Proiectul construirii unui hipermarket in locul cunoscutei fabrici de confectii din Bacau ASCO devine realitate odata cu achizitionarea terenului acesteia de proprietarul marcii de magazine Cora. Conform Ziarului financiar, care citeaza firma de consultanta imobiliara Colliers International, tranzactia s-a facut la 390 de euro pe metrul patrat, pentru 3,5 ha, iar constructia hipermarketului si a uni galerii comerciale ar putea fi terminata la sfirsitul anului viitor.
Tranzactia a fost facuta de o subsidiara a companiei Imotrust, din Arad, care a achizitionat 58% din capitalul societatii Asco Bacau, listata la Bursa de Valori. Cei de la Imotrust sustin ca aceasta achizitie a marit considerabil patrimoniul societatii, terenul fabricii situate in centrul Bacaului fiind evaluat la peste 12 milioane de euro. Suma aproape a fost obtinuta.
Istoria marcii Cora incepe in 1974, cind a si fost adoptata, dar ea tine de infiintarea Grupului Louis Delhaize. Acesta poarta numele unuia dintre copii negustorului belgian de vinuri Jacques Delhaize, care in 1850 au pus bazele conceptului de sucursala comerciala (un antrepozit central cu puncte de vinzare). La inceputul Secolului al XX-lea, unchii fratilor Delhaize au venit in Franta si au infiintat grupurile comerciale Le Docks du Nord si Sanal-Sadal. Un nepot al lor, Andre Bouriez, intra in grupul Sanal, care din 1945 va fi condus, insa, de grupul Mielle. Peste 20 de ani, Andre va ajunge el insusi presedintele Mielle-Sanal-Sadal. Succesorul lui la conducere a ajuns, in 1975, Philippe Bouriez, care incepe o perioada a dezvoltarilor de succes. In prezent, compania are 81 de asocieri si francize sub sigla Cora, cu peste 22.000 de salariati. In Romania, functioneaza sase magazine. (Petru DONE)
Ciprian a zis
Pai care e problema eu zic ca e chiar benefic ca vine un concurent puternic care poate pune presiune pe Real si poate mai scad preturile sau cres intr-un ritm mai scazut.
maria a zis
Nene Iancule, dar se creaza locuri de munca. Ca un hipermarket angajeaza ceva personal. Decat nimic…
cetatean a zis
Oameni buni va prostiti?
Pai cum sa privim de afara?
Daca sunteti majoritatea animale fara cap?
Cum asa?
Pai bine va imbulziti ca vacile si boii sau mai rau ca porcii dupa laturi in rafturile hypermarketurilor!
Pentru a trai sanatos si decent fiinta umana are nevoie de legume si fructe si cantitati minime de hrana si proteine, nu imbuibarea nesimtita!
Pai de sarbatori devalizati hypermarketurile!
Si mereu e plin la Real, Selgros si Kaufland FULLL!
Mai mergeti si la alimentara din cartier si nu cumparati 1 tona de alimente o data!
Asta e rodul prostiei voastre scumpirea alimentelor!
Daca ati fi rationali s-ar inchide hypermarketurile unul dupa altul!
Ghitza a zis
@Ciprian: aveam acuma 100 de hypermarket-uri si preturile au crescut nu au scazut!!! Astia oricum actioneaza concertat asa ca nu mai trageti sperante desarte!!
Stefan a zis
Dar primaria din Bacau e interesata sa faca ceva pt cresterea industriala a orasului?
dani a zis
INdustria a murit de mult ,deacuma 10 ani !! e bine ca vine Cora in Bacau !! E un hypermarket cu renume si ofera si calitate !! in sfarsit va incepe in oras lupta pentru preturi mici ,lupta pentru a atrage multi clientii !!! Sigur vor angaja vreo 800 de oamenii !!! Vor fi noi locuri de munca …!! La anul se va deschide si un Kaufland ..din nou locuri de munca !!
justitiarul a zis
bai oameni buni,e plina tara de prosti… lumea nu are bani nici de intretinere sau medicamente,iar ei deschid 1000 de supermarketuri,si cand ii auzi pe astia cu „se creaza locuri de munca”… mai bine ar deschide o fabrica ceva ca tara asta nu produce nimic ba!!! La ce sa scada preturile ba ce crezi ca iti da pe gratis de-acuma?? asta era raspunsul vostru la problemele tarii,multe supermarketuri? te mai intrebi de ce se duce in cur tara asta,tolomaci ca ei l-au votat pe betivul de basescu pt a doua oara
ovidiu a zis
Pe langa cele cateva locuri de munca, mai important e ca apare un nou loc in care sa cumparam din afara ce puteam produce si noi. Ca, deh, e mai greu sa investesti decat sa impingi caruciorul, cu privirea de bovina aruncata peste preturi.
Malinescu Marius a zis
cetatean si justitiarul de ce nu vreti voi sa va sinucideti? Ne scutiti sa citim balariile voastre. Cora deschide exclusiv unde este potential. Asta inseamna ca suntem in carti. Cine vrea sa munceasca o poate face si aici nu la fabrica unde 50 de ani cei mai multi s-au refugiat din calea muncii si a responsabilitatilor. Acum sa va vad daca mai sunteti in stare sa va cumparati aparatament nu gratis de la stat doar ca munciti in fabrica.
Vor fi locuri de munca in constructii (pentru cei care inteleg mai greu fosta ASCO trebuie intai demolata, curatat terenul apoi construit), utilitati (pentru aceleasi persoane un magazin presupune apa, canalizare, electricitate, depozite, rampe de marfa, etc), servicii ( soferii aduc marfa, curierii aduc diverse colete, scolile pregatesc personal, intretinerea are nevoie de ingineri si mecanici). Un magazin de asemenea amploare este mai complex decat o fabrica si are mai multe echipe, ateliere, ramificatii decat ar fi avut vreodata o unitate comunista de tip munca nu e lup sa fuga in padure.
Deci pentru cei doi mentionati va rog din suflet parasiti aceasta lume mai repede sa putem si noi sa traim in progres ca asteptam de 20 de ani.
Malinescu Marius a zis
Dle. provincial, sezonieri sunt doar cei care lenevesc la munca. Si eu am fost somer in acest an. 3 luni timp in care am avut un somaj activ (adica am muncit pe ici pe colo ca nu se poate trai doar din somaj). Asa calificat cum sunt am fost sa numar biscuiti, sa pun etichete, sa impart ciocolata la copilasi pe strada. Cati din sezonierii mentionati se straduiesc sa-si faca treaba la serviciul lor? Eu imi permit sa comentez doar dupa ce am dovezile ca se poate. Restul provincialilor sa comenteze atunci cand la serviciile lor totul este atat de perfect incat IMPRESIONEAZA potentialul client.
Comertul este o industrie a creatiei. Industria (mai ales cea dupa care jinduiti) este dat din ciocan de la 7 la 15. Lumea arata putin altfel. Mai iesiti din casa dincolo de semintele din fata blocului. O sa descoperiti ca industria performanta se face cu roboti coordonati de oameni. Hm! De oameni inteligenti ce-i drept. Oare la Real nu sunt angajati inca de la deschidere? Cat sa fie de atunci 2-3 ani? Oare la Real nu sunt manageri, oameni inteligenti care stiu meserie si multe altele de care si Cora va avea nevoie? Oare acum nu este o sansa pentru cei care au rezultate deosebite la invatatura sa conduca noul complex comercial? Si uite asa Dle. provincial te-am prins ca nu ai studiile necesare sa conduci acest complex ca altfel te bucurai de ocazia oferita.
justitiarul a zis
ba malinescule tu esti geniu din popor ba… Tara asta se duce de rapa si el ne spune ca nu fabrici si institutii de productie ne trebuiesc,ci numai magazine. Bai boule,produsele din magazine unde sunt facute? Si hainele ieftine de pe tine,si tot ce ai in casa (si nu ai multe,sunt sigur),nu sunt produse in fabrici? Ca sa mananci,nu tre sa lucreze cineva pamantul? Daca ar fi toti directori si manageri (someri ca tine),ce ai mai manca? nu mai vezi unu cu meserie pe strazile alea,toti viseaza la manageri si hotii si combinatii. La tine solutia e cat mai multe magazine,si mai putine centre de productie,mai bine fa tu un favor tarii si impusca-te ca de tolomaci ca tine pute tara aia,ne mandrim cu hypermarketuri,nu conteaza ca omul de rand nu are bani nici de intretinere si nu se mai produce nimic in tara si imprumutam de la UE ca prostii. Asa ca ia viteza „malinescu marius”,prostule care te crezi destept
dd a zis
stau si ma gandesc ce fel de oameni or fi dobitocii care-si doresc fabrici si uzine?! banuiesc ca doar un sef de echipa de pe vremea impuscatului isi poate dori sa lucreze intr-o fabrica, cei mai tinerei isi doresc altceva, cu siguranta. In occident un hypermarket este precum bancuta in parc, ceva banal, in bacau si probabil in romania ne injuram intre noi daca sa le facem sau nu…evident, fara nici un rost! Investitorul, adica „imperialistul”, pe intelesul stim noi cui, comanda un studiu de piata si parasuteaza investitia sau nu! Apoi, ce legatura o fi intre primarie si „centre de productie”, dupa cum le numeste un dobitoc, nu inteleg. Am umblat si eu prin cateva orase europene dar centrele de productie nu le-am vazut, probabil ca nu am fost suficient de atent. Probabil ca justitiarul este domnul botomei si el numeste centru de productie un spital cu oameni veseli.
Malinescu Marius a zis
Dle. justitiar limbajul dumneavoastra ma determina sa va refuz. Nu meritati un raspuns din partea mea.
Stimate DD va dau dreptate. Societatea se transforma. Fabrici si uzine isi doresc cei care nu se pot adapta. Nu cred ca este Domnul Botomei ascuns. Dupa limbaj este ceva inferior din marginea societatii. Va continua sa-si scuipe semintele peste tot si sa critice orice.
justitiarul a zis
dd daca ai sti sa vb romaneste si nu ai fi atat de imbecil,centru de productie este un loc unde se produce,se fabrica boule,ca sa nu le numesc fabrici sau manufacturi am folosit centru de productie. Tu fiind un tigan rapanos cu cortul,ai mers prin multe orase europene si nu ai auzit de centre de productie pentru ca nu se vb romaneste in afara Romaniei handicapatule care te dai destept. Domnule Malinescu Marius,lasati abureala asta si politetea falsa,daca nu ma rugai mai sus sa „parasesc aceasta lume” nu iti vorbeam nici eu asa. Nu te da ce nu poti sa fii,nu esti nici cultivat,nici invatat si nici vreun destept,esti un somer care se crede vreun nobil plin de sarm si farmec cu vorbele tale dulci,poti chiar sa ajuti la deconstiparea stomacului. Iar cat despre dd,numele lui vine de la „doar dobitoc”. Lasati vrajeala asta ieftina,va dati destepti da e plina tara de alde voi,de aia e Romania cum este
ovidiu a zis
„Societatea se transforma. Fabrici si uzine isi doresc cei care nu se pot adapta.”
Prosti nemtii aia: in loc de mai multe magazine eu inca mai fac masini, utilaje si le vand in toata lumea. Sa-i anunte cineva!
Nici China nu s-a adaptat. N-au decat cateva milioane de fabrici unde produc pana si calculatorul la care scriu. Nici n-au ajuns sa controleze economia mondiala.
Dl. Malinescu, inteleg, se creaza locuri de munca, fapt care e bun.DAR!!!! Niciodata Bacaul nu va progresa dpdv economic fara dezvoltarea de centre de productie. Care sa aduca bani in oras pentru ca investitia in comert e pentru a scoate banii afara. Nu mai fiti asa de avantat ca nimeni nu-i detinatorul adevarului absolut in lumea asta.
dani a zis
despre fabrici si uzine sa va vorbeasca Petre Roman si Iliescu..ei au inceput sa taie fabricile pentru fier vechi si sa le vanda !! si dc am avea nevoe de fabrici?? acuma nu mai e nevoie asa mare..neam modernizat,acuma se construieste altfel,se gandste altfel !!! sincer tre sa ne schimbam !! vrei sa muncesti 50 de nai intr-o fabrica???cum au afcut parinti nostri?? sa stai intr-un mediu inchis,cand intri pe poarta fabrici la 7 dimi si iesi tocmai la 4 dupamiaza si epuizat !! sa inhalezi toate toxinele..etc….. e bine ca orasul Bacau atrage investitorii !! aceste magazine gen Corna sau Real nu se deschid oriunde ..!!! udne este potential si putere !! si in pana in anul 2012 trebuie sa existe inca 2 kauflanduri in Bacau !! (lucrez in cadrul companiei de la deshidere) se va maid eshcide un Arabesque…… vin banii la primarie din taxe si impozite…aceste retailuri atrag dupa ele alti investitorii !!
Malinescu Marius a zis
Dle. Ovidiu ati adus in discutie un element foarte important: productia facuta de nemti sau chinezi. Exact aici trebuia sa ajungem. Economia viitorului, care va fi globala, (este tarziu sa mai facem ceva) va oferi fiecarei tari un rol oarecum asumat. Dupa cum bine ati observat fiecare natiune incepe sa-si contureze un domeniu de productie in care exceleaza si toate tarile sub forma unei uniuni sa schimbe aceste bunuri in functie de necesitati. Se pare ca rolul nostru a fost inca din negura timpului de furnizori ai materiilor prime cu preponderenta agricole. Daca investim, dezvoltam, instruim acest segment in 3-5 ani putem fi unul din cei mai importanti furnizori ai Europei la materii prime agricole. Pentru asta trebuie insa sa muncim, mult, profesionist, fara rusinea unui stigmat ca am fi tarani ci chiar mandri. Sa ne asumam acest statut. Apoi partea extraordinara ar fi sa reusim alcatuirea unui sitem integrat de prelucrare a acestor materii prime si incet sa devenim exportatori de produse finite, alimentare de o calitate deosebita. Unii vor face masini, altii haine iar noi mancare.
Pana atunci insa la saracia actuala este buna orice investitie care ne mai da ceva de munca. Vedeti dumneavoastra un magazin ne invata cum sa ne comportam in societate mai intai. Pe bani ca nimic nu este gratis dar ce pas mare de la Alimentara la Hypermarket de la subspecia jignitoare cu un limbaj de toaleta la cetateanul supus unor reguli de comportament. Mai mult aici actioneaza aceste investitii.
lykone a zis
Cetateanule si justitiarule sunteti printre cei care mai gindesc inca in acest oras plin de dobitoci.Daca tineti cit de cit la prestanta voastra nu va mai coboriti in albie ca va mananca porcii!!!
dd a zis
Lykone, ei sunt chiar porcii! doar vorbiti aceeasi limba, ce naiba!
ovidiu a zis
„rolul nostru a fost inca din negura timpului de furnizori ai materiilor prime cu preponderenta agricole”
Era o vorba: „Ce are p. cu prefectura?” Cine spune care e rolul nostru? Rolul nemtilor a fost dintotdeauna sa faca masini iar chinezii computere?Noi ne nastem cu sapa in mana sau volanul tractorului in fata? Produci ce cere piata! Iar noi nu producem nimic. Scuza-ma, dar la investitiile din Bacau, daca nu erau banii trimisi de cei care muncesc in afara , acum se facea foamea.
Malinescu Marius a zis
Vorbesc in contextul economiei mondiale ce se va contura in urmatorii ani. Acum nu mai are relevanta ce am facut sau unde am fost pentru ca s-a consumat. Oricum cei cu o generatie sau doua in fata nu au facut mare lucru din moment ce avem viata asta grea. Cu banii veniti de la munca in strainatate a rezistat toata tara. Toti s-au hranit din banii astia. Agricultura noi inca mai producem. Destula, buna, cu export, cautata. Insa aceasta productie proprie se duce la altii este prelucrata si revine in tara prin magazine precum Cora sub forma de produs finit. Aici trebuie sa inchidem cercul si din export de cereale sa facem export de produse finite recunoscute, omologate. Si ne gasim cu toii de munca in sistemul asta indiferent de pasiuni sau calificari. In top 500 miliardari ROMANI sunt mai multi producatori agricoli. Oare isi permit acestia sa spuna ca nu mai producem chiar nimic aici?
B.S a zis
D-le Marinescu imi cer scuze ca intru in discutie dar vreau sa-mi exercit si eu dreptul la exprimare.
Da, Romania are potential agricol, dar din pacate capitalul finnciar investit in utlimii 20 ani in agricultura moderna este si acesta preponderent strain. Sa nu va mire cand tara asta va incepe sa aiba o crestere semnificata a productiei agricole, dar (si aici e problema) prin companii straine care vor profita de terenul disponibil de aici.
Cu alte cuvinte legumele, cerealele si fructele produse aici vor fi materie prima romaneasca cultivata si procesata de mari companii agricole sau asociatii de firme straine-romanesti, la care contributia totala la bugetul de stat va fi infima.
Este o chestie pur economica la care nu se admit greseli de interpretare regionale, personale, emotionale. Sper ca intelegi ce am vrut sa spun.
Malinescu Marius a zis
Domnule B.S. facand abstractie de subspecia ce semneaza asteroid va aduc cateva exemple din amintiri. Pentru asteroid subspecie inseamna …. te uiti tu in DEX. Ah! DEX inseamna dictionar explicativ al limbii romane. Limba romana este … lasa ca obosesti inutil.
In Apuseni este o ferma facuta de un roman care aduce numai animale de rasa pura, prin penultimul numar din Forbes erau prezentati 3 agricultori romani. Unul avea rezultate foarte bune la porumb, altul la produse Bio si un al treilea la legume. Mai stiu de un mare producator roman de legume din Olt care la recoltare are atat de mult incat strange lucratori cu autobuzele de oriunde. La fructe stam iar destul de bine. Langa noi la Itesti au venit la cules din toata tara. Este corect ca ele se recolteaza si pleaca. Aici trebuie sa intervenim. Cine cunoaste si poate intra in acest circuit si le prelucreaza aici. Mai stiu un proprietar de hotel care acum cumpara si teren, moara, utilaje deoarece vrea sa-si faca circuit integrat de recoltare si procesare iar produsul finit se va regasi in unitatea hoteliera si in magazine cu specific. Face asta pentru ca avem deja imaginea unei tari cu produse agricole bune si atrage usor turisti sau consumatori la export.
Ei daca fostii ciocanari din fabrici si uzine ar intelege astfel de actiuni tinand cont ca multi au deja parcele de teren in zone rurale, cu munca, rabdare si interes si-ar face viata mult mai simpla.