• un tînăr a fost arestat în timp ce încerca să vîndă 258 de fiole de morfină în fața Restaurantului Pasaj, din municipiul Bacău • prețul cerut era de 120.000 de lei pe fiolă • el susține că morfina i-a rămas după moartea mamei, care a fost bolnavă de cancer • medicamentul se eliberează cu foarte mare strictețe, însă, după eliberare, nimeni nu verifică dacă el a fost dat bolnavilor sau nu
Polițiștii băcăuani de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog au realizat luni un flagrant, în timpul căruia au reținut un tînăr care încerca să vîndă stupefiante. Acțiunea s-a desfășurat în jurul orei 13.20, în fața Restaurantului Pasaj, din municipiul Bacău, și l-a avut drept țintă pe Ciprian Florin Rotariu, în vîrstă de 31 de ani. Tînărul era de mai multe zile în atenția polițiștilor de la Crimă Organizată, care au „mirosit” că Rotariu este în căutare de amatori pentru o cantitate mai mare de morfină, pe care încerca să o vîndă. Polițiștii l-au imobilizat pe Ciprian exact în momentul în care încheia tranzacția cu un client, căruia urma să-i vîndă 258 de fiole de Hidromorfon cu atropină, adică morfină, contra sumei de 30 de milioane de lei. Tînărul a fost condus la poliție, unde a declarat că medicamentul i-a rămas de la mama sa, care murise de cancer în urmă cu doi ani, și că nu știa că fiolele erau interzise comercializării. Rotariu a fost prezentat procurorului, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă de 30 de zile, sub acuzația de deținere și comercializare de droguri. În acest caz, încadrarea penală a faptei lui Rotariu s-a făcut ținîndu-se seama că morfina este un medicament cu conținut stupefiant și face parte din categoria drogurilor de mare risc. Tocmai de aceea, pedeapsa în asemenea situații este cuprinsă între zece și 20 de ani de închisoare.
„Conform legii, orice medicament care face parte din această categorie și care se eliberează pe baza unui formulat tipizat, trebuie returnat farmaciei de îndată ce pacientul a decedat sau nu mai are nevoie de el. Orice întîrziere sau încercarea de comercializare a acestuia este considerată infracțiune și se sancționează cu ani grei de închisoare”, ne-a declarat unui dintre ofițerii de la CZCCOA Bacău.
Declarația tînărului că fiolele de stupefiante provin de pe vremea cînd mama sa era tratată cu Morfină sînt reale. Medicii din secția de Oncologie a Spitalului Județean din Bacău, singurii care prescriu pe rețete speciale cu timbru sec stupefiantele utilizate ca singure calmante în stadiile avansate de cancer, își amintesc de pacienta lor, Elena Rotariu. Ei i-au prescris femeii morfină timp de șapte luni. „Pacienta a fost luată în evidența secției în anul 1999, cu un cancer mamar. Starea pacientei s-a agravat cu metastaze osoase. După mai multe luni, doctorii au fost obligați chiar să-i amputeze piciorul atins de boală. Din cauza durerilor insuportabile pe care le avea, în luna aprilie a anului 2000, pacientei i s-au prescris primele fiole de Morfină. Prima doză care i-a fost prescrisă era de 5 fiole pe zi”, ne-a declarat doctorul George Marin, medicul oncolog care a tratat-o pe Elena Rotariu.
Din cauza stării extrem de proaste a bolnavei, care continua să se vaite de dureri atroce, medicii au mărit doza întîi la șapte, iar apoi zece fiole de Morfină pe zi. „Ultima rețetă a fost eliberată familiei pe data de 19 noiembrie 2000. Aparținătorii erau corecți. Se prezentau la medic regulat pentru rețetă, mă chemau chiar să consult pacienta acasă, pentru că ea nu se mai putea deplasa. Înainte însă ca femeia să moară, vecinii familiei au venit în secție să facem ceva pentru Elena Rotariu, pentru că din acuza țipetelor de durere ale ei nu mai este liniște în bloc. Este posibil ca fiolele din ultima lună de viață să nu mai fi fost făcute bolnavei și astfel, fiul acesteia a rămas cu morfina”, a adăugat oncologul Marin.
Folosite numai în tratamentul ambulator, fiolele de Morfină sînt prescrise de oncologi numai în stadiile finale ale cancerului, cînd bolnavul este chinuit de dureri insuportabile. „Rețetele pentru acest medicament sînt eliberate într-un regim special, și necesită avizul Direcției de Sănătate Publică. Și la farmacie ele sînt eliberate foarte strict, numai pe baza acelui aviz și a rețetei cu timbru sec. La rîndul nostru, sîntem verificați periodic, chiar și la două spătămîni de către Poliție. Deși pentru intrarea în posesie a fiolelor de Morfină există reguli stricte, pentru dovedirea folosirii ei nu există nici o modalitate de verificare. „Nu sîntem obligați să verificăm dacă familia respectivului bolnav pentru care am prescris Morfina a și făcut injecțiile bolnavului. La fel cum nu sîntem obligați să facem noi aceste servicii medicale la domiciliul bolnavului. Familia poate cere ajutorul unui asistent medical dar, la fel de bine, injecția poate fi făcută și de o rudă”, a încheiat doctorul Marin. (Florin CRĂCIUN, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns