Prima expozitie de fotografii pe pinza deschisa de colegul nostru, fotoreporterul Costel Pletosu la Galeria-restaurant Tabanda din Asti (Italia) mai poate fi vazuta pina la sfirsitul lunii aprilie, la o luna peste termenul pentru care era programata. Costel Pletosu lucreaza pentru ziarul La Stampa si locuieste in Asti, iar de o vreme incoace abordeaza ultima tehnologie in materie de arta fotografica, fotografia pe pinza. „Pe 7 mai – spune autorul lucrarilor -, expozitia va fi deschisa si in Canelli, orasul celor mai pretuite vinuri spumante din Italia. A fost ideea presedintelui Regiunii Piemonte, Roberto Cota, care a propus ca expozitia, inainte de a pleca la Sant Moritz, in Elvetia, sa fie gazduita si de Galeria Enotecii Regionale din Canelli. Faptul ca atmosfera din galeria-restaurant din Asti a fost creata si de muzica lui Ciprian Porumbescu, george Enescu si Gheorghe Zamfir a contat foarte mult. Unde mai pui ca baietii de la acest restaurant, Tacabanda, au propus publicului italian, in fiecare zi la prinz, Ciorba Radauteana si Tochitura Moldoveneasca, mincaruri care au avut un mare succes. Ideea ar trebui imbratisata si la noi, pentru ca unde vine lumea sa manince se uita si la lucrari, iar cei care vin sa vada lucrarile se aseaza sa si manince cite ceva si, iar daca bucatele sint si autentice, este si mai bine”.
Costel Pletosu a expus, la Tacabanda, 30 de fotografii cu dimenisiuni de la 50 x 70 cm pina la 3 x 4 metri, in care vor fi prezentate manastirile din Nordul Moldovei. Autorul si-a intitulat, astfel, expozitia „Romania, tarimul iubirii si spiritualitatii”. Cel care a apreciat arta fotoreporterului roman, presedinte Regiunii Piemonte, este nou ales in functie, chiar din partea Ligii Nordului, cea care a facut Legea emigrarii in Italia si mai dura.
stefan a zis
Felicitari,si multa bafta pe viitor!
nenea Iancu a zis
Cu bucatele noastre traditionale..ne cam facem de ras pe langa ce au italienii.Sa nu-mi spuneti ca i-am facut praf pe italieni cu ciorba radauteana sau cu tochitura..e o minciuna.Pe langa altele ..si cu bucataria traditionala santem la pamant.Daca vedeti cum se prezinta francezii..sau italienii care au sute de feluri ..care de care mai interesante..nu va mai trebuie nici un bors.
Kudos a zis
nenea iancu, daca-ti pute atata Romania si mancarurile noastre traditionale, mergi dar si ne lasa. scapi de noi dar si noi de tine!
Anonim a zis
asta am reusit sa facem extrem de bine dupa revolutie, sa ne batem joc unii de altii. Defapt , ne batem joc de noi insine! din pacate , cei afectati vor fi copiii nostri, care nu vor reusi sa inteleaga cuvinte ca valoarea individului, mandrie nationala, patriotism si vor confunda mereu averile manelistilor( nu ma refer la cantaretii genului) cu succesul unuI omului ca fauritor al viitorului. Cat sufera acum societatea noastra fiindca acum este condusa de oameni educati si indoctrinati de alte valori decat cele romanesti…ce drame ne mai rezerva viitorul?!
FELICITARI, artistului! Oameni ca el ne mentin speranta.
Anonim a zis
felicitari, maestre!
nenea Iancu a zis
prietene Kudos…nu ai inteles ce am vrut sa spun.Stau in Italia de 5 ani si in fiecare zi mi-e dor de tot ce inseamna acasa.Uneori fac zeci de km la un magazin cu specific romanesc..doar pentru ceva de acasa.Asta nu inseamna ca nu trebuie sa privim cu luciditate cum se prezinta altii.Bucataria mediteraneeana e infinita..au si cu ce dar au si fantezie.In vara am invitat un italian in Romania..iar din zece restaurante..toate aveau acelasi meniu…ciorbe,ficatei,cotlet cu cartofi prajiti..da mi s-a facut rusine.Ma puteti judeca cum vreti…dar ceea ce am spus e adevarul.Ne place sa ne amagim si asta ne intuneca judecata.Toata stima pentru artistul bacaoan…ne mandrim cand avem cu ce.
Anonim a zis
nenea iancu, ai perfecta dreptate…calicul nu-i calic destul daca nu-i fudul! din pacate nu reusim sa ne promovam valorile, facem tot ce este posibil sa scoatem raul in fata.
stefan a zis
Kudos,ai exagerat cu comentariul tau si vad ca unicul neuron care-ti umbla bezmetic prin capul tau este prost tare.Stii vorba aia”prost sa fii dar sa-ti revii”.
Ioan Paraschiv a zis
Donmilor! De ce va este rusine cu traditiile noastre? Africanii vin si-ti ofera orezul pus cu mana in farfurie ca asa este traditia la ei si nu se mai rusineaza. Vreau sa va spun ca am trecut pe la galeria Tacabanda din Asti ieri la pranz unde patronul, italian piemontez, m-a convins ca ciorba din Radauti este un „prim” fel de mancare din zona manastirilor din pozele artistului nostru, iar tochitura este un „secondo” – foarte bun tot din zona respectiva. Eu nu-mi amintesc la noi in tara sa fi vazut un chelner care iti propune un fel de mancare si care-ti explica de unde provine, cum este facut si ce contine. Este o garantie in plus. Si nu s-a rusinat sa prezinte bucatele noastre. Noi in schimb, da! Este a doua oara ca vad fotografiile fotoreporterului bacauan si cu cat le privesc mai mult cu atat sunt mai mandru ca sunt roman. Imi pare rau ca va este rusine de originea voastra dar fiecare popor are valorile sale. Ce-ar fi insemnat ca toate popoarele sa manance ca primul fel spaghetti? Sunt bune dar apartin ca bucatarie italienilor chiar daca le-au inventat chinezii.