Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a prezentat azi contractul de 640 de milioane de euro semnat în ultima zi a lunii mai, pentru finanțarea „Proiectului regional de dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău”. „Este un contract mamut”, a declarat Doru Constantin, managerul CRAB, la conferința de presă la care au mai participat Valentin Ivancea, președintele ADIB, alți responsabili ai proiectului și ai asociației tutelare a CRAB. Compania de apă caută să angajeze ingineri pentru derularea contractului, pentru care a primit deja o prefinanțare consistentă.
Managerul Doru Constantin a precizat că proiectul a fost demarat în 2016, prin POIM, și avea alocate circa 470 de milioane de euro: „Toată suma din POIM nu s-a pierdut, ci s-au adăugat la noul proiect regional circa 200 de milioane de euro”. De altfel, CRAB este printre primele trei companii de profil din țară care au semnat acest gen de finanțare, după o muncă de 8 ani.
CRAB a semnat și cu BERD un contract de 22 de milioane de euro, ceea ce asigură 60% din partea de cofinanțare ce revine operatatorului, iar împrumutul a fost garantat de Consiliul Județean și Consiliul Local Bacău. Compania de apă a primit în conturi o prefinanțare de 253 de milioane de lei, bani din care deja a început să deconteze lucrări.
„Căutăm ingineri, avem nevoie de oameni cu experiență care să vină în echipa noastră”, a mai declarat managerul general al CRAB.
Valentin Ivancea, președintele ADIB și al Consiliului Județean, a precizat că fondurile europene au fost atrase prin ADIB, asociația tutelară a CRAB, din care fac parte 40 de primării și CJ. În principal, se va reabilita conducta de la Stejaru până la Barați, pe care apar periodic avarii. Alte 40 de localități din județul Bacău vor beneficia de investiții cu fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii locale de apă/apă uzată.
Din totalul sumei, 114 milioane de euro sunt destinate investițiilor în rețelele municipiului Bacău. În acest moment, pierderile CRAB în municipiul Bacău sunt de 60%, iar investițiile vor scădea acest indicator la 25%.
Care sunt țintele proiectului
Obiectivul general al proiectului este acela de a continua investițiile demarate și finalizate parțial prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bacău.
Va beneficia populația din 40 de Unități Administrativ Teritoriale: Consiliul Județean Bacău, municipiile Bacău si Moinești, orașele Buhuși, Dărmanești și Târgu Ocna, și comunele: Balcani, Bârsănești, Blăgești, Berești-Tazlău, Cașin, Cleja, Coțofănești, Dofteana, Faraoani, Filipești, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Letea Veche, Livezi, Luizi Călugăra, Măgura, Măgirești, Mărgineni, Mânăstirea Cașin, Nicolae Bălcescu, Orbeni, Pârjol, Poduri, Răcăciuni, Racova, Sărata, Săucești, Secuieni, Tamași, Târgu Trotuș, Traian, Valea Seacă, Zemeș.
După realizarea investițiilor, 160.842 locuitori din județul Bacău vor fi alimentaţi suplimentar cu apă de calitate conformă cu Directiva 98/83/CE prin proiectul POIM și PDD și alți 62.304 locuitori vor beneficia indirect de investiții, înlesnindu-se conectarea lor la infrastructura nou creată, prin alte surse de finanțare.
De asemenea, după realizarea investițiilor, 261.585 l.e (locuitori echivalenți) vor fi racordați la instalații de transport și epurare a apelor uzate prin proiectul POIM și PDD și alți 87.893 l.e vor beneficia indirect de investiții, înlesnindu-se racordarea lor la infrastructura nou creată, prin alte surse de finanțare.
Finanțarea este acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027 și are o durată de implementare de 72 luni, până în decembrie 2029.
Valoarea totală a contractului este de aproape 3,2 miliarde lei inclusiv TVA, din care fonduri nerambursabile în valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei.
Prin finanțarea acestui proiect vor fi realizate următoarele investiţii:
- Conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuție din rețeaua publică de alimentare cu apă: 756,4 Km;
- Conducte noi sau optimizate pentru rețeaua publică de colectare a apelor uzate: 750,5 km;
- Facilități noi sau optimizate pentru tratarea apelor uzate: 4 unități
- Rezervoare de înmagazinare apă: 41 unități
- Stații de tratare apă: 3 unități
- Stații de clorinare: 37 unități
- Stații de pompare apă noi și/sau reabilitate: 94 unități
- Stații de pompare ape uzate noi și/sau reabilitate: 354 unități
Pentru realizarea investițiilor, CRAB va implementa un număr de 50 de contracte de lucrări, servicii și furnizare de echipamente, din care 4 contracte sunt finalizate, 15 contracte sunt în execuție/desfășurare, 7 contracte sunt în curs de atribuire/semnare, 22 de contracte sunt în faza de licitație/evaluare și 2 contracte sunt nelansate în licitație.
Rebeka a zis
Dar comuna Berzunti, situata intre Poduri si Livezi, nu putea fi cuprinsa in acest proiect de anvergura? Sau ramane ca populatia jefuita de cei din primarie sa se chinuie din greu? O comuna in care ,,stapanii” au jefuit, jefuiesc si vor jefui in continuare bugetul local! Ramane o comuna prin care se delapideaza sute de mii de euro anual, delapidari acopetite de pitisti, procurori, judecatori, auditori ai Curtii de Conturi, alti ,,controlori” corupti de la centru? O comuna in care s-au construit si se construiesc sute de case cu 2 , chiar 3 niveluri, fara nicio autorizatie de zeci de ani? In care nu se impoziteaza sute de imobile la adevarata valoare? In care zeci de fose ilegale sunt deversate in paraiele din comuna cu stirea celor de la Bacau? O comuna in care in ultima luna angajatii din Primarie nu mai stau la servici, unii angajati care au fost folositi timp de aproape 12 ani la munca acasa la primar, care au fost angajati prin concursuri aranjate de primar si viceprimar? O comuna in care sediul primariei nu e finalizat de peste 20 de ani, dar se lucreaza in cladirea nereceptionata de peste 9 ani, cladire care arata ca un monstru. O batjocura la adresa comunei, de care nici dracu nu stie cat a costat. O comuna in care se delapideaza fonduri APIA pentru islaz si pentru sute de animale fictive bagate la finantare din 2007 pana azi. De ce e o batjocura acopetita de spagarii din politie, procuratura si judecatorii? Pentru saci de bani dati ca spaga?
sobi a zis
Așteptăm finalizarea învestițiilor,pe hârtie sunt de vreo 10 ani proiecte și finanțări,dar în teren in afara prețului care a „explodat” și de la anul i se mai adaugă 19%,nu a fost făcut nimic, iar ce au făcut e prost făcut 😥.