Comuna Oituz a sărbătorit recent aniversarea a 110 ani de la înființarea Corului mixt din localitate și a 90 de ani de la înființarea Secțiunii Oituz a Ligii Culturale.
Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Local, Primăria și Căminul Cultural din Oituz, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Manifestarea a fost una complexă și a inclus, sub genericul „Memoria Oituzului”, pe lângă un program susținut chiar de corala din Oituz, dirijată de profesorul Gheorghe Oprea, programe artistice ale Corului de copii „Ciripel” al Căminului cultural Oituz, Ansamblului „Alunelul” al Școlii gimanziale nr. 1 Oituz (instructor Nicoleta Mândru), Grupului folcloric bărbătesc al Căminului cultural Oituz (instructor Costică Floroiu), Grupului instrumental al Școlii Ferăstrău (instructor Gheorghe Butucaru) și Grupului vocal al Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. De asemenea, au fost prezentate recitalul de muzică populară al Interpretului Constantin Mărgineanu și recitalul Ansamblului de cântece și dansuri Cărășelul, din Găiceana.
Consiliul local Oituz a aprobat finanțarea, de la bugetul local, a acestor manifestări cu 13.550 de lei, între altele pentru editarea de programe, afișe și cocarde sau diplome pentru coriști și a albumului „Memoria Oituzului 110 ani”.
Corul din Oitua a fost înființat de preotul doctorand Ion Tudorache, care a predat ștafeta fiului său, Valeriu Tudorache. Corul a mai avut ca dirijori pe învățătorii Radu Costache și Constantin Pâslaru, iar din anul 1963 pe Gheorghe Oprea. La fiecare apariție pe scenă, coriștii cântă Imnul corului, „La poale de Carpați, strabuna vatră / Români de același sânge și de-o lege / Dușmanilor am stat un trup de piatră, / Când am rostit PE AICI NU SE TRECE!”. Versurile aparțin băcăuanului Ernest Gavrilovici, iar muzica a fost semnată de compozitorul ieșean Cristian Misievici. În cor cântă și primarul comunei Oituz, Ion Osoloș, de peste 35 de ani. Formația are în repertoriu folclor cules de pe Valea Oituzului, cântece religioase și cântece de neam. (Petru DONE)
Lasă un răspuns