CRAB a început azi recepția stației de demanganizare de la Gherăiești. Aici, este tratată printr-o metodă bazată pe oxigen apa din 93 de puțuri de captare reabilitate, de la Mărgineni, Hemeiuș și Gherăiești. Din păcate, deocamdată doar 10% dintre beneficiarii CRAB primesc această apă, deoarece Primăria Bacău încă nu a finalizat și recepționat conducta de la Gherăiești spre stația de la Barați, de unde apa ar trebui distribuită în oraș.
ADIB, autoritatea tutelară a CRAB, din care fac parte primării și Consiliul Județean Bacău, a prezentat într-o conferință de presă investiția de la stația de demanganizare de la Gherăiești. Au participat Valentin Ivancea, președintele ADIB și al Consiliului Județean Bacău, Nina Chiper, managerul CRAB, eurodeputatul Dragoș Benea, senatoarea Cristina Breahnă Pravăț, Lucian Bogdănel, nominalizat de PSD pentru postul de prefect, reprezentanți ai constructorului, Strabag, și ai unității de implementare a proiectului.
Recepția Stației de demanganizare de la Gherăiești și a celor aproximativ 93 de puțuri de captare apă reabilitate în fronturile Gherăiești, Mărgineni și Hemeiuș este în derulare, în contextul încheierii respectivelor lucrări, finanțate prin aplicația POIM implementată la nivelul județului Bacău. Valoarea totală a investiției se ridică la 7,5 milioane euro, din care 6,5 milioane euro au fost deja decontate din fonduri europene. CRAB este singura companie de apă care deja decontează lucrări finanțate prin POIM.
„Parte integrantă din viitoarea „Rezervă de apă” a municipiului Bacău, stația de demanganizare utilizează o tehnologie de tratare a apei unică în țară, pe bază de oxigen, spre deosebire de cele existente („clasice”), care folosesc tratamentul cu substanțe chimice”, a precizat Valentin Ivancea, președintele ADIB.
Odată finalizată stația de la Gherăiești, se impune finalizarea și recepția Rezervei de Apă, care practic este conducta care trebuie să ducă apa de la stația de demanganizare la stația de la Barați, de unde să ajungă la beneficiari. În acest moment, Primăria Bacău nu a finalizat investiția realizată din fonduri guvernamentale, astfel că apa de la Gherăiești ajunge doar la 10% din oraș.
„Am reușit să aducem la viață puțurile de captare părăsite. Este important rolul Primăriei, deoarece ne trebuie conducta care să ducă la Barați”, a declarat Nina Chiper, managerul CRAB.
Investiția de la Rezerva de Apă a fost semnată cu 14 luni înaintea celei de la stația de demanganizare, însă finalizarea întârzie. Cele două proiecte sunt complementare, chiar dacă sunt realizate de instituții diferite.
„Fondurile europene atrase prin aplicația POIM, ale cărei demersuri au pornit în aprilie 2016, sunt una din pârghiile prin care problema apei în județul Bacău poate fi soluționată. Au trecut doi ani de la semnarea contractului de execuție a lucrărilor la stația de demanganizare, iar investiția de 7,5 milioane euro a fost finalizată, cu succes, recepționarea acesteia fiind pe final”, a afirmat eurodeputatul Dragoș Benea.
Europarlamentarul a criticat conducerea Primăriei, care, deși „nu a întors o lopată de pământ” din propriile proiectele pe fonduri europene, face demersuri pentru schimbarea conducerii CRAB, companie care a semnat și derulează deja contracte pe aplicația de aproape 500 milioane euro de la Uniunea Europeană.
Revenim cu alte declarații de la conferința de presă.
AlexM a zis
Doar pt 10% din oras, mai exact?
Andrei a zis
Pana nu e gata conducta pe care primaria trebuie sa o faca, doar 10%….restul de 90% nu sunt locuitori ai Bacaului