• doctorii de la Comisiile de Expertiză aflate în subordinea Casei de Pensii au condiții mult mai rele decît în cabinetele medicale de la țară • bolnavii care vin periodic la verificări stau ore în șir în picioare, fiindcă în sala de așteptare nu există nici scaune • Casa Județeană de Pensii, în subordinea căreia au trecut toate aceste comisii, promite să facă investească o sută de milioane în aparatură și mobilier
Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău are în subordine trei Comisii de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă la Bacău, Onești și Moinești. acestea au aparținut de Direcția Muncii, dar au trecut de curînd în subordinea nou înființatei Case de Pensii. Activitatea acestor comisii lasă mult de dorit. Și nu pentru că doctorii care lucrează aici nu își fac treaba, ci pentru că nu au cu ce. Cea mai mare parte din aparatură trebuia, probabil, de mult dată la casat. La fel de grav este că nici bolnavilor care vin periodic în fața comisiilor nu li se asigură condiții mai bune. În unele locuri nu există nici măcar scaune pe care aceștia să poată sta pînă le vine rîndul la medic. „Am lucrat două zeci și ceva de ani în confecții. M-am îmbolnăvit de cancer și numai am cum să lucrez. Trebuie să respect cu strictețe tratamentul medical. Aici am venit pentru a obține un grad de invaliditate și a mă putea pensiona. Aștept de trei ore să îmi vină rîndul la comisie. Stau în picioare pentru că nu mai sînt locuri pe bănci, fiindcă sînt puține. Nu poți ridica pe nimeni, pentru că nici unul din noi nu a venit aici pentru că este sănătos”, ne-a spus Valeria Stoian.
În fața cabinetului unde ființează Comisia de Expertiză din Bacău, în clădirea fostei Policlinici vechi, sînt doar cîteva bănci șubrede pentru cei care așteaptă la rînd. Persoanele cu afecțiuni sînt însă de ordinul zecilor. Sprijină pereții sau, cînd nu mai pot, sînt susținuți de rude. Și unde mai pui că pentru a ajunge la cabinetul cu pricina mai trebuie să urce și trei etaje.
La Bacău, însă, lucrurile par să stea mai bine decît în alte părți, dacă se poate spune așa. Cea mai tragică situație s-a înregistrat la Moinești. Comisia din acest oraș a funcționat în spitalul orășenesc, dar, odată cu ridicarea acestuia la rangul de municipiu, conducerea spitalului a hotărît să extindă activitatea unor secții. Așa s-a decis ca biroul comisiei de expertiză meicală să fie mutat în alt cabinet. Dar nici aici nu a avut zile multe și medicii au fost invitați să părăsească definitiv incinta spitalului. „Noi am cerut sprijin primăriei din localitate. Dar variantele pe care ni le-au oferit la început au fost nemulțumitoare, nu pentru noi, ci pentru persoanele care vin la comisie”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la CJP Bacău. Noul spațiu alocat fie era foarte departe, pe niște dealuri, fie la nivelul superior al unor clădiri aflate într-o stare avansată de degradare. În cele din urmă, la sfîrșitul săptămînii trecute s-au găsit alte patru variante pentru noul sediu al Comisiei de expertiză din Moinești. „Au fost dezafectate niște cabinete de lîngă spital, care au aparținut unor medici de familie și se pare că această problemă a fost rezolvată”, a adăugat Mariana Dumitriu.
Cele patru comisii nu au primit în acest an nici un leuț pentru dotări. Casa de Pensii din Bacău va încerca la sfîrșitul anului, după o serie de economii, să cumpere cîteva birouri, fișete, scaune pentru pacienți, care să asigure condiții decente pentru desfășurarea activității acestor comisii. De mai bine de 12 ani, indiferent în subordinea cui au funcționat, ccomisiile nu au fost dotate cu aparatură medicală cu lucruri absolut necesare precum cele amintite anterior. Singurele investiții au constat în cele cîteva aparate medicale, dar nici alea suficiente: cîteva stetoscoape și tensiometre. Valoarea investiției pe care Casa de Pensii o va face în mobilier va fi în jurul a o sută de milioane de lei. (C.T.)
Lasă un răspuns