Săptămîna precedentă a fost neprielnică pentru investitorii de pe piața de capital. Cotațiile acțiunilor înscrise la Bursă sau pe piața RASDAQ au scăzut, pe fondul unor tranzacții cu cantități însemnate. Acțiunile societăților băcăuane tranzacționate au reacționat diferit. Unele s-au înscris în trendul pieței, altele nu.
Cotațiile SIF Moldova au scăzut sub 2.500 de lei
După o primă zi în care păreau că își revin, acțiunile SIF Moldova au scăzut mai tot timpul la Bursa de Valori. Deși săptămîna a început cu prețuri de 2.500-2.600 de lei/acțiune, cotațiile au scăzut pînă la 2.200 de lei, valoare la care aceste acțiuni au mai fost tranzacționate la începutul lunii septembrie, cînd trendul era ascendent. În ciuda căderii prețului, cantitățile de acțiuni tranzacționate au fost mari. În fiecare zi a săptămînii s-au transferat peste 1 milion de acțiuni SIF 2. Surse din piață ne-au spus că ori de cîte ori cotațiile la cumpărare creșteau cît de cît, apăreau imediat cantități mari la vînzare.
Comportamentul acțiunilor SIF Moldova nu este o excepție. Toate acțiunile lichide din Bursă – celelalte patru SIF-uri, BRD, Banca Transilvania, SNP Petrom – au înregistrat și ele scăderi ale cotațiilor. Brokerii nu-și explică această evoluție, mai ales că multe dintre firmele cu acțiuni intens tranzacționate previzionează un an bun, în care se vor distribui dividende, poate cu excepția SNP Petrom.
Acțiunile Aerostar au constituit un plasament bun
O societate care a avut o traiectorie în contradicție cu mersul general al Bursei a fost Aerostar Bacău. Acțiunile acestei societăți au fost „vînate” în continuare de cei interesați să obțină acțiuni gratuite în urma propusei majorări de capital social, care se va face din rezerve financiare proprii, neutilizate. Prețurile lor s-au menținut între 46.000 de lei și 48.000 de lei/acțiune. La un moment dat, ele au fost considerate de către specialiștii avizați printre cele mai bune plasamente în acțiuni, datorită creșterii de preț din ultima lună.
Mii de acțiuni Uton au fost transferate zilnic
O altă societate aflată în atenția investitorilor a fost Uton Onești. Firma din municipiul de pe Trotuș se tranzacționează prin sistemul bursei, fără a fi înscrisă la cotă. Dar cantitățile de acțiuni transferate au fost mari, de ordinul miilor zilnic. Prețurile s-au menținut în jurul valorii de 52.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Explicația acestei evoluții constă în cele trei oferte publice în derulare. Toate firmele interesate au adus modificări termenului de derulare, prelungindu-l pînă la 23 decembrie a.c. Numai că SC Metal Invest Grup Dărmănești a ridicat prețul la 57.050 de lei/acțiune, față de 54.000 de lei, cît oferă Siatra Prod Tîrgu Jiu. În aceste condiții, nu este de mirare că aceste acțiuni sînt căutate, întrucît ofertanții doresc doar 49,9% din acțiunile Uton, iar marii acționari – SIF Moldova și Asociația Salariaților – au în jur de 38% din acțiuni. În consecință, trebuie luată în calcul varianta că alții preferă să vîndă acum și nu în oferta publică.
Tranzacții mari cu acțiuni Subex pe piața RASDAQ
Și acțiunile listate pe piața RASDAQ au avut o săptămînă agitată.
În săptămîna care s-a încheiat s-au înregistrat operațiuni cu cantități mari de acțiuni Subex Bacău. Cea mai mare operațiune s-a făcut miercuri. Într-o singură tranzacție s-au transferat 924.000 de acțiuni, adică ceva mai puțin de 5% din capitalul social. Prețul a fost însă mai mic decît cel din operațiunile zilnice de pînă acum, adică 1.600 de lei (față de 2.200 de lei nr.). Alte 728.000 de acțiuni s-au transferat joi, în două tranzacții, la 2.000 de lei/acțiune. Vineri s-au tranzacționat aproape 280.000 de acțiuni, însă prețul a crescut. Deși operațiunile au debutat la 1.500 de lei/acțiune, restul tranzacțiilor s-au făcut la 2.500 de lei/acțiune, fapt demonstrat de prețul mediu, adică 2.493 de lei/acțiune. Nivelul atins este mult peste valoarea nominală – 1.000 de lei – și peste prețul obișnuit pînă acum (2.200 de lei), dar sub maximele atinse în martie a.c. Atunci limita superioară a fost 3.500 de lei. După cum este cunoscut, în primăvară a fost o adevărată bătălie pentru fabricantul de șuruburi băcăuan, finalizată că schimbarea structurii acționariatului.
Din anumite surse am aflat că este vorba de o redistribuire a pachetelor de acțiuni între marii acționari.
Mai consemnăm și o creștere la prețurile acțiunilor Asco, la 43.000 de lei/acțiune, însă cantitățile tranzacționate au fost mici. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns