesc de la parinti, altii pentru a asigura piinea cea de toate zilele unei familii dezorganizate, cu parinti plecati sau bolnavi. „Am primit cereri de retragere de la scoala in clasa a X-a, pe motiv ca familia nu are bani sa-l intretina pe copil la scoala. Cele mai multe cazuri sint din mediul rural. Dar nu-i transfera la o institutie de invatamint mai aproape de casa, ii retrag pur si simplu, probabil pentru a-i folosi la munca la cimp”, este de parere prof. Carmen Popa, director al Colegiului „Henri Coanda”.
„Redescopera copilaria fara munca”
Pentru a diminua amploarea fenomenului de folosire a copiilor in munca la negru, cinci colegii bacauane, impreuna cu Inspectoratul Scolar, Inspectoratul Judetean de Politie si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, deruleaza proiectul „Redescopera copilaria fara munca”, prin care doresc sa atraga atentia elevilor de diferite virste asupra drepturilor lor. In aceasta campanie sint implicati elevi si cadre didactice de la Colegiul National „Ferdinand I”, Grupul Scolar „Letea”, Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, Colegiul „Henri Coanda” si Colegiul Economic „Ion Ghica”. De componenta de promovare a proiectului in presa se ocupa echipa de la Colegiul „Henri Coanda”. Liceenii au conceput comunicate de presa, au dat interviuri la radio si au realizat un filmulet intitulat „Viata in puncte puncte”. Conform unor statistici recente obtinute de echipa proiectului, in lume exista peste 2.460.000 de minori sub 18 ani care muncesc. „Speram ca vocile noastre sa fie percutante, sa fie auzite. Pentru acei copii care muncesc fara voia lor sau pentru ca nu au alte solutii, viata este trista, fara speranta. Isi cladesc greu viitorul si se maturizeaza mult mai repede. Psihologic vorbind, unii pot suferi traume care ii marcheaza toata viata”, a subliniat Mihaela Terente, eleva in clasa a XI-a D a Colegiului „Henri Coanda”, membra a echipei proiectului, formata din 11 elevi si patru cadre didactice. Profesorii admit ca un proiect nu poate rezolva probelema, dar poate trage un semnal de alarma. „Nu stim vreo institutie care sa faca o statistica a minorilor nevoiti sau obligati sa munceasca. Nu cred ca se implica in mod real cineva. Nici noi nu am raportat sau nu putem raporta aceste situatii, pentru ca avind in vedere situatia dramatica in care se afla multe familii din România nu le poti spune copiilor sa renunte la banii care sint poate singurul venit al unei familii”, a subliniat si Maria Macarie, profesor de stiinte socio – umane al Colegiului „Henri Coanda” Bacau.
Lasa-i pe astia,ca o duc bine,ma gandesc la cei din senat si parlament,ar trebui sa-si mai creasca iar salarul,ca tare-s neprihaniti. De nu i-as arde de vii in Piata Victoriei…
mai este mult pana departe, adica sa intram in randul tarilor civilizate!