• cuptorul în care sînt arse zilnic deșeurile septice venite din secțiile Spitalului Județean se poate dărîma în orice clipă • ca să evite un accident, conducerea acestei instituții a oprit activitatea crematoriului
Construit în anul 1975, dată de la care a funcționat fără întrerupere, crematoriul Spitalului Județean își trăiește acum ultimele clipe. Cuptorul în care se ard zilnic deșeurile medicale provenite din toate secțiile s-a defectat. Fără bani pentru înlocuirea lui cu un cuptor ecologic sau măcar cu unul tradițional, dar nou, administrația Spitalului Județean s-a văzut pusă în situația să-l închidă de tot. Cel puțin pînă cînd un specialist în instalații de acest gen îl va putea recondiționa.
Societatea care a sărit în ajutorul Spitalului Județean este Robinete Industriale. Firma băcăuană a trimis un specialist la fața locului care a stabilit că șamota din interiorul cuptorul este deteriorată, iar grătarele de fontă pe care se așează reziduurile sînt și ele topite. În această situație, crematoriul spitalului este practic în situația să se prăbușească, dacă mai este folosit. „Crematoriul a fost oprit de vineri pentru că se poate dărîmă în orice clipă. El trebuie renovat de urgență, dar chiar dacă avem în magazie cărămida refractară și grilajele de fontă, lucrarea trebuie făcută de specialiști”, ne-a declarat Lucian Ilie, șeful serviciului tehnic din cadrul Spitalului Județean.
Pe lîngă faptul că ar putea declanșa un accident în cazul în care ar mai fi folosit fără minime reparații, crematoriul este și unul dintre punctele pentru care Spitalul Județean ar putea să rămînă fără autorizație sanitară. În primăvară, cînd unitatea medicală a primit o autorizație temporară, valabilă numai pînă la începutul toamnei, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au impus drept clauză renovarea crematoriului. În cuptorul care funcționează de 27 de ani în curtea Spitalului Județean sînt arse zilnic seringi, comprese, pansamente și tampoane rezultate din actul medical, organe extirpate, membre amputate sau avortoni. De cînd crematoriul a fost oprit, secțiile Spitalului Județean au fost nevoite să-și depoziteze reziduurile septice cum au putut, adică în cutii care nu au mai luat calea crematoriului, ci au rămas dosite pe unde s-a putut.
Administrația Spitalului Județean a cerut și sprijinul Prefecturii pentru obținerea unor fonduri Phare, care ar urma să fie folosite la achiziționarea unui crematoriu ecologic. Prețul unei instalații de acest gen variază între 80.000 și 100.000 de euro. Pînă cînd vor veni banii, administrația spitalului trebuie să facă tot posibilul să repare crematoriul vechi cît mai urgent. Altfel, curtea acestuia se va transforma într-un maldăr de gunoaie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns