Criza gunoiului din județul Bacău a intrat în ziua a noua, iar până acum altă soluție decât plata facturilor pentru cei peste 30 de datornici nu s-a găsit. Un eșec a fost și întâlnirea cu părțile implicate, ținută marți la Ministerul Mediului.
Singura concluzie cu care s-a plecat de la discuții a fost că nicio autoritate administrativă nu poate interveni în contractul cu Romprest, după cum a relatat pentru Ziarul de Bacău Bogdan Seto, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău. De altfel, pentru miercuri, este programată o întâlnire a Romprest cu conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Mediului.
În Bacău, se pregătește declararea Stării de Alertă, în Moinești și Dărmănești, orașe care au contestat datoriile în instanță, dar în care se formează grămezi mari de gunoi necolectat. nici în comunele răzvrătite situația nu e roz, deoarece este a doua săptămână în care Romprest nu ridică gunoiul, în încercarea de a recupera restanțele de aproape 1 milion de euro pentru deșeurile colectate efectiv până în luna august.
Potrivit unor surse neconfirmate încă oficial, Instituția Prefectului va trimite la Moinești și Dărmănești reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Protecției Mediului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitare Veterinare Bacău. Aceste instituții ar trebui să constate la fața locului dacă sănătatea populației este pusă în pericol.
Vom reveni.
Cristian Ghingheș a zis
Că tot este astăzi Ziua Mondială a Urbanismului, n-am cum să nu remarc felul în care primarii multor comunități locale (ca orașele Dărmănești și Moinești, ambele din jud. Bacău) au dus populismul la nivelul la care să își țină cetățenii sub asediul gunoaielor. Asta pentru că li se pare că plătesc prea mult operatorului Romprest, sistând plățile către această societate contractată printr-o mare și lungă licitație la nivel județean.
A conduce o comunitate locală strict pe considerente populiste, încercând să le dai impresia oamenilor că ridicarea gunoiului ar trebui să coste puțin spre deloc, e o prostie. Ai un contract, vrei curățenie și servicii de calitate, plătești.
Gestionarea unei comunități locale înseamnă în primul rând să faci ceea ce trebuie, nu numai ce dă bine azi sau mâine. Nu de alta, dar poate că îți câștigi niște simpatizanți pe termen scurt, însă când te trezești că operatorul de salubritate n-a mai ridicat gunoiul de o săptămână pentru că tu refuzi să îi plătești facturile, o să ți se ridice toată comunitatea în cap. Inclusiv ăia cărora le-ai vândut iluzii și care te aplaudau când tu le vindeai gogoși.
P.S.: mai țineți minte când actualul primar al Bacăului le spunea oamenilor înainte de alegeri că taxa de salubritate ar putea fi suportată din bugetul local? Ăsta este un comportament profund iresponsabil nu doar din punct de vedere bugetar, ci din perspectiva protecției mediului.
kros a zis
Daca ati sti ca mare parte din gunoaie sint de fapt materii prime pentru diverse industrii,ati constata ca daca vinzi aceste gunoaie poti sa obtii o parte din suma pe care o platesc oamenii pentru a li se lua gunoiul.
Un system integrat de colectare si reciclare si productie din rezultatul reciclarii ar fi mult mai efficient pentru toata lumea.
Daca ai verifica ,cei vedea ca transportul unei masini de gunoi catre groapa de gunoi costa cit un transport Timisoara -Bacau.Cum de mai sint tolerate aceste firme nu prea inteleg.
Aurel a zis
Le dau dreptate primarilor.
Este normal sa platesti gunoiul la numarul de locuitori,care multi sunt plecati din orase/comune in afara si nu la tona transportata??
MITICISTAN S.R.L. a zis
– Ne explica consilierul ce la votarea maririlor de lefuri , diurne , beneficii in folos personal s-a dat disparut de la sedinta si vot ! ?
Cristian Ghingheș a zis
Da, am fost într-un concediu programat cu ceva timp înainte. Ședința a fost anunțată și s-a desfășurat în perioada în care am fost plecat.
Apropo de „beneficiile în folos personal”, chiar vă recomand să vă interesați și să aflați care este indemnizația unui consilier local. Veți avea o mare surpriză.
Pentru alte nelămuriri vă stau la dispoziție.
MITICISTAN S.R.L. a zis
– Era doar o remarca , adevarata . Daca nu place formularea – reformulati , insa tot acolo se ajunge .
– Intimplator ati primit votul meu / gasti infractionale numite partide nu pot si aproape ca n-ar trebui votate .
– Dar asa-i intr-o tara condusa de mitici , ardeleni cu ochii la ciolan , iara ptr. populimea din zona NIMIC , DOAR NOI TAXE !
… La buna auzire ! …
Anișoara a zis
Cultura sedintelor televizate si fotografiate nu da prea mari roade…din cate se vede.
uncas a zis
Nu este nici o criza a gunoielor ,ci una ce tine de competenta,viziune,profesionalism si pregatire .In rest discutii sterile, toata lumea se ascunde dupa hartii.
Onestean a zis
Trebuie plătit pe Nr de persoane, deoarece Nr consilierilor locali este stabilit in același mod. De ce la tona de gunoi ridicat? Pt ca primarii din rural sa i scutească pe oamenii lor de la plata? Eu, bun platnic, am doar 60 kg de gunoi pe an la o familie de 2 persoane si trebuie sa țin in spate familiile mai numeroase care produc mai mult gunoi menajer? Daca se introduc cantare la locurile de depozitare, cu bonuri pt gunoiul depus, sunt de acord! Primari, lăsați micii si berea de la parangheliile locale! Plătiți ridicarea gunoaielor! Mai putini consilieri locali!
Anișoara a zis
Ziua a 10-a…continuare ….