• consilierul județean Paustin Bălan susține că are un cîștig anual de opt milioane de lei • consilierul județean Silviu Mircea Botez nu are casă, dar are trei mașini • pagina de internet unde au fost făcute publice averile aleșilor băcăuani poate fi accesată la adresa www.csjbacau.ro
Ceea ce ar fi trebuit să fie momentul adevărului pentru cetățenii dornici să afle ce averi dețin funcționarii publici sau șefii administrațiilor locale s-a dovedit a fi un balon de săpun. Și asta, pentru că mulți dintre cei de la care s-ar fi așteptat să fie măcar onești s-au ascuns din nou după paravane de fum. Într-o societate capitalistă, bunăstarea este un lucru demn de laudă, dacă bunurile au fost obținute prin muncă. Nu este nici o rușine să ai case, limuzine sau conturi bancare, dacă ai făcut totul la vedere, fără să te temi de fisc. Cei care încearcă acum să pozeze în săraci, deși multă lume le cunoaște bunăstarea au probabil, ceva de ascuns. Există și o categorie, ce-i drpt minoritară, de aleși locali care nu au, pentru că nu au știut, nu au putut, sau nu au vrut să se îmbogățească.
În cursul zilei de ieri, pe site-ul Consiliului Județean Bacău au fost publicate o parte dintre declarațiile de avere ale demnitarilor locali, iar secretarul județului, Traian Milon, a ținut să ne asigure că datele pentru restul funcționarilor devin publice, dar doar din momentul în care sînt publicate pe internet.
Prima surpriză a fost declarația de avere a președintelui Consiliului Județean Bacău, Neculai Lupu. El susține, sub semnătură, că deține o mașină Dacia 1310, deși atît el, cît și soția, pot fi văzuți prin oraș în limuzine luxoase, ce-i drept, cu număr de leasing. De unde leasing, atît timp cît președintele Lupu declară pe propria răspundere că nu este acționar sau asociat la vreo societate comercială. Neculai Lupu susține că nu are depozite bancare, dar desfășoară alte activități în afara celei de la Consiliul Județean, care îi aduc venituri mai mari de 10.000 de euro pe an. Doar așa se explică cum de preșdintele CJ are în construcție o vilă, așa cum recunoaște, și deține și un apartament cu patru camere, estimat la jumătate de miliard de lei.
Adjunctul său, vicepreședintele CJ Bacău, Dumitru Brăneanu, are un apartament, un autoturism Renault Clio și o mașină Dacia, nu are conturi bancare care să depășească 10.000 de euro, nici alte activități lucrative care să-i aducă un asemenea venit, și nici nu este acționar sau administrator la o firmă. Al doilea vicepreședinte, Ioan Chiriac, are un apartament de 500 de milioane de lei și o casă de 1,8 miliarde de lei, nu are mașină, dar recunoaște că este acționar la o firmă, ceea ce explică și nivelul de trai.
Pînă ieri după amiază, în pagina de internet a Consiliului Județean au mai fost publicate și declarațiile de avere ale secretarului general al județului Bacău, Traian Milon, și ale consilierilor județeni Gheorghe Antochi, Constantin Apostol, Constatin Lucian Antoniu, Mircea Silviu Botez, Dumitru Bontaș, Constatin Avram, Cludiu Eugen Boangiu și Paustin Bălan.
Secretarul general al județului Bacău, Traian Milon, declară că deține în proprietate 6.300 de metri pătrați de teren, un apartament achiziționat în 1995 și o Dacie 1310, din 1985.
Averea consilierul județean Lucian Antoniu cuprinde trei apartamente, trei case de locuit, un spațiu comercial de producție de 300 metri pătrați și un autoturism Daewoo Espero din 1997. Directorul general al Agricola Internațional, consilierul județean Gheorghe Antochi,are 2,8 hectare de teren agricol și 1,5 hecare de teren intravilan, două apartamente, o casă de locuit, un autoturism Mercedes C200 fabricat în 1996, are depozite în valută sau în lei a căror valoare depășește 10.000 de euro și este acționar la o societate comercială unde deține acțiuni cu o valoare mai mare de 10.000 de euro. Gherghe Antohi mai desfășoară și alte activități cu scop lucrativ, care produc un venit anual mai mare de 10.000 de euro.
Directorul general al Agenției Regionale de Dezvoltare Nord Est, consilierul județean Constantin Apostol, este proprietarul unei suprafețe de teren de aproape un hectar și un apartament de 52 de metri pătrați. Constantin Apostul susține că nu are depozite cu o valoare mai mare de 10.000 de euro și nu deține nici măcar o mașină personală.
Consilierul Silviu Mircea Botez nu are terenuri, nu are clădiri, nu are apartamente, nu are casă de locuit, nu are casă de vacanță, nu are spații comerciale sau de producție, nu are depozite bancare, nu are alte bunuri producătoare de venituri și nici nu este asiociat la vreo societate comercială. În schimb, consilierul Botez are, nici mai mult nici mai puțin, decît trei mașini. Toate fabricate în România. Un Daewoo Tico, o Dacie 1305 și o autoutilitară Aro 320.
Dumitru Bontaș are aproape două hecare de teren agricol, o jumătate de hecar de teren intravilan, nu are apartament, în schimb are două case de locuit. În materie de economii, Dumitru Bontaș are depozite mai mari de 10.000 de euro, dar are și creanțe care depășesc această sumă. Decanul Facultății de Management din cadrul Universității Bacău mai desfășoară și alte activități de unde obține venituri mai mari de 10.000 de euro.
Constantin Avram, administratorul societății Consizo Serv și consilier județean, are 1.000 de metri pătrați de teren în intravilan, o casă în construcție care va avea o suprafață construită de 320 de metri pătrați și dividende ca acționar unic la societatea la care este și administrator. Constantin Avram nu are mașină personală și nu are depozite bancare.
Medicul Ovidiu Balcan este și posesdorul a trei hectare de teren agricol, deține mai bine de 7.000 de metri pătrați de teren în intravilan, un apartament cu trei camere în Moinești și unul cu două în Comănești și două autoturisme: Daewoo Cielo și Espero.
Fostul jurnalist Claudiu Boangiu nu își dezăminte breasla din care provine nici după ce s-a apucat de politică și a ajuns consilier județean. Cel puțin în privința averii pe care o deține. Din declarația sa rezultă că este fericitul posesor al unei „somptuase” garsoniere de 32 de metri pătrați. „Sînt burlac, iar garsoniera pe care o am îmi satisface, deocamdată, toate nevoile”, spune Claudiu Boangiu.
Președintele Partidei Rromilor, Paustin Bălan, este, conform declarațiilor sale, de-a dreptul rupt în coate. Paustin Bălan are o casă cu o suprafață construită de 205 metri pătrați despre care afirmă că are o valoare de impozitare de doar șase milioane de lei. Ceea ce a uitat să precizeze Bălan este dacă această sumă reoprezintă valoarea pe metrul pătrat sau atît valorează întreaga casă. Liderul rromilor din întreaga Moldovă mai susține că are un venit anual de opt milioane de lei. Adică ceva mai bine de 650.000 de lei pe lună. Ne oferim să îi facem rost de toate actele necesară pentru a obține ajutorul social prevăzut de Legea venitului minim garanta, și chiar să îi calculăm cît va avea de plătit impozit pe cele opt milioane de lei pe care le cîștigă într-un an întreg. Este lesne de înțeles, în aceste condiții, că Paustin Bălan nu a avut cum să strîngă sume mai mari de 10.000 de euro pe care să la depună într-un cont bancar.
Publicarea averilor aleșilor băcăuani s-a aprit ieri la consilierul Paustin Bălan. De mîine, este de așteptatat ca pe pagina Consiliului Județean ce poate fi accesată la adresa www. csjbacău.ro să se continue publicarea averilor ceilorlați consilieri județeni și locali din toate municipiile, orașele și comunele județului.
Pînă să le fie publicate pe site, prefectul și subprefectul și-au făcut singuri publice averile
Un apartament cu trei camere, o mașină Renault Megane, două suprafețe de teren și acțiuni la mai multe societăți foste de stat este averea prefectului Radu Cătălin Mardare. El spune că nu deține conturi bancare de peste 10.000 de euro. Subprefectul Gabriel Vlase are un apartament la bloc, un teren intravilan în municipiul Bacău, unde intenționează să își construiască o vilă, deține75 % dintre acțiunile unei firme care, la rîndul ei, este acționar majoritar, cu 98 %, la o altă societate. Prefectul și subprefectul de Bacău, împreună cu viceprimarii Bacăului, au acceptat să vorbească despre averile lor încă înainte de publicarea acestora pe site-ul consiliului județean.
Laurian Lucaș are un apartament și un spațiu comercial pe care l-a achiziționat de curînd, iar Dragoș Benea deține un apartament, un garaj, 3.000 de metri pătrați de teren și este acționar la o societate comercială. Nici unul din cei doi viceprimari ai Bacăului nu au mașină personală și nici depozite bancare cu o valoare mai mare de 10.000 de euro.
Declarația de avere cea mai așteptată, cea a primarului de Bacău, Dumitru Sechelariu, nu a fost publicată pe internet, pînă ieri, în jurul orelor 17,00. Primarul Sechelariu ne-a declarat, însă, acum cîteva luni, cînd a fost trecut în topul celor mai bogați români, că averea sa cuprinde 15 magazine Selena, evaluate la 150.000 de dolari, un parc auto cu 36 de mijloace de transport, un depozit de 2.400 de metri pătrați, tipografia și trustul de presă Deșteptarea valorează alte 600.000 de dolari, un milion de dolari ar putea face și General Proiect, un institut de proiectare, bunuri imobiliare și mașini și, mai nou, pachetul majoritar al Fabricii Letea. Dumitru Sechelariu și-a estimat averea la cinci – șase milioane de dolari. În aceste condiții, dacă declarația de avere a primarului Bacăului nu va conține alte date, Dumtru Sechelariu este, de departe, cel mai bogat ales local din Bacău. (Nicoleta BICHESCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns