Așa cum era de așteptat, instituirea stării de urgență a dus și la scăderea infracționalității. Per total, luna martie a fost mai „săracă”, cel puțin în furturi. „În luna februarie anul acesta, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, poliţiştii au constatat în urma activităţilor desfăşurate, potrivit competenţelor, 324 de infracţiuni de furt şi 5 infracţiuni de tâlhărie, iar în luna martie au fost constatate 264 de furturi şi 8 tâlhării”, a declarat insp.princip.Cătălina Păduraru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău.
Numărul sancțiunilor a scăzut, pe total, de la o lună la alta cu circa 33%. „Poliţiştii au aplicat 9.326 de sancţiuni contravenţionale în luna februarie şi 6.283 de sancţiuni contravenţionale în luna martie”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Amenzile la rutieră au scăzut la jumătate
Numărul amenzilor pe linie rutieră a scăzut la jumătate în martie. Dacă în a doua lună a anului s-au aplicat 6.327 de amenzi, de peste 2,3 milioane de lei, în martie, deja, numărul scăzuse la 3.067, în cuantum total de 1,2 milioane de lei.
Din păcate, numărul accidentelor rutiere a fost același, tot 87 în lunile de referință. În martie au fost însă mai puțin grave și soldate cu mai puține victime. Dacă în februarie, au fost înregistrate 19 accidente grave, soldate cu 3 morți, 17 răniți grav și 4 ușor, în martie, au fost 10 accidente grave, în urma cărora au rezultat doi morți, 8 răniți grav și 1 rănit ușor. În schimb, în mod paradoxal, au fost mai multe accidente ușoare, 31 față de 27, în februarie, cu 42 de răniți, față de 35 în luna menționată anterior.
Să fie calmul dinaintea furtunii?
Deși pentru moment infracționalitatea pare să fie în scădere, pe anumite grupuri de socializare oamenii își manifestă îngrijorarea că unii băcăuani reveniți acasă, care se ocupau de infracțiuni în străinătate, ar fi în căutare de noi victime. Pe 9 aprilie, prefectul Liviu Miroșeanu a condus o ședință operativă cu forțele de ordine, „ca răspuns la îngrijorările cetățenilor privind creșterea infracțiunilor în județul Bacău odată cu revenirea în țară a unui număr mare de cetățeni români”, după cum a sunat comunicatul de presă.
„Au fost analizate mai multe aspecte privind numărul în creștere de fapte antisociale. Am vrut să vedem care este legătura cu revenirea în țară a unui număr tot mai mare de cetățeni din diaspora și care sunt soluțiile. Este o preocupare constantă a noastră și vă pot spune că suntem „în stradă” și că facem tot ce este nevoie ca lucrurile să nu escaladeze”, a declarat Miroșeanu, la final.
Bla a zis
Aveti rabdare inca o saptamana….
Geanina a zis
In curand oamenii isi vor fi consumat toate resursele si rezervele si de la #stamacasa nu vad cum isi vor imbunatati viata. Ca sa stam in carantina 20 de milioane de oameni din cauza batranilor, a diabeticilor si a bolnavilor de inima fiindca nu le-a pasat decat sa-si traiasca viata, nu stiu daca e cea mai buna solutie.
eu a zis
Singurii vinovati din cauza carora stai in carantina sunt „batranii
tai parinti diabetici si bolnavi de inima care si-au trait viata” si ….
te-ai nascut.
Cauta vinovatii in alta parte sau mai bine cauta solutii.