Revista de cultură Ateneu, editată de Consiliul Județean Bacău, împlinește 100 de ani de la înființare. Din păcate, cifrele arată că revista nu interesează aproape pe nimeni, iar banii alocați de autorități nu justifică în niciun fel eforturile de a o menține pe linia de plutire.

Pentru anul 2024, revista Ateneu a avut un buget de peste 100.000 de euro, bani primiți în totalitate de la Consiliul Județean. Fondul de salarii a însumat 511.000 lei, adică grosul bugetului. La revistă lucrează nu mai puțin de 9 persoane, fiind cea mai mare echipă redacțională din județ, iar conducerea este asigurată de directoarea Carmen Mihalache (foto), critic de teatru și eseist, ieșită la pensie. Revista apare în 10 ediții anual, are 24 de pagini și costă 5 lei, însă poate fi citită gratuit în format pdf.
Cifrele contrazic vânzările declarate
Conform unui răspuns transmis Ziarului de Bacău, Revista Ateneu a reușit să adune din abonamente și vânzări doar 1650 de lei. Dacă punem la socoteală cele 30 de abonamente în valoare de 60 de lei pe care și le-au făcut „câteva biblioteci din țară și câteva asociații culturale”, așa cum ne-a precizat conducerea publicației, rezultă o pagubă de 150 de lei. De asemenea, rezultă că nu a vândut NICIUN exemplar. Cu toate acestea, conducerea ne-a informat oficial că a vândut circa 1500 de reviste la chioșcuri în anul 2024. Asta ar fi însemnat venituri de 7500 de lei, care nu se regăsesc nicăieri.
Pe lângă vânzările închipuite, instituția ne-a comunicat că mai multe exemplare se dau gratuit. „Un număr de 50 de reviste ajung la Consiliul Județean, editorul publicației noastre, alte reviste sunt trimise la colaboratorii care nu primesc drepturi de autor, și mai multe exemplare se expediază în țară, la alte reviste similare cu care suntem la schimb, potrivit unor uzanțe ale lumii culturale. De asemenea, la multe întâlniri cu elevi și studenți în școli, universități, la diferite manifestări culturale revista se distribuie gratuit„, ne-au transmis reprezentanții revistei de cultură.
Nouă angajați nu reușesc să adune cititori online nici cât un blog
Însă, susține conducerea, numărul de reviste vândute ar fi irelevant, deoarece cititorii s-au mutat în online. Potrivit directoarei, „Rezultatele obtinute sunt cele care se reflectã în numărul de cititori din mediul online, pentru că acolo a migrat presa, in cea mai mare parte a ei. Avem 12.628 de cititori de la începutul anului 2025 si 3.310 până în acest moment, pentru luna în curs, zilnic sunt multe accesări, utilizatori unici, atrasi de sumarul bogat în informatii culturale, divers, de stilul publicistic accesibil, echilibrat”, precizează aceasta.
Pentru a vă face idee, numărul de cititori adunat în două luni și jumătate de revista Ateneu echivalează cu numărul de cititori adunați într-o singură zi de o publicație online din Bacău. Iar ziarele online din Bacău au redacții formate din 2-3 persoane, în timp ce la Revista Ateneu lucrează 9 persoane, plătite din bani publici cu peste 100.000 de euro pe an.
Pe lângă site, căruia îi lipsesc informațiile privind bugetul, grila de salarizare, raportul de activitate și alte obligații legale, revista mai are și o pagină de Facebook, care a reușit să strângă doar 1400 de urmăritori, deși a fost creată acum 10 ani.
Manager de nota 10, în ciuda rezultatelor
An de an, managementul Revistei Ateneu este evaluat de Consiliul Județean. În ciuda rezultatelor catastrofale raportate la bugetul alocat, Carmen Mihalache primește mereu note maxime. De exemplu, la ultima evaluare, pentru anul 2023, a primit nota 9,97. Criteriile de performanță luate în calcul de comisia de evaluare nu sunt publice, însă totul pare că merge ca pe roate.
Directoarea revistei ne-a transmis că cifrele nu sunt importante, pentru că editarea revistei este un act de cultură. De asemenea, s-a plâns că salariile sunt mici.
„Facem un act de cultură și educație, iar o revistă nu satisface nevoi de primă necesitate. Așadar, nu funcționează pe principiul rentabilității și nu este un bun comercial. „Efortul financiar” pentru tipărirea revistei și, în general, pentru finanțarea unei publicații culturale cu tradiție și prestigiu intelectual (în această lună martie 2025 sărbătorim centenarul ATENEULUI) este o formulare exagerată. Suntem o echipă redacțională restrânsă și avem salarii foarte mici”, a mai punctat conducerea revistei.
În urmă cu 7 ani, cu aceeași conducere, Revista Ateneu a pierdut egida Uniunii Scriitorilor din România, sub care apărea și care îi dădea legitimitate culturală.
Acum fie vorba’tre noi: nici cu nivelul culturii nu mi-e rusine ca deh, nivelul national de cultura se rezuma la al’de Salam, Vijelie, Tzanca si alte “diamante” de gen.
Spunea un individ pe vremuri, „aici sunt banii dvs”. Deci, la câți cititori înregistrează si la ce profit realizeaza, nici nu s-ar fi deschis dacă era privat.
Intr-adevar cultura nu se face pentru bani, asa cum ar crede unii. De ce nu se cumpara aceasta publicatie? Posibil si pentru ca subiectele nu sunt atractive, posibil si pentru faptul ca nu are cititori pe masura. La cat de indobitocit a devenit poporul asta educat la mall si la McDonalds, ce asteptari sa avem?
Eu cred ca dta esti un prost cititor. Bag mana in foc ca nu ai rasfoit,macar o data,revistele pe care le pomenesti. Redactori I Ateneului sunt cunoscuti in mai toata tara, intrucat colaboreaza cu multe reviste similare.
Nu e un prost cititor, e un cititor deloc, dupa cum se vede de la distanta. Asa ca taie, te rog „cititor” din sintagma.
Evident, comentariul tau (ca si al meu) se refera la @Vasile (nu ca @veteranul ar fi vreun mare ganditor-cititor)
Tot este bun articolul. Cine este curios o sa mai acceseze pagina lor.
Cred ca nu aduna cititori pentru ca nu publica zilnic panseurile lui Benea cum faceti voi.
Revista Ateneu, cum se prezintă acum, este una dintre cele mai slabe (mai precis, mai proaste) reviste de cultura apărute după 1990, în ceea ce privește conținutul. Dacă o comparați cu Familia (Oradea), cu Ramuri (Craiova), să nu mai vorbim de alte reviste din orașe ca Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu, e varză. Redactorii se laudă, dizgrațios, între ei deși sunt anonimi chiar în Bacău.
Felicitări dl redactor pentru acest scurt material, incisiv și de un mare și trist adevăr. Poate conducerea județului va lua câteva măsuri, pt că bătăia de joc cu bani publici nu poate continua la infinit.
Interesant că v ați hotărât să arătați neajunsurile unei reviste centenare și de mare prestigiu în lumea culturală românească. Buget de 100000 €? Cred că e cel mai mic din țară. Ciudat este că din acest buget total salariile sunt 511000 RON, după cum spuneți? Adică 102000 euro! Oare cine pune diferența dacă suma alocată salariilor este mai mare decât bugetul total? La noi la Cluj bugetul unei reviste este în jur de 250000 €. Putem plăti colaborările și putem realiza diferite întâlniri culturale. Oare cum se descurcă Ateneul în aceste condiții? În plus să reușească să aibă o apreciere de excepție în țară. Premiile Ateneu sunt considerate uneori mai importante decât premiile academiei, pentru că în timp au fost luate de unii dintre cei mai importanți creatori literari români.
autoarea batjocorii e o ignară, o tipă care chiar ar trebui să citească Ateneul, poate se prinde ceva de creierașul ei bicisnic. o culturnică de doi bani respectiva… babi
Citeam intr-un articol care evident ca nu a fost tradus si publicat de presa tefelista neomarxista din Romania ca la Universitatea de Sud (Southern University) din Baton Rouge, Louisiana, in timpul guvernarii Biden – Cămila a fost finantat un studiu care cauta, in principiu, sa propuna produse naturale din care sa fie confectionate absorbante mai prietenoase cu natura… Nimic rau in asta, doar ca studiul se ocupa nu numai de menstra femeilor, ci si de cea a … barbatilor care au facut schimbare de sex. Transgenderi, mai precis. Costul distractiei ? Sase sute de mii de dolari.
Iata ce zice in preambulul care a insotit cerea de finantare adresata defunctului Minister al Educatiei din Statele Unite (ala proaspat demolat de trupa Trump, iuhu !!!)… „Este important să recunoaștem că bărbații transgender și persoanele cu identități de gen masculin, persoanele intersexuale și non-binare pot avea și menstruație.”
Discutăm despre Statele Unite, despre o universitate, despre Occidentul ala pe care ni-l tot baga pe gât alde peeeeseeeedeeeee si peeeneeeeleeee, laolalta cu madmoazel LĂsconi (asta e numele ei, nu LAsconi !), Mucusor si alte creaturi de genul acesta.
Sase sute de mii de dolari, ca sa aflam daca barbatilor care sunt la menstruatie le priește absorbantul.
Că la Bacau se cheltuiesc o suta de mii de euro pe o revista pe care nu o citesc decat, hai sa zicem, exagerand, o suta de persoane, nu este stire. Cultura costă, revista cu pricina nu este deloc nasoala, si vorba unui comesean, daca peste o suta de mii de euro se duc pe salarii, intrebarea este cine plateste tiparirea acestei reviste. Care tiparire costa de te-ndoaie.
Vestea buna este ca in redactia revistei nu s-a infiltrat, inca, niciun barbat aflat la menstruatie. Poate ca racnea, sarmanul, de durere, si ii lua la cafteala pe ăilalții, colegi cu el, cei care isi duc durerea tăcând si îndurând.
Hai liberare !
manuel Nadler
eSpdrtonso3fit1img8864lgm4t8l425a9f2a807tgm0cg8230ig6iu1huha ·
LA CENTENAR, REVISTA ”ATENEU” E LOVITĂ SUB CENTURĂ!
Din păcate, cunosc foarte bine această metodă murdară: știrile negative se vând mai bine în ziua de azi… Flutură pe la nasul cititorului sărac – și la propriu, și cu duhul – suma de 100.000 de euro și el va înjura printre dinți: mama lor de îmbugheziți pe banul public! Pe scurt, cam asta e socoteala meschină a celor de la ”Ziarul de Bacău”, care au produs comentariul răuvoitor la adresa ”colegilor” de la ”Ateneu”, taman când revista își aniversează Centenarul. Sunt curios care a fost efectul: cu ce număr de exemplare o fi crescut tirajul ziarului respectiv?!
Altfel, nimic în textul cu pricina despre importanța publicației înființate de G. Bacovia & Gr. Tabacaru, nimic despre scriitorii, artiștii, eseiștii etc. importanți afirmați prin paginile ”Ateneului” de-a lungul timpului, nimic despre cărțile valoroase plămădite tot acolo, nimic despre festivalul creat și ridicat tot în jurul revistei… Nu contează decât niște sume pricăjite cheltuite pentru susținerea unui simbol cultural al Bacăului și nu numai…
Inutil să mai scriu ceva aici despre însemnătatea cheltuielilor investite în cultură… Doar atât: procentul e de 0,000001 din bugetul național! Iar consecința e nivelul ”gândirii” celor care au lansat atacul împotriva revistei ”Ateneu”.
CĂCI, UNDE NU E CULTURĂ, NIMIC NU E!
Și unii se simt bine așa…
(Emil Nicolae)
Clementina Timus
Din păcate azi ..mai mult se uraste decat se iubește…ce trist sa constați ca nu mai este iubire…doar suflete ..Moarte..pacat
1h
Răspunde
Emanuel Nadler
ATENEU 100. O REPARAȚIE SIMBOLICĂ
Comitetul director al Uniunii Scriitorilor din România a decis, în ședința de astăzi, să redea egida U.S.R. revistei „Ateneu” (Revista de cultură „Ateneu”). Este o decizie corectă, o reparație simbolică venită chiar acum, când revista împlinește 100 de ani de la înființare, sub coordonarea lui pedagogului Grigore Tabacaru și a poetului George Bacovia.
Mulțumiri, președintelui Varujan Vosganian și colegilor care au votat pentru normalizarea atitudinii Uniunii Scriitorilor față de revistele și scriitorii din țară!
1h
Răspunde
Gheorghe Iorga
Adevărat grăit-ai, Emil!
1h
Răspunde
Elena Lucia Spatariu-Tudose ·
Se pare că și breasla jurnaliștilor simpatizează sintagma “ cheltuieli zero “! O fi “ cultură zero “ cauza, sau efectul ?!
59min
Răspunde
Editat
Doman Augustin
Trist! Cultura noastră în general, revistele de cultură, în special, sunt în mare suferință, material vorbind. Dacă le mai și atacă jurnaliștii, la niște îndemnuri politice, probabil, asta înseamnă sfârșitul. Trist!
27min
Răspunde